Διαστάσεις μίνι επιδημίας παίρνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε περιοχές του νομού Μαγνησίας με δεκάδες περιστατικά να διακομίζονται στο νοσοκομείο Βόλου και με μια ηλικιωμένη γυναίκα να καταλήγει από σηπτικό σοκ, ωστόσο, ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην αποσύνδεση του θανάτου της, από τη συρροή των δεκάδων κρουσμάτων μόλυνσης από σαλμονέλα στις περιοχές του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ από ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του οργανισμού αλλά και όπως προέκυψε από εργαστηριακές εξετάσεις, ανιχνεύθηκε σαλμονέλα σε δείγματα ασθενών.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
«Το δυσάρεστο περιστατικό κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε σημερινή ενημέρωση σχετικά με την αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έχει παρατηρηθεί από τις 27/5/24, σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.
Έως σήμερα έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24. Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.
Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.
Σήμερα, ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.
«Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp.στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται.
Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.
Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.
Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας σήμερα, για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, μια ασθενής από την περιοχή του Αλμυρού εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 2/6 και απεβίωσε 3/6 στις 4:20 (σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα ήταν 91 ετών).
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας
Νωρίτεραμ στην ανακοίνωση του Νοσοκομείου Βόλου αναφέρεται ότι προσήλθαν από 27/5/24 έως 3/06/24, 34 ασθενείς (20 παιδιά και 14 ενήλικες ) με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στη Β’ Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).
Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες (2 στη Β’ Παθολογική και 1 ΜΕΘ). Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το ένα που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας.
Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β’ Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ – Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας χθες το απόγευμα απεβίωσε σήμερα.
Από τις 8:00 σήμερα δεν έχουμε κάποιο νέο περιστατικό, αναφέρει το νοσοκομείο.
Μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στο νερό της περιοχής, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να κρίνει ακατάλληλο προς πόση και ανθρώπινη χρήση το νερό. Σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από Λάρισα και Αθήνα, λαμβάνουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ εντός της ημέρας, αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Κλειστά είναι, στο μεταξύ, σήμερα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και ο παιδικός σταθμός σε Ριζόμυλο και Στεφανιβίκειο, λόγω του νερού και των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν στην περιοχή.
Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Όπως έγινε γνωστό, παρενέβη ο Εισαγγελέας για τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στα χωριά Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου που όπως όλα δείχνουν προέρχονται από μολυσμένο νερό.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο οποίος φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους, θα κληθούν, σύμφωνα με το Gegonota.News, να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται νέα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ, κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται σήμερα στην περιοχή για νέες δειγματοληψίες.
Η ΔΕΥΑ αναζητά τον λόγο για τον οποίο μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τα χωριά, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, όπου μοιράζονται νερά στον πληθυσμό. Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας μεταβαίνουν συνεχώς πολίτες με συμπτώματα.
Σήμερα, Δευτέρα, στα δύο χωριά μετέβησαν δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ένα από τη Λάρισα και ένα από την Αθήνα, τα οποία θα λάβουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών.
Παράλληλα θα ενημερώσουν τους πολίτες για την απαγόρευση πόσης νερού, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 ημέρες, μέχρι ο ΕΟΔΥ να προχωρήσει στην αποκατάσταση του δικτύου σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και τη ΔΕΥΑΡΦ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τον Ταχυδρόμο, στα κόπρανα δύο παιδιών εντοπίστηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Προήλθε από σαλμονέλα, δεν πρέπει ούτε να πλένονται οι κάτοικοι με το νερό»
Σχεδόν βέβαιοι πως τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας προήλθαν από το νερό στη Μαγνησία, είναι οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό»
Σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που είναι 100 σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο Μαγνησίας, πρόσθεσε:
«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ κάτω από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε. Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί».
«Ούτε το πίνουμε, ούτε πλενόμαστε με το νερό»
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε. Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Η σαλμονέλα δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί τόσο μεγάλο διάστημα και να τη βρούμε 8 μήνες μετά» είπε ακόμη σε ερώτηση για το αν σχετίζεται το περιστατικό με την κακοκαιρία Daniel.
«Ακόμα και να υπήρξε οτιδήποτε στον υδροφόρο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί φιλτράρει το νερό και αυτές οι γεωτρήσεις είναι αρκετά βαθιές, είναι 100 μέτρα 120 μέτρα και. Άρα να δούμε τι έγινε σε αυτή τη φάση. Τώρα αυτό ψάχνουμε. Γι’ αυτό θα πάρουμε αρκετά δείγματα σήμερα και από τις γεωτρήσεις και θα ελέγξουμε όλο το δίκτυο και να δούμε ακριβώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έγινε και είχαμε αυτό το πρόβλημα ούτως ώστε, πρώτον να πάρουμε τα μέτρα εξυγίανσης του δικτύου που επείγει για να επαναφέρουμε το δίκτυο στην άριστη ποιότητα του νερού που πρέπει να έχει για να το δώσουμε ξανά στους καταναλωτές και δεύτερον να αποφύγουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο»
«Άρα και από εκεί πέρα θα κάνουν λίγο υπομονή. Εμείς θα είμαστε εκεί. Έχουμε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, με τη Διεύθυνση Υγείας και το Δήμο, ούτως ώστε βήμα βήμα να κάνουμε ότι πρέπει για να εξυγιάνουμε το δίκτυο και να δώσουμε το νερό στην κατανάλωση. Αλλά θέλουμε λίγο υπομονή» είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Το χρονικό της υπόθεσης
Την Παρασκευή η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους πολίτες – καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ – να μην χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης.
Η αρχική υπόνοια αντικαταστάθηκε από βεβαιότητα και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως το παθογόνο μικρόβιο σαλμονέλα έχει παρεισφρήσει στο δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών.
Το νερό εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές. Μάλιστα, παρά την απαγόρευση εμφανίζονται ακόμη και σήμερα νέα περιστατικά, καθώς η επώαση της σαλμονέλας, διαρκεί από 12 έως 72 ώρες.
Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να μην χρησιμοποιούν το νερό παρά μόνο στην τουαλέτα, ενώ δεν πρέπει να το πίνουν, να κάνουν μπάνιο με αυτό και να πλένουν τα δόντια τους.
Επίσης, δεν πρέπει να πλένουν φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και τα ρούχα τους. Aπό pontiki.gr