Κοινωνία

Με μοτοπορεία και συγκέντρωση διεκδικούν μέτρα προστασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα

 

 

«Για τους διανομείς μέτρα προστασίας κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», διαμηνύουν οι διανομείς με τη σημερινή τους κινητοποίηση. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με μοτοπορεία από το Πεδίον του Άρεως, ενώ σταμάτησαν στον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Στο υπουργείο Εργασίας έχει καθοριστεί συνάντηση με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ για τα μέτρα προστασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μετά την απεργία του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοέμβρη, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τις πλατφόρμες «efood» και «Wolt». Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει και το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «efood» στην Αττική.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας στην «efood» που συνεχίζει να στέλνει παραγγελίες στους διανομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στη στάση εργασίας και μηνύματα με τα οποία τους ρωτά αν θα τις αποδεχτούν. Σε τηλεφωνική παρέμβαση, μάλιστα, του Συνδικάτου η απάντηση της εταιρείας ήταν πως «έχει κολλήσει το σύστημα».

 

 

Όχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος

«Όχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων, απαιτούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, την εξασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την παροχή δικύκλων, τη συντήρησή τους και τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας. Επίσης, διεκδικούν να απαγορευτεί η διανομή σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και να οριοθετηθούν οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν.  

«Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας», τονίζουν και καταγγέλλουν πως κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους σαν «ατομική ευθύνη». Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, οι διανομείς που θρηνούν κάθε λίγο νεκρούς συναδέλφους τους, δεν παρέλειψαν να καταγγείλουν το εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν εργαζόμενο στον ΗΣΑΠ και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένειά του.

Ένα ακόμα ζήτημα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στην «efood» είναι το σύστημα που έχει επιβάλει η εταιρεία όσον αφορά την απόδοση του καθημερινού ταμείου. Συγκεκριμένα, κάθε διανομέας πρέπει να καταθέσει στο τέλος της βάρδιας το σύνολο των εισπράξεων από τις παραγγελίες που έχει παραδώσει σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας. Ωστόσο, η τελευταία δεν διαθέτει, όπως θα όφειλε, λογιστικές καρτέλες για τον καθέναν τους, ενώ κωφεύει στα σχετικά αιτήματα. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μην ξέρουν αν έχουν καταθέσει λιγότερα ή περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία αξιοποιεί το ζήτημα ως εργαλείο εκφοβισμού, με προφορική ενημέρωση ή προσωπικά γραπτά μηνύματα ότι «χρωστάνε» στην εταιρεία!

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής τόσο στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής όσο και στο νεοσύστατο επιχειρησιακό Σωματείο της «efood», που έδωσε δυναμικό «παρών». Σημαντική παρουσία είχαν και οι διανομείς της πλατφόρμας «Wolt» που οργανώνονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο Δημήτρης Κωμάκης, από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ).

(Επισκέψεις: 47 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend