Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σπουδαστών της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων στις εγκαταστάσεις της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην πόλη. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης που αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Σπουδαστών για σήμερα Παρασκευή, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης για τις σπουδές και την πρακτική τους άσκηση.
Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ), με επικεφαλής την Ανθή Λίγδα, πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ιωαννίνων και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΙ, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων της πόλης στα δίκαια αιτήματα των νέων της μαθητείας. Η αντιπροσωπεία των σπουδαστών συναντήθηκε με την υπεύθυνη των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, στην οποία κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στη μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τις προηγούμενες ημέρες.
«Ζήτημα επιβίωσης οι πληρωμές και οι όροι πρακτικής»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βαγγέλης Κώτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, μετέφερε την οργή και την απόγνωση των εκατοντάδων σπουδαστών της σχολής, ξεκαθαρίζοντας πως η κινητοποίηση δεν αφορά κάποιο τυχαίο «τεχνικό λάθος», αλλά μια συγκεκριμένη πολιτική υποβάθμισης. Όπως υπογράμμισε, είναι ζήτημα επιβίωσης να πληρωθούν άμεσα τα παιδιά που μένουν ακάλυπτα για μήνες, την ίδια στιγμή που καλούνται να πληρώσουν ενοίκια και μεταφορές. Μάλιστα, τόνισε ότι η σημερινή πληρωμή στο 80% του κατώτατου μισθού είναι ανεπαρκής και απαιτείται η αύξησή της στο 100%.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνθήκες της πρακτικής άσκησης, όπου σπουδαστές εργάζονται απλήρωτοι για επιπλέον ώρες υπό τον φόβο της απόλυσης, ενώ πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους επειδή η σχολή τούς αναγκάζει να αναζητήσουν εργοδότη μόνοι τους. Το πρόβλημα διογκώνεται για όσους έρχονται από άλλες περιοχές, όπως η Πρέβεζα, και δεν έχουν καμία στήριξη στην εύρεση εργασίας για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Παράλληλα, καταγγέλθηκε η τραγική κατάσταση των υποδομών, με τα εργαστήρια να παραμένουν ανύπαρκτα ή υποεξοπλισμένα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σπουδαστών μαγειρικής που «κάνουν μάθημα στον αέρα». Ο πρόεδρος του συλλόγου έθεσε επίσης το ζήτημα των εμποδίων στην πιστοποίηση μέσω του ΕΟΠΠΕΠ, σημειώνοντας ότι ένας σπουδαστής μπορεί να χρειαστεί έως και επτά χρόνια για να καταφέρει να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι σπουδαστές ξεκαθάρισαν ότι εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των 250 σπουδαστών της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, οι οποίοι παρά τα εμπόδια και τις πιέσεις στους χώρους δουλειάς, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Μετά τη σημερινή παρέμβαση, ο Σύλλογος Σπουδαστών προγραμματίζει νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κλιμάκωσης της πάλης τους.