Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Δεν τον θέλουμε τον βασιλιά – Θέλουμε λαοκρατία»

Μια σκηνή από τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τοποθετημένη την πρωτοχρονιά του 1946

Λίγα λόγια για το απόσπασμα της ταινίας «Θίασος», του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που ακολουθεί κι εξελίσσεται την πρωτοχρονιά του 1946: 

Η «βασιλική» οικογένεια του έκπτωτου μονάρχη ( διαβάστε: Το δημοψήφισμα με το οποίο ξεριζώθηκε η μοναρχία στην Ελλάδα) Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, που πέθανε χθες, είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, στη ναζιστική κατοχή.

Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση το 1944, που έγραψε με το αίμα του ελληνικός λαός με οδηγό το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, των χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών της Αντίστασης. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα Δεκεμβριανά (διαβάστε εδώ το μεγάλο αφιέρωμα του «Ημεροδρόμου» για τον Δεκέμβρη του 1944) και η Βάρκιζα

Μετά την πρωτοχρονιά του 1946 – και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους – έγινε το στημένο δημοψήφισμα για την επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Β’ για λίγο διάστημα ανέλαβε τα «καθήκοντα» του. Πέθανε τον Απρίλιο του 1947. Ακολούθησε ο αδελφός του Παύλος Α’, πατέρας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ο οποίος ορίστηκε διάδοχος του θρόνου. 

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι παρά ελάχιστα για την ιστορική περίοδο πριν και μετά από την πρωτοχρονιά του 1946, που επέλεξε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος να τοποθετηθεί την σκηνή, η οποία καταφέρνει να απεικονίσει συμπυκνωμένα την Ελλάδα μιας ολόκληρης εποχής.

Ας (ξανα)δούμε τη σκηνή. Πέρα απ’ όλα τα άλλα αναφέρεται και σε αυτόν τον παρασιτικό θεσμό των κηφήνων που εκπροσωπούσε ο Γλύξμπουργκ και το «βασιλικό» του σόι.  

Σχετικά θέματα

Απόψεις