Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι δηλώσεις των «συμμάχων»

Μετά τη συμφωνία οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκαναν δηλώσεις. Τις παρουσιάζουμε με..

Μετά τη συμφωνία οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκαναν δηλώσεις. Τις παρουσιάζουμε με τη σημείωση ότι αυτοί δεν είναι – ποτέ δεν ήταν – σύμμαχοι του λαού. Είναι εχθροί του λαού, όπως είναι, από την αρχή έως το τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν». Η κυβέρνηση, θα πούμε εμείς, φέρει την ευθύνη, όχι ο ελληνικός λαός. Ο λαός έχει τη θέση του απέναντι σε όλα αυτά: ΑΠΕΝΑΝΤΙ.  Η καγκελάριος είπε ότι η  Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα και να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

Περιέγραψε ότι «το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δις». Όπως είπε, δε, «η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη». Η Μέρκελ είπε ότι «ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ θα διατεθεί για άμεσες επενδύσεις». Το χρέος, σημείωσε, είναι εκτός συζήτησης το ονομαστικό κούρεμα του χρέους, ενώ «δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα».

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, σημείωσε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να ψηφίσουν για την επικύρωση του σχεδίου παροχής «νέας βοήθειας στην Ελλάδα».  Συμπλήρωσε πως τις επόμενες ημέρες, «την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι Έλληνες θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίων. Πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο στο σύνολό του, αλλά και τα προαπαιτούμενα». Πρόσθεσε ότι «μόλις γίνει αυτό θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Τετάρτη, που θα αποτελέσει το σημάδι για τα άλλα κοινοβούλια». Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία, όταν τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν τη συμφωνία, «θα έχουμε μια πιο επίσημη απόφαση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Χρειάστηκε χρόνος, όμως τελικά φτάσαμε σε συμφωνία. Από την αρχή η ευρωπαϊκή επιτροπή επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε η περίπτωση να έχουμε grexit. Άρα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».  Σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτά που καταλογίζουν στην ΕΕ για άτυπο πραξικόπημα, ο Γιουνκερ απάντησε: «Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη δίνει γενικά νικητές και όχι χαμένους. Δεν νομίζω ότι ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός, ούτε και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί. Είναι μια χαρακτηριστική ευρωπαϊκή διευθέτηση, ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός ως είθισται»

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε κι αυτή τον ενθουσιασμό της: «Πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την εμπιστοσύνη, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις». Συμπλήρωσε ότι «ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα, αλλά ήταν ένα πολύ καλό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης»

Ο Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας, με τον οποίο είχε αγκαλιές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  μίλησε για μια θαρραλέα επιλογή. Πρόσθεσε ότι «ο στόχος ήταν η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης και να διαχειριστεί την κρίση, επίσης να δοθεί και μια ελπίδα στην Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας και πόνου». Όπως είπε κάποια στιγμή «φοβηθήκαμε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να χάσει ένα μέλος της». «Πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά του δικού μας πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα» είπε ο Ολάντ. Ωραίες φιλίες…

 olad - tsipras

 

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε κι αυτός χαρούμενος για τη συμφωνία. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις