Διεθνή

Δημοσιεύθηκε το διάταγμα που μεταφέρει σειρά εξουσιών στον Ερντογάν

Διάταγμα το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματός της σε προεδρικό, δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει ιδίως κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τις με τον πρόεδρο και την προεδρία.

Οι αλλαγές προήλθαν μετά από δημοψήφισμα που έγινε στις 16 Απριλίου προκειμένου να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει το προεδρικό σύστημα.

Με το νέο προεδρικό σύστημα καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και δίνεται στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει τους υπουργούς.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει άμεσα στη δικαστική εξουσία να απορρίπτει αποφάσεις της και να καθαιρεί ή να διορίζει δικαστικούς λειτουργούς.  

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα αρχηγός του Κράτους, αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς και συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του.

 

 

 

(Επισκέψεις: 39 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend