Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής – Μαρτυρία αδελφικού φίλου του Π. Φύσσα: «Σαν λόχος ήταν πια πάρα πολλοί παρατεταγμένοι με κράνη, ξύλα, οπλισμένοι»

«Οργανώθηκαν με στόχο να μας κάνουν επίθεση», ξεκαθάρισε ο μάρτυρας

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή που έδωσε σήμερα ο Γιώργος Δούλβαρης, αυτόπτης μάρτυρας και αδερφικός φίλος του Παύλου Φύσσα, για την ώρα της δολοφονικής επίθεσης από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες, κατά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, που το επίμαχο βράδυ ήταν με τον Φύσσα και την παρέα τους στην καφετέρια Κοράλλι για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα, κατέθεσε πως εντός του καταστήματος δεν συνέβη τίποτε που να αιτιολογεί την ομάδα Χρυσαυγιτών που τους «περίμενε» έξω, όταν τελείωσε το ματς. Η θέση που εξέφρασε ο κ. Δούλβαρης στις ερωτήσεις της Έδρας για το ενδεχόμενο να έγινε κάτι μέσα στην καφετέρια που κινητοποίησε το «τάγμα», ήταν απόλυτη, ότι δέχθηκαν μια οργανωμένη επίθεση που είχε στόχο τον Παύλο Φύσσα καθώς ήταν γνωστός ως μουσικός για τις αντιφασιστικές του απόψεις.

«Είχα δει ένα αυτοκίνητο πριν μπω ξανά μέσα στην καφετέρια, με δύο άτομα να μας κοιτάνε, απέναντι από το “Κοράλλι” (…) Όταν ξαναβγήκα ήταν μια παρέα με περισσότερα άτομα που μας έβριζαν (…) Προκαλούσαν, φορούσαν άρβυλα, μαύρα ρούχα, παντελόνια παραλλαγής και κρατούσαν κράνη και ξύλα (…) Έβριζαν “γ… τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας, κότες, θα σας σκοτώσουμε”(…)».

«Νιώθαμε απειλές, είπα ότι είμαστε στη γειτονιά μας και δεν θέλαμε φασαρίες και αποφασίσαμε να φύγουμε από το σημείο εκείνο για να γλιτώσουμε, δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι άλλο (…) Είχαν εξαγριωθεί, μας φώναζαν “κότες, πού θα πάτε, θα σας σκοτώσουμε” (…) Έκαναν οτιδήποτε για να έρθουμε σε συμπλοκή την ίδια στιγμή που εμείς προσπαθούσαμε να απεμπλακούμε, είχαν εξαγριωθεί όσο απομακρυνόμασταν (…) Θυμάμαι πέντε – έξι μηχανές να κατεβαίνουν και να ενσωματώνονται με τους άλλους (…) Σαν λόχος, ήταν πια πάρα πολλοί, παρατεταγμένοι… με κράνη, ξύλα… οπλισμένοι… προκαλούσαν φόβο. Είπα του Παύλου να απομακρυνθούμε, ήταν φανερό ότι θα μας έκαναν επίθεση, ταυτόχρονα δεχτήκαμε την επίθεση… Ξεκινάω τρέχω όπως και η παρέα μου, στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό (…) Ο Παύλος είπε τρέχουμε και ξεκινήσαμε (…) Είδα όταν έστριψα ότι δεν ήταν κοντά μου (…) Έκανα τον γύρο του τετραγώνου κι επέστρεψα….Όταν έφτασα τον είδα πεσμένο, χτυπημένο, στην αγκαλιά της Χρύσας. Μου είπε ότι τον Παύλο τον μαχαίρωσαν»…

Ο μάρτυρας, αναφερόμενος στις κινήσεις του τάγματος εφόδου που τους επιτέθηκε, επανέλαβε πολλές φορές ότι «τα άτομα στις μηχανές ενσωματώθηκαν με τα άτομα στην Παύλου Μελά κι έγιναν ένα σώμα», ότι «οργανώθηκαν με στόχο να μας κάνουν επίθεση», ότι «ήταν αποφασισμένοι να μας χτυπήσουν, είχαν πάρει πιθανόν εντολές και γι’ αυτό δεν έφυγαν», «από την ενδυμασία τους ήταν φανερό ότι ήταν φασίστες».

Τόνισε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα απολύτως παρέμειναν στατικοί (…).Μάλιστα, όπως είπε, η φίλη του Παύλου Φύσσα, τους ζήταγε βοήθεια για να σωθούμε. «Από τα 40-50 άτομα που μας κυνηγούσαν, δεν συνέλαβαν ούτε έναν», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου επισήμανε πως στην καφετέρια «Κοράλι» οι δύο χρυσαυγίτες κοιτούσαν επίμονα την παρέα τους και με τα τηλέφωνα τους, έστελναν μηνύματα. «Νιώθαμε το βλέμμα τους πάνω μας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια φασαρία. Τέλος ανέφερε πως ο Παύλος Φύσσας ήταν γνωστός ως μουσικός και αντιφασίστας, για την Χρυσή Αυγή ανέφερε πως ήξερε ότι ήταν ένα κόμμα, που χτυπούσε και τρομοκρατούσε, έκανε επιθέσεις όπως π.χ. στους ψαράδες, σε λαϊκές κ.ά.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις-απαντήσεις

Η πρόεδρος όπως και η εισαγγελέας υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε εντός του καφέ.

Πρόεδρος: Η Χρύσα (σύντροφος του Φύσσα) κατέθεσε στην Αστυνομία ότι είπατε κάτι, κάποια συγκεκριμένη φράση μεγαλόφωνα μέσα στην καφετέρια..

Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι αυτό.

Πρόεδρος: Είπατε κάτι μεταξύ σας για τα δύο άτομα; Τι σχολιάσετε;

Μάρτυρας: Ότι ήταν φασίστες λόγω ενδυμασίας.

Πρόεδρος: Είχατε πει ότι ο Παύλος είπε κάτι για την ενδυμασία του ενός;

Μάρτυρας: Υπήρχε μία συζήτηση μεταξύ μας. Εκτιμώ ότι δεν το άκουσαν.

Πρόεδρος: Είδατε να μιλάνε στο τηλέφωνο;

Μάρτυρας: Είδα να στέλνουν μηνύματα.

Πρόεδρος: Η σύντροφος του Παύλου έχει καταθέσει πως είπατε «δεν θέλουμε φασίστες».

Μάρτυρας: Είχα πει δε θέλω φασαρίες

Πρόεδρος: Είπατε «καλύτερα να έχω ένα φίλο ένα σκουλήκι παρά χρυσαυγίτη»;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Είπατε για γερμανόσπορους;

Μάρτυρας: Όχι. Εγώ θυμάμαι ότι είπα 2-3 φορές ότι είμαστε στη γειτονιά μας και δε θέλουμε φασαρίες.

Πρόεδρος: Μήπως υπήρχε μία ατμόσφαιρα ότι κάτι θα γίνει και καλέσατε και τους άλλους φίλους σας;

Μάρτυρας: Όχι ήρθαν για παρέα.

Σύνεδρος: Κατά τη γνώμη σας όλο αυτό που έγινε ήταν τυχαίο;

Μάρτυρας: Όχι οργανώθηκαν. Μπορεί επειδή αναγνώρισαν τον Παύλο Φύσσα να βρήκαν ευκαιρία.

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα για να λυθεί από τον ΔΣΑ θέμα που ανέκυψε με την παράσταση δικηγόρου από την Νομική Βοήθεια (βρίσκονται σε αποχή γιατί έχουν να πληρωθούν τρία χρόνια) και εκπροσωπούν κρατούμενους κατηγορούμενους.

Σχετικά θέματα

Απόψεις