Κοινωνία

Διανομείς: Απέσπασαν τη δέσμευση για παροχή δωρεάν Μέσων Ατομικής Προστασίας με την αποφασιστική κινητοποίηση

Κινητοποίηση και απόφαση συγκρότησης σωματειακής επιτροπής διανομέων της ΕΝΙΔΥΚ και στην Κομοτηνή

Με την αποφασιστική και μαχητική τους κινητοποίηση την Τρίτη 16 Νοέμβρη οι διανομείς απέσπασαν τη δέσμευση για την παροχή δωρεάν πραγματικών Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι freelancer.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού νομού Αττικής τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται «για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, τώρα είναι ώρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στη μάχη. Τα σωματεία μας να γίνουν μεγάλα και δυνατά, να φτιαχτούν νέα όπου δεν υπάρχουν».

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι «παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας της “e-food” να εμποδίσει (στέλνοντας παραγγελίες μέσω της εφαρμογής στους διανομείς που είχαν δηλώσει στάση) τη συμμετοχή των διανομέων στη στάση εργασίας», η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με τους εργαζόμενους να απαιτούν ένταξη στα ΒΑΕ, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας.

Επισημαίνει ότι «στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των μελών της διοίκησης του Συνδικάτου, της Ομοσπονδίας και του επιχειρησιακού σωματείου της “e-food” συναντήθηκαν με την γγ του υπουργείου, τον γγ του ΣΕΠΕ και την γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη συνάντηση κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα από το Συνδικάτο και τους διανομείς στην E-FOOD και τη WOLT και προέκυψαν τα εξής:

 • Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας έδωσαν δέσμευση ότι με υπουργική απόφαση, η οποία θα κατατεθεί άμεσα, θα καθοριστούν συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικά, εντελώς δωρεάν σε όλους τους διανομείς είτε είναι μισθωτοί είτε freelancer, αποκλειστικά από τους εργοδότες.
 • Για το κρίσιμο ζήτημα της ένταξης των διανομέων στα ΒΑΕ, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των freelancer παρά τα αμέτρητα περιστατικά ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, το υπουργείο εξακολουθεί την εγκληματική πολιτική που θέλει τους διανομείς έξω από τα ΒΑΕ, παραπέμποντας το θέμα στην αρμόδια επιτροπή, η οποία πλέον δεν υφίσταται!!.
 • Το νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων στην e-food κατέθεσε επίσημα καταγγελία για την απαράδεκτη κατάσταση οικονομικής αιχμαλωσίας σχετικά με τα ταμεία και τα υποτιθέμενα ελλείμματα που επικαλείται η εταιρεία, όπως και την αξιοποίηση του συστήματος αξιολόγησης ως μέσο πίεσης προς τους εργαζόμενους που ωθεί σε εργατικά ατυχήματα και μείωση των αποδοχών».

Διανομείς Κομοτηνής:  «Τραβάμε γκάζι για τις δικές μας ανάγκες»

Συγκέντρωση και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες, Τρίτη 16.11., διανομείς στην Κομοτηνή μετά από κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ).  

Οι διανομείς, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κατέληξαν στην απόφαση συγκρότησης σωματειακής επιτροπής διανομέων της ΕΝΙΔΥΚ, προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Η ΕΝΙΔΥΚ καλεί τους διανομείς να «τραβήξουν γκάζι για τις δικές τους ανάγκες» και να δυναμώσουν το Σωματείο.

«Όπως φάνηκε και από τις τελευταίες νίκες των εργαζομένων της E-FOOD, της COSCO, η μόνη λύση βρίσκεται στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, γιατί μόνο τότε τα αφεντικά καταλαβαίνουν την δύναμή μας!» αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα.

Τα αιτήματα της σωματειακής επιτροπής διανομέων της ΕΝΙΔΥΚ είναι τα εξής:

 • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Ατομικά μέτρα προστασίας για όλους τους διανομείς( κράνος, γάντια, γιλέκα, μπουφάν,) με ευθύνη της εργοδοσίας ή παραχώρηση επιδόματος για την αγορά τους.
 • Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο 35ωρο. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις των μισθών με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Κατάργηση της χρονομέτρησης.
 • Πλήρης ασφάλιση με όλα τα νόμιμα δικαιώματα σε άδειες – αναρρωτικές – δώρα – επιδόματα + προσαυξήσεις.
 • Να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες ως υπερωρίες και όχι με το απαράδεκτο καθεστώς του ωρομίσθιου
 • Να καταργηθεί ο νόμος- έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Να  καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί. 

ΠΗΓΗ: 902.gr

(Επισκέψεις: 99 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend