Οικονομία

ΔΕΗ: Άγριο κυνηγητό για την είσπραξη οφειλών

Στη δεύτερη, πιο σκληρή της φάση εισέρχεται η «εκστρατεία» της ΔΕΗ ΑΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκη, να ανακοινώνει χτες την αποστολή εξωδίκων σε όλους τους οφειλέτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να πετύχει ο σχεδιασμός μείωσης των οφειλών απαιτούνται «μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος».

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της χτεσινής επίσημης υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης της ΔΕΗ από την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade & Development Bank) ύψους 160 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού κράτους, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης, το οποίο μόνο για φέτος φτάνει τα 792 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό χρέος της ΔΕΗ σήμερα ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η «πιστοληπτική της ικανότητα», για την οποία έγινε θετικός λόγος κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης, είναι απότοκο της άγριας λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων αλλά και της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται προς τα λαϊκά στρώματα που διατηρούν οφειλές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το σύνολο όσων έχουν μπει σε κάποιο πρόγραμμα διακανονισμού διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,05 δισ. αφορούν 890.000 καταναλωτές, από τους οποίους οι 65.000 με 70.000 χρωστούν ποσά άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης ανακοίνωσε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθεί ειδικό συνεργείο για την προετοιμασία των φακέλων οφειλών ανά περιοχή της χώρας και στη συνέχεια θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία (εισπρακτικές εταιρείες) και θα γίνει χρήση κάθε ένδικου μέσου για την είσπραξή τους. Στόχος, όπως είπε, είναι να εισπραχθούν 400 με 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα μέρος των οφειλών θα πωληθούν σε άλλους «επενδυτές».

Τέλος, εξέφρασε «παράπονα» επειδή – όπως είπε – η ΔΕΗ στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 538 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend