Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «μικρή ΔΕΗ» στο μεγάλο φαγοπότι

Με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί το ξεπούλημα της λεγόμενη «μικρής ΔΕΗ» η κυβέρνηση. Την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου,  η κυβερνητική πλειοψηφία..

Με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί το ξεπούλημα της λεγόμενη «μικρής ΔΕΗ» η κυβέρνηση. Την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου,  η κυβερνητική πλειοψηφία εισάγει προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τον οποίο θα εγκριθεί ο τεμαχισμός της ΔΕΗ προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών, που θα αντιστοιχούν στα «περιουσιακά στοιχεία» της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Πακέτο θα δοθεί στον επόμενο ιδιοκτήτη και μεγάλο τμήμα λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας!

Η παράδοση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι έναν από τα 12 προαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δις που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των δανειστών – τοκογλύφων. Την ίδια ώρα απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αφετηρία την ερχόμενη Πέμπτη, έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος»,  που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Επικοινωνιακοί ελιγμοί

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχαν  οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και οι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Τάκης Ρήγας

Η σύσκεψη έγινε  στο φόντο δήθεν …διαφωνιών που εκφράζονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι οποίες εστιάζονται κυρίως στο «τίμημα» της εκποίησης. Ωστόσο σε μια προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί σαν «προστάτης» των εργαζομένων, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διέρρεαν χτες, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ευαγ. Βενιζέλος, την Κυριακή για το θέμα, ότι γίνονται «προσπάθειες» για «να εξασφαλιστούν οι όροι για τη διατήρηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας». Πρόκειται για σαθρή προπαγάνδα, αφού η «μικρή ΔΕΗ», θα πωληθεί ολόκληρη στους ιδιώτες, ως αυτόνομη επιχείρηση και το κράτος δεν θα έχει κανένα λόγο στο νέο εργασιακό καθεστώς. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, πίσω από τις ανέξοδες κορώνες, οι οποίες είναι τμήμα των επικοινωνιακών ελιγμών συνολικά της συγκυβέρνησης, είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και να κάμψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή στη διάρκεια της σύσκεψης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Ευαγ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν «αναληφθεί έναντι των εταίρων»! Ακόμα, όμως και κάποιες αλλαγές να υπάρξουν στο νομοσχέδιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα είναι «περιορισμένης έκτασης» και δεν θα ανατρέπουν τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Κατεύθυνση της ΕΕ το ξεπούλημα της ΔΕΗ

 Πάντως η εκταμίευση της δόσης της τρόικας, δεν αποτελεί το μοναδικό και καθοριστικό παράγοντα που η κυβέρνηση βγάζει άρων – άρων τη «μικρή ΔΕΗ« στο σφυρί. Η πώληση μεγάλου τμήματος των ηλεκτρικών υποδομών της χώρας, είναι κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ που έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη – μέλη στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Είναι ενδεικτικό, ότι η συγκεκριμένη «δέσμευση» συμπεριλαμβάνεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. «Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη χώρα», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Προσφέρουν τζίρο 2 δις ευρώ στους ιδιώτες

Βάση του νομοσχεδίου, η «μικρή ΔΕΗ» που θα διατεθεί για πώληση στους ιδιώτες θα περιλαμβάνει το 30% της επιχείρησης της ΔΕΗ σε επίπεδο πελατών και παραγωγής. Συνολικά, μέσω της εκποίησης της «μικρή ΔΕΗ» θα πουληθούν έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ και έξι λιγνιτωρυχεία. Στη νέα επιχείρηση θα περάσουν και πάνω από 3.000 εργαζόμενοι, ενώ το νέο «αφεντικό« θα βρει ένα έτοιμο «τζίρο» της τάξης των 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι επενδυτές που θα αγοράσουν τη «μικρή ΔΕΗ» θα αποκτήσουν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και την μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

 Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, με τη βούλα της ΕΕ και την σύμφωνη γνώμη της συγκυβέρνησης, που στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και καταλήστευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Απόψεις