Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διευρύνεται η στήριξη για Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας

Όλο και περισσότερες οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας στηρίζουν την πρόταση να απονεμηθεί..

Όλο και περισσότερες οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας στηρίζουν την πρόταση να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Μπριγάδα Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών, «Χένρι Ριβ» της Κούβας, τη λεγόμενη κουβανική ιατρική ταξιαρχία, που δημιουργήθηκε το 2005 από τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ, μετά τον κυκλώνα «Κατρίνα».

Την πρόταση αυτή στηρίζει ένθερμα και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που έχει ξεκινήσει και καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα για συλλογή χρημάτων -με λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 129/001049-98 (ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998)- για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δυσκολίες και να διατεθούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για την πρόταση απονομής του Νόμπελ στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Πριν από την πανδημία COVID-19, 7.400 εθελοντές υγειονομικοί της Ταξιαρχίας “Henry Reeve” είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές.

Ακόμα περισσότερο, από την 1η Μάη, πάνω από 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην επιδημία σε 21 χώρες: Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Αγ. Δομίνικος, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βισέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.

Αυτή είναι η πραγματική αξία του σοσιαλισμού, δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή χώρα να ξεχωρίζει στα μάτια της ανθρωπότητας σαν ένας φάρος μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αυτές τις μέρες φανερώνεται περίτρανα με την πρωτοφανή εξέγερση των καταπιεσμένων, των περιφρονημένων, των πεινασμένων πολιτών της πλουσιότερης και ισχυρότερης χώρας, των ΗΠΑ».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κούβα, παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ, δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί. Ορισμένα στοιχεία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που αποκαλύφθηκε η γύμνια του καπιταλισμού και στην Υγεία, δείχνουν τι σημαίνει η Υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό. Η Κούβα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων (όσο και η Ελλάδα) διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Έχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που πραγματικά φροντίζουν τον πληθυσμό, στον Δευτεροβάθμιο Τομέα διαθέτει 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους». Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις