Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εφετείο: Συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό η δική των ναζί της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζεται σήμερα, μετά τις διακοπές, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, η δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής..

Συνεχίζεται σήμερα, μετά τις διακοπές, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, η δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε στις 15 Ιούνη. Η Πολιτική Αγωγή επιδιώκει να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, στις 7 Οκτώβρη 2020, που έκρινε ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα και οι άλλες πράξεις δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά έργο της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ και να γίνει δεκτή η έφεση του εισαγγελέα ως προς το ύψος των ποινών.

 Ο ναζί εγκληματίας Ηλίας Κασιδιάρης και τα άλλα φασιστοειδή που τον συνόδευαν ήταν απροκάλυπτα προκλητικοί, ενώ ο Κασιδιάρης επί της ουσίας έκανε προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα που έχει δημιουργήσει, κρατώντας μέσα στην δικαστική αίθουσα τρικάκια, ενώ οι υπόλοιποι μαχαιροβγάλτες φώναζαν συνθήματα υπέρ του. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς τραβούσαν με κινητά όσους διαμαρτυρήθηκαν.

Το δικαστήριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του, στις 26 Ιουλίου, απέρριψε το αίτημα αναβολής που υπέβαλε η υπεράσπιση του αρχηγού της οργάνωσης, επικαλούμενη προβλήματα υγείας του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών Νίκου Μιχαλολιάκου. Στην πρόταση της για απόρριψη της αναβολής  η Εισαγγελέας του δικαστηρίου Κυριακή Στεφανάτου, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το αντικείμενο της δίκης “είναι δημοσίου συμφέροντος καθώς αφορά τη λειτουργία κοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος“, και επεσήμανε πως οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα έχουν δικαίωμα σε “ταχεία εκδίκαση και όχι αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας“.

Από το αποδεικτικό υλικό να υπογραμμιστεί ότι πρωτόδικα αναδείχθηκε ξεκάθαρα πως οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής συνιστούν οργανωμένες επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της, που δεν δρουν αυθόρμητα αλλά κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της διά μέσου της ιεραρχικής πυραμίδας αρχηγός – περιφερειάρχης – πυρηνάρχης τοπικής οργάνωσης, είτε αυτές αφορούν συγκεκριμένους στόχους είτε θέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο στόχων: Μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, κομμουνιστές. Ειδικότερα, αναδείχθηκαν ο σχεδιασμένος τρόπος δράσης της οργάνωσης και η στοχοποίηση των θυμάτων, τόσο στις τρεις υποθέσεις που διερευνούνταν από το δικαστήριο – δολοφονία Παύλου Φύσσα, απόπειρες δολοφονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ – όσο και στις πολυάριθμες υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, όπως στις δολοφονικές επιδρομές στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», στη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν κ.α. Επίσης, ότι είχε επαφή με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, με την αστυνομία, από την οποία διευκολύνθηκε με πολλούς τρόπους.

Θυμίζουμε, εξάλλου, την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που μετέτρεψε το κατηγορητήριο από κακούργημα σε πλημμέλημα και οδήγησε στην παραγραφή των αδικημάτων. Επομένως, δεν θα εξεταστεί ως κύρια υπόθεση. Η εξέτασή της όμως συνέβαλε σημαντικά στο να αναδειχθούν ο εγκληματικός ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα η συνεργασία της με την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης και τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, στοιχείο που καταρρίπτει και τον μύθο της δήθεν «αντισυστημικής δύναμης».

Τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου για την καταδίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής είναι συγκλονιστικά: «…Δεν θέλω να ακούσω από πουθενά ότι υπήρξαν πιέσεις για την απόφαση του Εφετείου και για την καταδίκη των δολοφόνων. Οχι. Καταδικάστηκαν γιατί υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία και πριν από τις δολοφονίες. Στοιχεία πεταμένα σε ένα συρτάρι».

Η εκδίκαση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό έρχεται σε μια συγκυρία όπου – όχι τυχαία –  στην Ευρώπη ακροδεξιά κόμματα και νεοφασιστικά μορφώματα ανελίσσονται σε κυβερνητικούς σχηματισμούς.  Το εργατικό – λαϊκό κίνημα απαιτείται να επαγρυπνεί. Πολλά είναι αυτά που δείχνουν ότι με τον φασισμό δεν τελειώσαμε, αφού δεν τελειώσαμε με το σύστημα που τον γεννάει και τον θρέφει.  Είναι νωπή ακόμη στη μνήμη, η προκλητική στάση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου, που επιχειρούσε από την αρχή ακόμη της πρωτόδικης δίκης να αποδομήσει το κατηγορητήριο, με αποκορύφωση την απαράδεκτη αθωωτική της πρόταση, οι επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν στους ναζιστές, οι συνεχείς αποφυλακίσεις, από την πρώτη ώρα, των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών. Η μεγάλη ολιγωρία της κυβέρνησης για τη σύλληψη και συνεπώς την έκτιση της ποινής των Παππά και Λαγού, η κάλυψη από το Ευρωκοινοβούλιο του ναζιστή Λαγού για το ρατσιστικό του παραλήρημα εναντίον των κατατρεγμένων προσφύγων – μεταναστών του κολαστηρίου της Μόριας. 

Οι νέες δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών κατά μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων και μεταναστών ενώ ακόμα δεν είχε καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση, η μόνιμη ανοχή που απολαμβάνει η δράση της ΧΑ από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, η συνειδητή προσπάθεια αθώωσής της από αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», που βρήκε έδαφος ακόμη μια φορά με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου που χειροκροτούσαν και «ξέπλεναν» τους ναζί του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις