Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δ. Μακεδονία: Πέρασε μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού από τα μινκ στον άνθρωπο;

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε δυο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία, στις 26 Απρίλη 2020. Μέχρι τις 15 Μάη..

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε δυο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία, στις 26 Απρίλη 2020. Μέχρι τις 15 Μάη ο SARS-CoV-2 είχε διαγνωσθεί σε τρεις γάτες που ζούσαν στο ένα εκτροφείο, και στις 19 Μάη η Ολλανδή Yπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο ήταν πιθανή. Στις 26 του Μάη 2020 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τις πρώτες μεταδόσεις κορονοϊού από μινκ σε άνθρωπο αναφέροντας ότι «τακτοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο στην Ολλανδία».

Στις αρχές Ιούνη κρούσματα σε εκτροφεία μινκ, σε εργαζόμενους και γουνοφόρα ζώα, εντοπίζονται και στη Δανία, η οποία, όπως και η Ολλανδία, προχωράει σε θανάτωση χιλιάδων μινκ.

Το ξέσπασμα της νόσου στις μονάδες εκτροφής μινκ πιστεύεται ότι προήλθε από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται και μετά εξαπλώθηκε στα ζώα.

Στις 5 Νοέμβρη εντοπίζονται στη Δανία 12 άνθρωποι που είχαν σχέση με εκτροφεία, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Το ίδιο στέλεχος ανιχνεύτηκε και σε μολυσμένα μινκ.

Στην Ελλάδα καταγράφονται κρούσματα στα εκτροφεία της Δ. Μακεδονίας, αλλά η κυβέρνηση καθησυχάζει τον κόσμο. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όλα είναι υπό έλεγχο…

Ωστόσο στις 4 Δεκέμβρη, όπως καταγγέλλει η eksegersi.gr, ανιχνεύτηκε το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που πέρασε από μινκ σε άνθρωπο, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά στις 8 Δεκέμβρη!

Την προηγούμενη μέρα 3 Δεκέμβρη οι Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Γενικός  Διευθυντής Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του υπουργείου, και η Χρυσούλα Δηλέ, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζει η ιστοσελίδα ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr, επιχειρούν να καθησυχάσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) ισχυριζόμενοι ότι «βρέθηκαν μινκ μολυσμένα με SARS-CoV-2 σε 12 εκτροφεία στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά) και ότι τα ζώα «δεν έχουν επιδείξει είτε κλινικά σημεία είτε αυξημένη θνησιμότητα έως σήμερα». Ακόμα και στο εκτροφείο που βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα «η κατάσταση υγείας έχει βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε (όχι νοσηρότητα, κανονικός ρυθμός θνησιμότητας και πρόσληψης τροφής)». Το συμπέρασμά τους ήταν ότι «σε αυτό το στάδιο, οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν μετάδοση ανθρώπου-σε-ζώο και στα 12 εκτροφεία μινκ όπου επιβεβαιώθηκε, έως τώρα, παρουσία SARS-CoV-2». Και γι’ αυτό, «σε αυτό το σημείο, δεν σκοπεύουμε να απομονώσουμε άλλα ζώα»!

Μολονότι είναι γνωστό το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τις 8 Δεκέμβρη, ενημέρωσαν τον ΟΙΕ μόλις στις 15 Δεκέμβρη:

  • 43 νεκρά ζώα σε εκτροφείο στην κοινότητα Κλήμα, του δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης. Οπως αναφέρεται, υπήρξε αυξημένη θνητότητα και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο (ο ιδιοκτήτης). Τα προσβεβλημένα μινκ εμφάνισαν αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη λήψη τροφής. Εκτιμούν ότι προσβλήθηκαν περισσότερα ζώα, αλλά ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί λόγω απουσίας πληροφόρησης, όπως γράφουν! (Τόσο… αυστηρή επιτήρηση έκαναν!).
  • 160 νεκρά και 900 άρρωστα ζώα σε εκτροφείο στην κοινότητα Πεπόνια, του δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης. Και σ’ αυτό το εκτροφείο υπήρξε αυξημένη θνητότητα των ζώων και τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους (ιδιοκτήτης και εργάτες). Τα προσβεβλημένα μινκ εμφάνισαν αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη λήψη τροφής.
  • Κανένα νεκρό ή άρρωστο ζώο σε εκτροφείο στην κοινότητα Κιβωτός, του δήμου Γρεβενών, όπου ανιχνεύτηκε θετικός ένας εργάτης. Τα μινκ δεν εμφάνισαν (μέχρι στιγμής) αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη λήψη τροφής.

Στις 17 Δεκέμβρη ο ΟΙΕ αναρτά επείγουσα ενημέρωση (προειδοποίηση) στην ιστοσελίδα του μετά από την ενημέρωση του από τις ελληνικές αρχές:

«Η μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, που αναφέρεται ως παραλλαγή σχετιζόμενη με τα μινκ, έχει ανιχνευθεί στα γονιδιώματα 5 SARS-CoV-2 από ανθρώπινες περιπτώσεις, τα οποία έχουν αλληλουχηθεί και που σχετίζονται άμεσα με τα μινκ (εργάτες / ιδιοκτήτες εκτροφών). Οσον αφορά τα δείγματα των μινκ που αλληλουχήθηκαν, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν την παρουσία της μετάλλαξης Y453F σε μία από τις εκτροφές που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής. Καμία από τις άλλες μεταλλάξεις που περιγράφονται στην Ταχεία Αξιολόγηση του Κινδύνου της 12ης Νοεμβρίου 2020 από οργανισμούς της ΕΕ (ECDC, EFSA, EMA) δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα. Η αλληλούχηση των γονιδιωμάτων του ιού από δείγματα ανθρώπων και μινκ βρίσκεται σε εξέλιξη»

Αντίδραση του ProMED

Στο ίδιο ρεπορτάζ, δημοσιεύεται επιστολή του ProMED,  Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID),  στην οποία οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται ότι υποβιβάζουν το φαινόμενο και την επικινδυνότητά του στο επίπεδο των «άλλων σημαντικών πληροφοριών για την υγεία των ζώων» ενώ πρόκειται για «αναδυόμενη ασθένεια», η οποία έχει επιπροσθέτως και «σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Η Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση στις 11 Δεκέμβρη (δείτε κι εδώ), με την οποία επιβεβαιώνει:

«Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά /επιζωοτιολογικά δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι τα μινκ (ικτίδες, γουνοφόρα ζώα της οικογένειας Mustelidae) μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν από SARS-CoV-2 ενώ έχει τεκμηριωθεί μετάδοση του SARS-CoV-2 από μινκ στον άνθρωπο.

Η έκθεση των μινκ στον SARS-CoV-2 ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας μεταλλάξεων οι οποίες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει αντισώματα, στις επαναλοιμώξεις και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που σχεδιάζονται για τον ιό SARS-CoV-2…»

Μόνο που ακόμα κι αυτή η Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, είναι κάπου χαμένη μέσα στο σάιτ του,  στις «Ειδικές κατηγορίες (σχολικές μονάδες, μέσα συγκοινωνίας, πληρώματα, ένστολοι)»  στις οδηγίες  «Γενικές αρχές προστασίας για τον SARS-COV-2 σε επαγγελματικά ασχολούμενους σε μινκ», σε μια προσπάθεια ίσως να κρατηθεί το θέμα σε χαμηλούς τόνους…

Απόψεις