Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χορηγοί στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας για την 25 Μάρτη Ισραηλινές βιομηχανίες όπλων

Οι ισραηλινές βιομηχανίες όπλων Elbit Systems και Rafael Advanced Defense Systems μαζί με την Energean «χορηγούν μέρος των logistics που απαιτούνται» για την εκδήλωση της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην haaretz.com στις 16 Μάρτη 2023, με τίτλο «Αυτή η Εθνική Ημέρα της Ελλάδος χορηγείται από την Ισραηλινή Βιομηχανία Οπλων», ο δημοσιογράφος Οντέτ Γιαρόν (Oded Yaron), που το υπογράφει, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι στην πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, για την εκδήλωση του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, υπάρχουν τα λογότυπα χορηγών.

Το, εκτός από ασυνήθιστο, εκπληκτικό και προκλητικό είναι ότι πρόκειται για δυο ισραηλινές βιομηχανίες όπλων, που έχουν ανοίξει «δουλειές» με την Ελλάδα, οι Rafael και Elbit, ενώ ο τρίτος χορηγός είναι η ελληνοβρετανική ενεργειακή εταιρεία Energean που διαχειρίζεται την πρόσφατα αναπτυγμένη υπεράκτια πλατφόρμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Καρίς-Τανίν». Και μάλιστα οι εταιρείες σημειώνουν ότι ανέλαβαν τη χορηγία της Εθνικής Εορτής μετά από αίτημα της Ελληνικής Πρεσβείας…

Το δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz αναφέρει:

«Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πρόσκληση παρουσιάζει τις εταιρείες Elbit και τον Rafael του Ισραήλ ως χορηγούς του Έλληνα Πρέσβη στον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας.

Ένα εορταστικό — και ασυνήθιστο — προσκλητήριο έφτασε πρόσφατα στα γραμματοκιβώτια πολλών Ισραηλινών. Στις 29 Μαρτίου, ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης, θα παραθέσει δεξίωση στο Yitzhak Rabin Center στο Τελ Αβίβ για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Ελλάδας.

Η πρόσκληση συναδέλφων διπλωματών, διευθυνόντων συμβούλων και δημοσιογράφων σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι συνηθισμένη ρουτίνα, αλλά η πρόσκληση της Τετάρτης (σ.σ. 15 Μάρτη) ξεχωρίζει. Στο κάτω μέρος της πρόσκλησης υπάρχουν τρία πολύχρωμα εταιρικά λογότυπα: Τα δύο ανήκουν στους Ισραηλινούς αμυντικούς εργολάβους Elbit Systems και Rafael Advanced Defense Systems και το τρίτο ανήκει στην ελληνοβρετανική ενεργειακή εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται την πρόσφατα αναπτυγμένη υπεράκτια πλατφόρμα (κοιτάσματα φυσικού αερίου) του Karish-Tanin.

Πηγές που μίλησαν στη Haaretz είπαν ότι δεν θυμούνται διπλωματική πρόσκληση να περιέχει εμπορικές χορηγίες.

Η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται από την άδεια και τη μίσθωση που χορηγήθηκε στην Energean για δύο ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η εταιρεία συνέδεσε την πλατφόρμα γεώτρησής της με το ισραηλινό δίκτυο φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2022. Τον ίδιο μήνα, η Energean ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ακόμη υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου κοντά στο Ισραήλ.

Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ένας σημαντικός μήνας και για τις επιχειρήσεις της Elbit στην Ελλάδα.

Η ελληνική αεροπορία εγκαινίασε τη νέα της σχολή πτήσεων που κατασκεύασε η Elbit στην Καλαμάτα στο πλαίσιο σύμβασης 1,65 δισ. δολαρίων. «Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που αντανακλά τις βαθιές σχέσεις μεταξύ των δυο εθνών και των υπουργείων Άμυνας τους», δήλωσε ο τότε υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Τον Ιανουάριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σχολή πτήσεων σε μια ομιλία που έδωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Κάποιος ήρθε μετά από χρόνια για να σπάσει τον «Γόρδιο δεσμό» του μέλλοντος της εκπαίδευσης των πιλότων μας. Αν δεν γινόταν αυτό, Αν δεν είχε γίνει αυτό, οι πιλότοι μας δεν θα είχαν τζετ για εκπαίδευση».

Μια άλλη σημαντική συμφωνία διαπραγματευόταν τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Ισραηλινής Rafael, για την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS, βεληνεκούς άνω των 25 χιλιομέτρων.

Η αδυναμία οριστικοποίησης της συμφωνίας — ύψους 355 εκατ. ευρώ — ήταν βαθιά απογοητευτική για τους Έλληνες. Ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε αυτή τη συμφωνία στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιανουάριο. «Μετά από μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη προσκρούσεις, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των κατευθυνόμενων πυραύλων Spike NLOS βρίσκονται στην τελική ευθεία».

Σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ολοκληρώσει σύντομα την προμήθεια των πυραύλων, αφού το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να εγκρίνει την αγορά.

Η ελληνική πρεσβεία σχολίασε: «Περιλάβαμε τα λογότυπα αυτών των εταιρειών στην πρόσκληση γιατί όντως χορηγούν μέρος των logistics που απαιτούνται για την εκδήλωση».

Η Elbit απάντησε ότι «είχε ιδρύσει και λειτουργεί το κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό έργο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ως πράξη φιλίας, κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας, χορηγήσαμε συμβολική χορηγία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας. Είναι κοινή πρακτική».

Η Rafael είπε ότι «διεξάγει τακτικά δραστηριότητες μάρκετινγκ σε εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις όπως αυτή, όπου παρείχε μια μέτρια χορηγία που εγκρίθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς».

 

 

 

Σχετικά θέματα