Αθλητισμός

Κλασσικός Αθλητισμός: Βιτρίνα και «μύθος»…

Πριν λίγες μέρες (στις 18 και 19 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Η χώρα μας, από τότε που εγώ ήμουνα αθλητής, αλλά και πιο παλιά, δεν είχε ποτέ «αθλητικό βάθος» στα Ολυμπιακά Αθλήματα. Είχε πάντα μια ΒΙΤΡΙΝΑ.

Η διαφορά είναι ότι σήμερα είναι ότι οι αθλητικές Ομοσπονδίες, όπως ο ΣΕΓΑΣ, στέλνουν τους αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους, έξω.

Σε μεγάλα προπονητικά κέντρα, που έχουν την απαραίτητη υποδομή και τις άλλες προϋποθέσεις για μια σωστή προετοιμασία. Έτσι, αρχίζοντας από τα μέσα της δεκαετίας του 90, έχουμε μια σταθερή βελτίωση των επιδόσεων και των ρεκόρ, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Καταλαβαίνει όμως κανείς ότι ένας τέτοιος αθλητισμός μοιάζει με το χτίσιμο μιας σύγχρονης πολυκατοικίας, χωρίς… θεμέλια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό κράτος, από την ίδρυση του, το 1834 (από τότε που φαγώθηκαν τα πρώτα δάνεια..), αρνήθηκε πεισματικά να εντάξει τον Αθλητισμό και γενικότερα τον Πολιτισμό στο σχολείο.

Έτσι λοιπόν, για πάνω από 182 χρόνια, ο πρωταθλητισμός στη χώρα μας είναι συμπτωματικός, και όχι αποτέλεσμα έρευνας και οργανωμένης δουλειάς. Καλά που υπήρχαν και υπάρχουν οι αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο παίζουν το ρόλο του σχολείου…

Τώρα σχετικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας.

Έλαβαν μέρος πάνω από 800 αθλητές και αθλήτριες από 125 συλλόγους της χώρας. Από τους μεγάλους μας αθλητές, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους για τις δύο μεγάλες διοργανώσεις, τους Πανευρωπαϊκούς, από τις 6 ως στις 10 Ιουλίου/7/2016, στο Άμστερνταμ, 34 αθλητές και αθλήτριες και 26 αθλητές και αθλήτριες για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Mερικά αποτελέσματα από την Πρώτη ημέρα:

100μ. Λ. Τσάκωνας 10.40, 1500μ.Αν. Δημητράκης 3.43.06, 110μ. εμπόδια Κ. Δουβαλίδης 13.46, Τριπλούν Δ. Μπαλταδούρος 16μ.64….Μήκος Γυν. Παπαχρήστου 6μ.56, Επί κοντώ Γυν. Στεφανίδου 4μ.80, Κυριακοπούλου 4μ.65. 400μ. Γυν. Ειρήνη Βασιλείου 52.49, Άννα Βασιλείου 52.53. 100 εμπόδια Γυν Πεσιρίδου 12.93.

Δεύτερη μέρα: …200μ. Τσάκωνας 20.75, Δίσκος Γ. Τρέμος 59μ.89, 200 μ. Γυν. Μπελιμπασάκη 23.21, Τριπλούν Παπαχρήστου 14μ.07.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες θα είναι ένα γερό Τεστ για τους Ευρωπαίους αθλητές και αθλήτριες ενόψει των Ολυμπιακών του Αυγούστου.

Ωστόσο, στο χώρο του παγκόσμιου κλασσικού αθλητισμού συνεχίζει να πέφτει βαριά η σκιά από την απόφαση της παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου για τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών από τις διοργανώσεις εξαιτίας των επανειλημμένων κρουσμάτων ντόπινγκ και τις ευθύνες της αντίστοιχης ρωσικής υπηρεσίας.

Μια μεγάλη αθλητική δύναμη σβήνεται, ουσιαστικά, από το χάρτη. Όχι, φυσικά, χωρίς ευθύνες της ρώσικης κυβέρνησης και των αρμόδιων ρωσικών αθλητικών αρχών. Και δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς τις αιτιάσεις της ρωσικής πλευράς, ότι δήθεν ευθύνεται για όλα, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιντόπινγκ κοντρόλ και μόνον…

Είναι όμως πολύ δύσκολο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να δεχθούν ότι με μια εξοντωτική απόφαση της IAAF για τους Ρώσους αθλητές θα «καθαρίσει» ο παγκόσμιος αθλητισμός από το ντόπινγκ και τα πάσης φύσεως οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που ταλανίζουν το χώρο, με εμπλοκή των ανώτατων στελεχών της ΙΑΑF και του Ολυμπιακού κινήματος. Γιατί γνωρίζουν όλοι  πολύ καλά ότι η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την οποία υποστηρίζουν χωρίς επιφυλάξεις, θα τροφοδοτεί μονίμως τέτοια και μεγαλύτερα σκάνδαλα…

(Visited 5 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend