Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έχει σχέση η ΝΔ με τον… καπιταλισμό;

Αυτό και άλλα περίεργα ερωτήματα, προέκυψαν σε μια (αρκετά παράξενη) συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις…

Πώς σας φαίνεται η εικόνα να σας εξηγεί ο …Μάκης Βορίδης ποια είναι ιδεολογική αντίληψη της αριστεράς για τη φύση..

Πώς σας φαίνεται η εικόνα να σας εξηγεί ο …Μάκης Βορίδης ποια είναι ιδεολογική αντίληψη της αριστεράς για τη φύση του κράτους;  Πώς σας φαίνεται η εκδοχή η Νέα Δημοκρατία και η δεξιά στην Ελλάδα να μην έχουν σχέση με τον καπιταλισμό; Αν η περιέργεια σας εξάπτεται με αυτά, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσατε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση που γίνεται επί δύο ημέρες στην Βουλή με αφορμή ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου συζητείται το νομοθέτημα «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση»).

Οι αντιπαραθέσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη συζήτηση έχουν μάλλον μεγαλύτερη σημασία από τις διατάξεις του νόμου. Αυτές συνίστανται στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο και στη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει δίχως περιορισμούς στον νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Όμως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε και κάποιο είδος ιδεολογικής αντιπαράθεσης με αντικείμενο τη …φύση του κράτους αλλά και την φύση της Νέας Δημοκρατίας. Οι τελευταίες μάλιστα ίσως αποκτήσουν στο εγγύς μέλλον μεγαλύτερη πολιτική αξία από όσο κανείς φαντάζεται.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Μια ..ιδεολογική συζήτηση στην Βουλή

Την ιδεολογική διάσταση στην συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης έθεσε αρχικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος  αποκάλεσε το νομοσχέδιο «εκσυγχρονιστική νομοθετική πρωτοβουλία» και έκανε μία έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μην εξαντληθείτε πάλι στην πεπατημένη για τον καπιταλισμό και τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, εγκαταλείψτε τη στείρα άρνηση».

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Όπως είπε «επειδή ανοίξαμε και εισαγωγικά συζήτηση περί καπιταλισμού, πείτε μας: εμείς σας κάνουμε αντιπολίτευση για τον καπιταλισμό ή σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ο καπιταλισμός; Εσείς, δηλαδή, με αυτά που κάνετε και αυτά που νομοθετείτε, θεωρείστε ότι είστε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση;».

Φαίνεται όμως πώς η εξήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ερέθισε τον υπουργό Εσωτερικών που – προφανώς ήταν παρών στην συζήτηση. Έτσι ο Μάκης Βορίδης έσπευσε να δηλώσει ότι «εγώ ήξερα, όλο αυτό το διάστημα και των μελετών ,αλλά και της πολιτικής μου δραστηριότητας ότι η βασική θέση της Αριστεράς είναι ότι οι κρατικοί θεσμοί έχουν ιδεολογία, ότι μάλιστα έχουν ταξική ιδεολογία, ότι αναπαράγουν την ιδεολογία και την υπηρετούν, της τάξης που επικρατεί, αυτά ήξερα ότι έλεγε η Αριστερά, αυτά διάβαζα». Συνέχισε λέγοντας πως «άκουσα ξαφνικά, τώρα να μου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποπολιτικοποίηση του Κράτους και για την ουδετερότητά του». Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Βγάλτε το “Ριζοσπαστική Αριστερά”, μην μπερδεύεται και κόσμος, γιατί νομίζει ότι εσείς είστε μια Αριστερά συγκεκριμένη και θεωρεί ότι ψηφίζει Αριστερά. Αν τα έχετε τελειώσει αυτά, να φύγουμε, να ξεμπερδέψουμε, όμως εγώ καλωσορίζω τη “μετακίνησή” σας αυτή. Δεν έχω αντίρρηση, απλώς δεν το κάνετε ολοκληρωμένα και καλωσορίζω και τη δημόσια άρνησή σας να ασκείτε κριτική στον καπιταλισμό. Πολύ καλά πράγματα είναι όλα αυτά».

Στον υπουργό Εσωτερικών ανέλαβε να απαντήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και γενικότερα η δεξιά παράταξη στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τον καπιταλισμό. Είναι απλά ένα κόμμα που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του σύμφωνα με την οποία «από μένα δεν πρόκειται να γίνει καμία αναφορά στον καπιταλισμό και ότι σε αυτόν οφείλεται η στάση και η κριτική που έχω στην κυβέρνηση. Θέλω να είμαι σαφής. Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλες οι ελληνικές συντηρητικές παρατάξεις των οποίων είναι συνέχεια, δεν έχετε και δεν είχατε ουδέποτε καμία σχέση με το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού, του φιλελευθερισμού και του νεοφιλελευθερισμού, ούτε καν του νεοφιλελευθερισμού. Αν είχατε, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του, ποιες είναι οι παθογένειες του καπιταλισμού». Ο Μιχάλης Χατζηγιαννάκης επέμεινε λέγοντας ότι «η συντηρητική παράταξη έχει κλασικά πελατειακού τύπου χαρακτηριστικά, δεν έχετε καμία σχέση με τις αρχές του καπιταλισμού και καλύτερο παράδειγμα που ενισχύει αυτή τη θέση, είναι η συστηματική προσπάθεια από μεριάς σας να παραβιάζεται τις αρχές του δικαίου κατά το δοκούν, να τροποποιείται τους νόμους για να βολέψετε τους δικούς σας ανθρώπους».

Η συζήτηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Ανέφερε πως και τα δύο κόμματα κάνουν «γενικόλογες αναφορές για την αδιαφάνεια, την αναποτελεσματικότητα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όταν κάθε ένα από τα δικά σας κόμματα, ως κυβέρνηση και ταυτόχρονα, όλοι μαζί, ζείτε, υπάρχετε  και επιβιώνετε από μία θέση, από μία άποψη αναγκαιότητας ισχυροποίησης και εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους και των μηχανισμών του». Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «προς τιμήν του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ  μας είπε εδώ μέσα ότι: Εμείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιδράσουμε σε νομοσχέδιο κάνοντας αναφορά στον καπιταλισμό. Σήμερα μας είπε και το εξής αμίμητο, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δικαιούται να ομιλεί για τον καπιταλισμό ούτε για τον νεοφιλελευθερισμό, διότι είναι ένα κόμμα απλά πελατειακό. Πέραν του ότι δεν έχει βάση αυτό –  είναι ανιστόρητο-   ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αγωνία και βιάζεται πραγματικά να εμφανιστεί ως γνήσιος εκφραστής της αστικής διαχείρισης, γιατί αυτό είναι το διακύβευμα. Δεν είναι η άρνηση του καπιταλισμού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αν θα είναι καλύτερος διαχειριστής από ότι η Νέα Δημοκρατία».

Σχετικά θέματα

Απόψεις