Διεθνή

Δανία: Ξεκίνησε η δίκη Δανία: Ξεκίνησε η δίκη πρώην υπουργού που κατηγορείται ότι χώριζε ζευγάρια αιτούντων άσυλο

Η πρώην υπουργός Ενσωμάτωσης, έχει μια σκληρή αντιμεταναστευτική στάση, ενώ στη διάρκεια της θητείας της εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διαμονή τους στη Δανία.

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον ειδικού δικαστηρίου η δίκη της πρώην υπουργού Ενσωμάτωσης της Δανίας Ίνγκε Σόμπεργκ, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο χωρίζοντας ζευγάρια αιτούντων άσυλο.

«Προφανώς περιμένω ότι θα αθωωθώ», δήλωσε η 48χρονη πρώην υπουργός φτάνοντας στο δικαστήριο. Η ίδια έχει κληθεί να καταθέσει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το 2016, 23 ζευγάρια, η διαφορά ηλικίας των οποίων δεν ήταν πολύ μεγάλη, χωρίστηκαν χωρίς να εξεταστεί ξεχωριστά η υπόθεσή τους βάσει εντολής που είχε δώσει η φιλελεύθερη Στόμπεργκ, η οποία έκτοτε έχει αποχωρήσει από το κόμμα χωρίς να παραδώσει την έδρα του βουλευτή.

Τον Φεβρουάριο σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, το οποίο θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί σε δίκη, η Στόμπεργκ είχε δηλώσει ότι «κατά τη γνώμη μου έκανα το μόνο πράγμα που θα μπορούσα από πολιτική και ανθρώπινη άποψη» προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αναγκαστικοί γάμοι παιδιών.

«Σκεφτείτε να φτάσετε σε μια χώρα όπως η Δανία, μια χώρα όπου υπάρχει ισότητα των φύλων, ούσα μια κοπέλα που έχει αναγκαστεί να παντρευτεί και να ανακαλύπτετε ότι, αντί να σας δοθεί η δυνατότητα να φύγετε από τον αναγκαστικό γάμο, το κράτος σας αναγκάζει να μείνετε μαζί στον ίδιο χώρο σε ένα κέντρο για αιτούντες άσυλο», είχε επισημάνει.

Από τους 179 βουλευτές οι 139 συμφώνησαν να παραπεμφθεί σε δίκη η πρώην υπουργός.

Η Στόμπεργκ διετέλεσε υπουργός Μετανάστευσης από το 2015 ως το 2019 της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που στήριζε το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα DF, το κόμμα του Δανέζικου Λαού, και υιοθέτησε μια πολύ περιοριστική πολιτική ασύλου. Μάλιστα η ίδια περηφανευόταν ότι υιοθέτησε 110 τροποποιήσεις στον μεταναστευτικό νόμο που περιόρισαν τα δικαιώματα των αλλοδαπών.

Η πρώην υπουργός έχει μια σκληρή, αντιμεταναστευτική στάση και συνηθίζει να επικρίνει το ισλάμ, ενώ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις το 2017 όταν ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία μπροστά από μια τούρτα για να γιορτάσει την 50η τροποποίηση που υιοθέτησε.

Στη διάρκεια της θητείας της εγκρίθηκε εξάλλου νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διαμονή τους στη Δανία.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από το 1910 που παραπέμπεται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου ένας πολιτικός.

Η προηγούμενη υπόθεση που εξετάστηκε χρονολογείται το 1993 και αφορούσε το παράνομο πάγωμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων Ταμίλ, το οποίο είχε εφαρμόσει από το 1987 ως το 1988 από τον πρώην συντηρητικός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Νιν- Χάνσεν. Αυτός καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Αν κριθεί ένοχη, στη Στόμπεργκ αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2019, δεν έχουν αλλάξει την ιδιαίτερα περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

με πληροφορίες του AΠΕ-ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 277 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend