Ενα ακόμα εργατικό «δυστύχημα», το δεύτερο μέσα σε 24 ώρες. Mετά την τραγωδία στη Χίο, το νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε στη Ρόδο, την Κυριακή το πρωί στην περιοχή της Καλάθου, σε έναν βασικό δρόμο που συνδέει τις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Λινδίων και Νότιας Ρόδου.
Πρόκειται για έναν εργαζόμενο με καταγωγή από το Αγρίνιο, που δούλευε σε εταιρεία που εκτελεί μέρος της εργολαβίας για το φράγμα Γαδουρά (νότιο υδραγωγείο).
O άτυχος 28χρονος κατέβηκε μέσα στο σκάμμα και καταπλακώθηκε από χώματα, όταν υποχώρησαν τα πρανή.
Επί τόπου έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τον απεγκλωβισμό του και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά δυστυχώς, δεν κατάφεραν να τον ανασύρουν ζωντανό.
Να διερευνηθούν σε βάθος όλα τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του εργάτη στην Κάλαθο, να στελεχωθεί το υποκατάστημα της Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου με μόνιμες προσλήψεις και να υπάρχουν διαρκείς, ουσιαστικοί έλεγχοι παντού, αλλά και να λειτουργήσει πλήρως στελεχωμένο, με βάση τις μεγάλες ανάγκες του νησιού, το οποίο έχει μόνιμη και διευρυμένη οικοδομική δραστηριότητα, τμήμα Τεχνικής Επιθεώρησης, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου.
«Ακόμη ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή στον βωμό του κέρδους. Σε ηλικία μόλις 28 χρονών ο συνάδελφός μας καταπλακώθηκε από χώματα και άλλα υλικά ενώ εργαζόταν στο έργο ύδρευσης στην Κάλαθο. Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου. Στη Ρόδο, που συχνά χαρακτηρίζεται ως τουριστικό θαύμα, οι εικόνες που αντικρίζουμε από περιοδείες στους χώρους δουλειάς είναι τραγικές με τρομερές ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Είναι δεκάδες τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα με εργαζόμενους τραυματισμένους ή με εργαζόμενους να γλιτώνουν τα χειρότερα απλά από τύχη! Μόλις πριν 2 μέρες καταγράφηκε απλά ως είδηση στα τοπικά ΜΜΕ ότι 73χρονος (!) κατέληξε στο Νοσοκομείο της Ρόδου έχοντας πέσει από τη σκαλωσιά σε ανακαίνιση σπιτιού όπου εργαζόταν», επισημαίνει η ΔΑΣ και προσθέτει πως «ο μόνος κανόνας είναι να βγει η δουλειά γρήγορα και όπως όπως. Τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. Γι’ αυτό με τις πλάτες των κυβερνήσεων και τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που στην ουσία ο ρόλος τους πλέον περιορίζεται στο να καταγράφουν νεκρούς, η μεγαλοεργοδοσία έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμία συνέπεια!».
Τονίζει ότι «αν αυτή είναι η κατάσταση στα πολυδιαφημισμένα έργα της Περιφέρειας που αναλαμβάνουν μάλιστα μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι μετά “βαΐων και κλάδων”, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται παραπέρα» και ξεκαθαρίζει: «Φτάνει πια, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα αγωνιούμε για το αν θα γυρίσουμε σπίτι μας! Οι πολλαπλές τραγωδίες στους χώρους δουλειάς επιβεβαιώνουν αυτό που καταγγέλλουμε συνεχώς: Ότι οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια στα τρόφιμα, το ρεύμα, το νερό, τα καύσιμα και τα ενοίκια, κάνει τους συναδέλφους μας ευάλωτους στην πίεση της εργοδοσίας, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα, να δουλεύουν πολλές ώρες, με δουλειά όλες τις μέρες της βδομάδας ακόμα και Κυριακές και με την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων να θεωρείται πολυτέλεια».
«Είναι ανάγκη τώρα να βάλουμε μπροστά στις διεκδικήσεις μας, εκτός από πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, τέτοιες που να απαντάνε στις σημερινές συνθήκες που ζούμε, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας και ασφάλειας που θα ορίζονται με Συλλογικές Συμβάσεις υποχρεωτικής εφαρμογής. Μόνη λύση ο αγώνας και η διεκδίκηση. Οργανωμένοι είμαστε δυνατοί, μπορούμε να επιβάλουμε μέτρα που θα προστατεύουν τη ζωή μας, να κατακτήσουμε όσα έχουμε ανάγκη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αγώνας μέχρι τέλους απέναντι στην εγκληματική πολιτική που ορθώνει καθημερινά Τέμπη στη ζωή μας!» αναφέρει καταλήγοντας.