Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής -Κατάθεση συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ: «Μας επιτέθηκαν για να μας σκοτώσουν»

Με την κατάθεση του Παναγιώτη Γκούτη συνεχίστηκε σήμερα, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Και αυτός..

Με την κατάθεση του Παναγιώτη Γκούτη συνεχίστηκε σήμερα, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Και αυτός ο μάρτυρας ήταν μεταξύ των μελών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, το Σεπτέμβρη του 2013.

Ο μάρτυρας κατέθεσε για την άγρια επίθεση στρατιωτικού τύπου των ταγμάτων εφόδου, το μένος και τον άνθρωποκτόνο σκοπό της επίθεσης. «Ήρθαν για να σκοτώσουν» τόνισε. «Εμείς μπορέσαμε να αντισταθούμε, πέντε τραυματίες και δύο οχήματα διαλυμένα. Ο Πουλικόγιαννης (πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου) έφαγε την πρώτη ροπαλιά στο κεφάλι. Μας προστατέψανε τα αυτοκίνητα, αν δεν υπήρχαν σίγουρα θα μιλάγανε για νεκρό, γι’ αυτό δέχομαι την απόφαση σας αλλά δεν την παραδέχομαι (σ.σ.του πρωτόδικου δικαστηρίου). Όλες οι αποφάσεις είναι για να κρίνονται, ήταν μια ενέδρα στρατιωτικού τύπου», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα τον Σεπτέμβρη του 2013 υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα και τελικά η υπόθεση παραγράφηκε.

Ο μάρτυρας εργάτης στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την άγρια επίθεση, δύο ομάδες ταγμάτων εφόδου (μαύρα ρούχα, σύμβολα με μαιάνδρους) με 25 χρυσαυγίτες περίπου η καθεμία, ενώθηκαν περικύκλωσαν τους κομμουνιστές και συστηθήκανε «εγώ είμαι ο Χατζηδάκης», «ο Πανταζής», και «κουμάντο θα κάνει η ΧΑ». Και με το που γυρίζουμε τις πλάτες, ήταν το έναυσμα της επίθεσης. Στην αρχή, ακούστηκε μια φωνή “πού είναι ο Πουλικόγιαννης”».

Όλοι κάτι κρατούσανε, λοστούς, κοντάρια. Αυτά τα χτυπάγανε κάτω όπως κάνουνε τα ΜΑΤ και ο στρατός. Είχε γίνει προαναγγελία από τον Λαγό ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα φύγουν από ‘δώ μέσα», ήταν όλοι οπλισμένοι. Όλοι είχαν σκοπό και μια θέση, όταν γυρίσαμε τις πλάτες κατευθείαν δεχθήκαμε τεράστιες κοτρόνες, πίσω πίσω ήταν οι μικρότεροι σε ηλικία, ό,τι είχε ο καθένας βάραγε, με ρόπαλο, με τα αυτοσχέδια τα άλλα με τις απολήξεις τις μεταλλικές βιδωμένες πάνω στο ξύλο. Ήταν μια προβαρισμένη επίθεση στρατιωτικού τύπου, «πάμε, χτυπάμε και φεύγουμε»…Είχανε κλείσει το δρόμο. Όλα αυτά δείχνουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ή ειδοποιηθήκανε ή μας είδαν, και ήρθαν για να σκοτώσουν». Επίσης τόνισε την απραξία της Αστυνομίας, καθώς «υπήρχαν δύο μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ που δεν κάνανε τίποτα. Καμία σύλληψη δεν έγινε. Με την ανοχή του κράτους όλα», ανέφερε.

Στην κατάθεση του ο Π. Γκούτης είπε επίσης στο δικαστήριο ότι τους επιτέθηκαν γιατί είναι κομμουνιστές, πρωτοπόροι εργάτες στο σωματείο της Ζώνης και αυτοί είναι ναζιστές (…) Ήμασταν εμπόδιο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

«Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στο μέταλλο, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ηγείται αυτού από το ’84, στόχος ήταν το συνδικάτο, εμείς κρατήσαμε παρ’ όλα αυτά και το λέω και περήφανα, συλλογική σύμβαση, τα μεροκάματα ψηλά, και να προσπαθούν να τηρούνται τα μέσα ασφάλειας και υγιεινής. Η ΧΑ δεν τα ήθελε αυτά τα μέτρα, είναι τσιράκια των εργοδοτών, (…) αυτοί κάνανε σωματείο Ελλήνων. Αναφέρθηκε επίσης στην βιομηχανία μηνύσεων για την εξόντωση του Συνδικάτου και οικονομικά και τις δεκάδες αθωωτικές αποφάσεις «γι’ αυτό λοιπόν, αφού δεν τα κατάφερναν αλλιώς, έβαλαν τα τάγματα εφόδου…».

«Τμήμα της εργοδοσίας της Ζώνης τούς πληρώνει για να μας βγάλει από την μέση». Μάλιστα τόνισε ότι όλοι οι χρυσαυγίτες μετά τη δολοφονία Φύσσα προσλήφθηκαν ενώ ήταν άνεργοι σε μια εποχή που ήταν δύσκολο το μεροκάματο, «επιβράβευση ήταν αυτό» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Λαγού με άλλα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση λέγοντας, επιπλέον, στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί μια ναζιστική οργάνωση να κάνει κάτι – ιδιαίτερα όταν έχει ως στόχο τους κομμουνιστές όπως με τη συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση – χωρίς την έγκριση του αρχηγού. Είπαν ότι μας μακέλεψαν, η λέξη είναι δική τους τους ανέφερε. «Ποτέ δεν θα μπορούσε ο Λαγός μόνος του να πάρει μια τέτοια απόφαση να χτυπήσει το ΚΚΕ. Ξεκινάει από πάνω». «Παίρνανε εντολές», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε επίσης, τις δηλώσεις Παναγιώταρου και Λαγού: «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω μέσα». Χαρακτηριστικές ήταν και οι απαντήσεις του μάρτυρα στην Πολιτική Αγωγή για πράξεις αξιόποινες εκείνη την περίοδο της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην επίθεση στην βουλευτή του ΚΚΕ από τον Κασιδιάρη και όπως είπε λέγανε ότι «μετά το χαστούκι ανεβήκαμε δυο μονάδες πάνω».

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες είπε ότι «το χτύπημα το είχανε προαναγγείλει, φανταστείτε να κοιμάσαι και να τρως το στειλιάρι στο κεφάλι».

Επίσης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία αποδοκιμασία για τις επιθέσεις από την ίδια ναζιστική Χρυσή Αυγή και κανένα πειθαρχικό μέτρο, το αντίθετο, τους καλύψανε με σχετικές δηλώσεις τους ναζιστές βουλευτές….

Σχετικά θέματα

Απόψεις