Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Economist: H Αθήνα είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στη δυτική Ευρώπη

Η Αθήνα, συγκρινόμενη με τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης είναι στον πάτο της κατάταξης.

Στον ετήσιο παγκόσμιο κατάλογο του Economist με τις περισσότερο και τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, σε ένα σύνολο 173 πόλεων, η θέση της Αθήνας συγκρινόμενη με τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης είναι στον πάτο της κατάταξης.
 
Στη σύνοψη της έκθεσης του Economist Ιntelligence Unit δεν περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τη Δυτική Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Ωστόσο όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, η Αθήνα είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στην περιοχή, με διαφορά απ’ τις υπόλοιπες.
 
Ο Δείκτης Βιωσιμότητας της Αθήνας προσεγγίζει το 75. Αυτό σημαίνει ότι ανήκει στη δεύτερη ταχύτητα του παγκόσμιου χάρτη, μια θέση κάτω από τις βιώσιμες πόλεις, που βαθμολογούνται από 80 μονάδες και πάνω.

Η αξιολόγηση βαθμολογεί 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με 30 δείκτες που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές, με στόχο να δείξει πόσο άνετες είναι να ζεις αυτές οι πόλεις.

Η Βιέννη (Αυστρία) διατήρησε τη θέση της στην κορυφή του δείκτη βιωσιμότητας του EIU για το 2024, για τρίτη συνεχή χρονιά. Τρεις ακόμη πόλεις στη δυτική Ευρώπη —Κοπεγχάγη, Ζυρίχη και Γενεύη— συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες στη φετινή έρευνα (που διενεργήθηκε μεταξύ 12 Φεβρουαρίου και 17 Μαρτίου).  Στην τέταρτη θέση, η Μελβούρνη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις Ασίας-Ειρηνικού στην πρώτη δεκάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης δύο καναδικές πόλεις – το Κάλγκαρι και το Βανκούβερ.

Η Δυτική Ευρώπη παραμένει η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα, έρχεται πρώτη σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ η δεύτερη Βόρεια Αμερική είναι η καλύτερη για την εκπαίδευση.

Στο κάτω μέρος της κατάταξης βιωσιμότητας είναι πόλεις από την Υποσαχάρια Αφρική. Η Δαμασκός (Συρία) χαρακτηρίζεται ως η λιγότερο άνετη πόλη στον κόσμο για να ζεις. Η βαθμολογία της είναι μόλις 30,7 στα 100 στην τελευταία έρευνα.

Συνολικά, ο μέσος όρος βαθμολογίας στις 173 πόλεις της έρευνας έχει αυξηθεί σε 76,1 στις 100, αλλά η βελτίωση είναι οριακή -συγκρατείται από γεωπολιτικές συγκρούσεις, πολιτικές αναταραχές και τη στεγαστική κρίση. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ρίξει το Τελ Αβίβ προς τα κάτω, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζει να κρατά το Κίεβο ανάμεσα στις δέκα τελευταίες πόλεις.

Από thepressproject.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις