Κοινωνία

ΔΕΗ: Έκοψε το ρεύμα σε 150.000 νοικοκυριά

Με διακοπή ρεύματος απειλεί η ΔΕΗ χιλιάδες νοικοκυριά για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Μέσα στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτέμβρη έχουν σταλεί περισσότερα από 500.000 ειδοποιητήρια σε καταναλωτές, με τα οποία η ΔΕΗ τους καλεί να αποπληρώσουν τα χρέη τους διαφορετικά θα κατεβάσει το διακόπτη!  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2018, δόθηκαν από την εταιρεία 390 χιλιάδες εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης, σε πελάτες που χρωστούσαν περίπου 630 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις εντολές εκτελέστηκαν περίπου 150 χιλιάδες για οφειλέτες με χρέη άνω των 550 ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς που τους κόπηκε το ρεύμα ήταν και περιπτώσεις δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα βρεθούν μέσα στο χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς η ΔΕΗ ΑΕ έχει ξεκινήσει «σαφάρι» για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών. Εκτός από τις απειλητικές επιστολές της ΔΕΗ, στο «παιχνίδι» έχει μπει και η εταιρεία «Qualco».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ έχει κάνει σχετικές συμβάσεις με εταιρείες «ενημέρωσης οφειλετών», όπως ονομάζουν τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς και με δικηγορικά γραφεία. Η «Qualco» έχει δεσμευτεί στη ΔΕΗ για την είσπραξη 450 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο οκτάμηνο. Τα «κοράκια» τωn εισπρακτικών μετά τις …συνεργασίες με τις τράπεζες, πέρασαn και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου που παρουσίασε χτες η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 2,399 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό:

– 1,7 δισ. ευρώ οφείλουν πελάτες από τη χαμηλή τάση.

– 150 εκατ. ευρώ οφείλουν πελάτες της μέσης τάσης.

– 378 εκατ. ευρώ χρωστά η υψηλή τάση εκ των οποίων 285 εκατ. ευρώ η «Λάρκο».

– 201 εκατ. ευρώ χρωστά το Δημόσιο.

Το 32% των οφειλών των 2,39 δισ., δηλαδή περίπου 780 εκατ. ευρώ, αφορά σε τελικούς πελάτες (δηλαδή σε καταναλωτές που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ ή σε παροχές που δεν υφίστανται πλέον).

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ, μετά την αυστηροποίηση των κριτηρίων, πετάχθηκαν εκτός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) 230.000 δικαιούχοι και έτσι από  780.000 δικαιούχους, είναι πλέον ενταγμένοι 550.000 δικαιούχοι.

(Επισκέψεις: 1.761 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend