Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εφιάλτης στα παιδιατρικά νοσοκομεία – “Χάος” και “τεράστιες ελλείψεις” λένε οι γιατροί

Η εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης για την στελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων αποτυπώθηκε σε δραματικούς τόνους  τόσο από τον διευθυντή ΜΕΘ..

Η εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης για την στελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων αποτυπώθηκε σε δραματικούς τόνους  τόσο από τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος  και τον διευθυντή ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης, στην τηλεόραση του OPEN σήμερα το πρωί. 

Στις εξάρσεις της πανδημίας «ήταν εφιαλτικές οι στιγμές που ζήσαμε, χάσαμε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νέους ανθρώπους. Ουαί και αλίμονο αν συμβεί και για τα παιδιά μας», είπε ο Ν. Καπραβέλος. 

«Είμαστε σε ειδικές συνθήκες εδώ και τρία χρόνια, ολόκληρη η χώρα και ο κόσμος περνά δύσκολες στιγμές. Οι εκρήξεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση πολύ ανεπτυγμένα υγειονομικά συστήματα, είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε δεδομένα πλέον, όχι απλά ενδείξεις, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ότι οι ιογενείς λοιμώξεις θα παρουσιάσουν κορύφωση το επόμενο δίμηνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη ήρθε νωρίτερα, τέλη Νοεμβρίου κατέρρευσε το σύστημα της Αγγλίας», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και συμπλήρωσε: 

«Η βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη “πληγή”, στερείται παιδιατρικού νοσοκομείου ενώ έχει 30% του πληθυσμού της χώρας. Είναι μεγάλη η έλλειψη, έχουμε μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και είναι 100% γεμάτες», τόνισε ενώ εξήγησε ότι «θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω» με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στις κλινικές παίδων, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε: «Πρόκειται για ξεχωριστές ειδικότητες, τα παιδιά έχουν ειδικές ανάγκες και νοσηλεία, δεν μπορεί μια νοσηλεία ενηλίκων να μετατραπεί σε παίδων. Η μεγάλη αυτή έλλειψη είναι που επιβάλλει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με την έξαρση» και προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «μια βροχιολίτιδα σε παιδάκι, με καλοήθη εξέλιξη, θα είναι έγκλημα να χαθεί επειδή δεν υπάρχει μια κλίνη».

«Αυτή την στιγμή, ακόμη και αν αγοραζόταν ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ Παίδων, τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι εξειδικευμένοι γιατροί με τόσο λίγες ΜΕΘ Παίδων, πρέπει να εκπαιδευτούν. Δεν είναι μόνο τα ντουβάρια, θέλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου». 

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα σχολεία είπε ότι “Η Επιτροπή κακώς ταυτίζεται με την Πολιτεία που αρνείται να πάρει διοικητικά μέτρα υποχρεωτικότητας. Η ισχυρή σύσταση των γιατρών είναι να χρησιμοποιούνται μάσκες, στα σχολικά λεωφορεία, από δασκάλους, καθηγητές, παιδιά, να αποτρέψουμε την έκρηξη. Γιατί το φαινόμενο αυτό και 600 ΜΕΘ Παίδων να έχουμε, αν πάρει διαστάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορώ να ακούω “άνοιξαν τα σχολεία χωρίς μέτρα”. Τα σχολεία να ανοίξουν, αλλά με αυστηρά προληπτικά μέτρα, να μην θρηνήσουμε έστω ένα παιδάκι».

Την ίδια  απελπιστική κατάσταση περιέγραψε και για την Πάτρα  ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης. Όπως είπε είναι τρομακτική η έλλειψη που υπάρχει σε διαθέσιμες κλίνες για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

«Μπαίνει το ένα παιδί, βγαίνει το άλλο», είπε χαρακτηριστικά. «Στα πρώτης βρεφικής ηλικίας, αυτές οι ιώσεις συμπεριφέρονται πολύ πιο βαριά, με αποτέλεσμα να τα εισάγουμε στην εντατική και να τα βοηθάμε είτε με μη συμβατικό αερισμό είτε κάποιες φορές με αναπνευστήρες». Στην Πάτρα «αυτή την στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι (δηλαδή αναπνευστήρα και ολόκληρη υλικοτεχνική υποστήριξη) που φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, να το χρησιμοποιήσουμε για το παιδί που έχει ανάγκη».

«Δεν είναι το κρεβάτι ως κρεβάτι, τα παιδιά είναι ξεχωριστή ειδικότητα. Οι εντατικολόγοι παίδων δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ΜΕΘ ενηλίκων, ο παθολόγος δεν μπορεί να δουλέψει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε πολύ λίγοι οι εντατικολόγοι παίδων».

Σχετικά θέματα