Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΕΔΥΕ: Συγκέντρωση στο Θησείο στις 8 μ.μ. για τα 78 χρόνια από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) καταδικάζοντας το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) καταδικάζοντας το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Το πρόγραμμα της αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από τον Σταύρο Τάσσο, Πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ
  • Σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικό σχήμα που αποτελείται από τους Καλλικράτη Μπουρδάρα (τσέλο), Κατερίνα Νιάνιου (τραγούδι), Περικλή Μαλακατέ (κιθάρα, τραγούδι).

Η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

«78 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις ατομικές βόμβες και δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χιλιάδες ήταν, επίσης, οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που “έζησαν” με τα εγκαύματα και άλλες πληγές από τον πυρηνικό όλεθρο. Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού. Στόχευε να τρομοκρατήσει τους λαούς, την ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της “στρατιωτικής αναγκαιότητας” των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!

Σήμερα, 78 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο γενίκευσής του να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, τον Ιούλιο του 2023, “ρίχνουν λάδι” στη φωτιά του πολέμου. Φανερώνουν τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για ακόμα πιο οδυνηρές εξελίξεις για τους λαούς. Η αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία με νέο βαρύ οπλισμό σηματοδοτεί τη βαθύτερη, άμεση εμπλοκή δεκάδων κρατών στον πόλεμο. Η ανάπτυξη 300.000 ΝΑΤΟικών δυνάμεων περιμετρικά της Ρωσίας, σε συνδυασμό με το αίτημα της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά του ΝΑΤΟ, αποτελούν κρίκους στην παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου βαθαίνει η εμπλοκή και της Ελλάδας, με “οδικό χάρτη” τις δεσμεύσεις στη ΝΑΤΟική συμμαχία και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Η αναθεώρηση των “χωρικών” χαρτών του ΝΑΤΟ, όπου τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια αναφέρονται πλέον ως “Τουρκικά Στενά”, ενώ η Κύπρος (κατά την προσφιλή τακτική των ΝΑΤΟικών) δεν θα αναφέρεται ονομαστικά αλλά θα υπάρχει μόνο ως συντεταγμένες στον χάρτη, αβαντάρουν ακόμη περισσότερο τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Παράλληλα, η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών μέσα από το νέο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή, στο πλαίσιο των επιθετικών, πολεμικών σχεδιασμών, τρέχει στις πλάτες των λαών που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα με τον ιδρώτα και με το αίμα τους.

Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016 εξεταζόταν το δόγμα του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος” και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνη του 2021 υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής ΝΑΤΟ 2030. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται. Αυτές τις αποφάσεις ήρθε να επικαιροποιήσει η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της “συνεχιζόμενης προσαρμογής της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ”, πολλαπλασιάζοντας του κινδύνους κατά των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη φτώχεια, η Ελλάδα παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ γιατί έρχεται πρώτη μεταξύ των κρατών – μελών του, δαπανώντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ μπορεί τάχα να συμβάλει στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τον αποκαλούμενο “οδικό χάρτη” έχουν δρομολογηθεί επικίνδυνες διευθετήσεις με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία. Καταρρέει με κρότο το ευρωατλαντικό αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτελεί δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα! Στην πράξη παραμένουν όλες οι αξιώσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και ο στόχος της αποστρατικοποίησης, το πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και η συνοχή στη Νοτιοανατολική του Πτέρυγα, με το βλέμμα στραμμένο σ’έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία, προς όφελος των ενεργειακών ομίλων, σε βάρος των δύο λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να ορθωθεί τείχος στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που μακελεύουν τους λαούς! Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα – να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις