Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Όταν ακούστηκε το σύνθημα “απεμπλοκή” πέρασαν μέσα από την Αστυνομία κι έφυγαν»

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, Ιωάννη Καρδαρά, ο διοικητής της Αστυνομίας είπε να ότι «υπάρχουν φαινόμενα αστυνομικών που δεν υπακούν στις εντολές και είναι μέλη της Χρυσής Αυγής»

Με την κατάθεση του δικηγόρου και πρώην δημοτικού συμβούλου Πειραιά Ιωάννη Καρδαρά συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας υπέστη και αυτός επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, σε εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα που παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, στις 17 Ιούνη 2012. Περιγράφοντας την επίθεση, κατέθεσε: «Δεν μπορούσα να δω τα πρόσωπα. Απευθύνθηκα σε αυτόν που έδινε τις εντολές και τους είπα: ”Τι κάνετε εδώ; Μπορεί να δημιουργηθεί ατύχημα!”. Η απάντηση ήταν ένα χτύπημα πολεμικής τέχνης. Χτύπησα το κεφάλι μου και στιγμιαία έχασα τις αισθήσεις μου, μου έριξαν νερό. […]. Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν επενέβη, που ήταν από πίσω. Και όταν ακούστηκε το σύνθημα ”Απεμπλοκή”, πέρασαν μέσα από την Αστυνομία και έφυγαν».

Για τον χρυσαυγίτη που τον χτύπησε είπε ότι φορούσε μάσκα full face και ήταν αυτός που έδινε παραγγέλματα. «Είναι αυτός που είπε το σύνθημα απεμπλοκή….». «Φορούσαν μαύρες στολές με διακριτικά, μαύρα παντελόνια, κάποιοι είχαν γκλομπ. Ήρθαν τρέχοντας και άρχισαν τις βιαιοπραγίες, έσπρωχναν, κλοτσούσαν καρέκλες και τραπέζια και προπηλάκιζαν τους συγκεντρωμένους», πρόσθεσε. Έκανε λόγο για οργανωμένη ομάδα, για στρατιωτική ομάδα, που στεκόταν σε διάταξη και εφορμούσε ταυτόχρονα.

Αναδείχθηκε η στάση της αστυνομίας

Και από αυτήν την κατάθεση αναδείχθηκε η στάση της Αστυνομίας. Μάλιστα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο διοικητής της Αστυνομίας, που επισκέφτηκαν τις επόμενες μέρες για να διαμαρτυρηθούν, τους είπε να λάβουν υπόψη τους ότι «υπάρχουν φαινόμενα αστυνομικών που δεν υπακούν στις εντολές και είναι μέλη της Χρυσής Αυγής». Απαντώντας σχετικά κατέθεσε ότι δεν υπήρξε τοποθέτηση για την επίθεση από τη Χρυσή Αυγή γιατί αποδεχόταν το γεγονός και συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι δεν συνέλαβαν η ΔΙΑΣ και τα ΜΑΤ που βρίσκονται στον χώρο κανέναν ή δεν πήραν ούτε αρ. κυκλοφορίας που φαίνονταν, δείχνει ότι δρούσαν υπό την κάλυψη ή την ανοχή του κράτους.

Αναδείχθηκε το ενιαίο της ομάδας των χρυσαυγιτών

Νωρίτερα κατέθεσε ο μάρτυρας Αντώνης Μπαρμπετάκης, πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών στο Μεσολόγγι, για το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, συνοδεία του στελέχους της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Κώστα Μπαρμπαρούση, που διέλυσε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, τον Σεπτέμβρη του 2012. Στο δευτεροβάθμιο, σε προηγούμενη δικάσιμο εξετάστηκαν σχετικοί μάρτυρες. Ο εν λόγω εμφανίστηκε με… αμβλυμμένη μνήμη, γεγονός που επισημάνθηκε και από το δικαστήριο. «Είμαι ο πρόεδρος της λαϊκής αγοράς στο Μεσολόγγι. Είδα μια ομάδα ατόμων που ερχόταν σε σχηματισμό. Φορούσαν μαύρες μπλούζες. Φώναζαν. Κλώτσησαν πάγκο μικροπωλητή. Δεν είχε πράγματα, κούτες ήταν. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήρθε κάποιος από το πλήθος, μπορεί να ήταν και ο Μπαρμπαρούσης…», είπε. 

Παρ’ όλα αυτά, απ’ όσα κατέθεσε στο δικαστήριο, αναδείχθηκε το ενιαίο της ομάδας των χρυσαυγιτών, ότι γίνονταν αντιληπτοί ως μέλη της Χρυσής Αυγής και ότι και μόνο η παρουσία του τάγματος εφόδου δημιούργησε φόβο στους αλλοδαπούς μικροπωλητές, που προσπάθησαν να φύγουν…

Σχετικά θέματα

Απόψεις