Ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Έτσι την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Ο υποπλοίαρχος νοσηλεύεται με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και μετέβη εκεί η ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πλοίαρχο που κατηγορείτο για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκο Πρακτορείο, ο ίδιος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το λιμενικό.

Από την πλευρά του ο ύπαρχος στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες,ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο. “Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο” φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του. Πρόσθεσε ότι όταν “γύρισε προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδινιση”.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Αρχές έχουν ήδη μιλήσει τόσο με επιβάτες του «Blue Horizon» όσο και με άλλα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Αυτοί οι μάρτυρες, μάλιστα, συνέβαλαν ώστε η Εισαγγελία να ασκήσει τις βαρύτατες διώξεις που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης, όπως αναφέρει η Realnews.

Το σκηνικό της βίαιης απώθησης του 36χρονου παρακολούθησαν δεκάδες επιβάτες του πλοίου, που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο κατάστρωμα. «Ηταν μεγάλο το σοκ. Τον πέταξαν στη θάλασσα μπροστά μας. Ολοι φωνάζαμε “τι κάνεις, τι κάνεις;”. Hταν φως φανάρι ότι θα πνιγεί», αναφέρεται σε κατάθεση επιβάτιδας. Παρά τις κινήσεις του πληρώματος, στο επίμαχο βίντεο ο 36χρονος φαίνεται να προσπαθεί να τους εξηγήσει. Εκείνοι, όμως, δεν του έδιναν σημασία. «Οταν τελικά ο άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Δεν πέταξαν σωσίβιο. Απλά τον κοίταζαν και δεν έκαναν τίποτα», φέρεται να σημείωσε η αυτόπτης μάρτυρας.

Σημαντική θεωρείται και μια άλλη μαρτυρία, ενός ναυτικού που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες. «Ημουν στο κατάστρωμα και ξαφνικά βλέπω έναν άνθρωπο που τρέχει με φόρα να μπει μέσα. Ακολούθησαν φωνές. Ηταν συνολικά τρία άτομα από το καράβι. Τα δύο άρχισαν να τον βρίζουν και να τον σπρώχνουν. “Φύγε, όξω, όξω”, του φώναζε δυνατά και επίμονα ο ένας. Το παιδί δεν το άκουγα. Δεν ξέρω τι έλεγε. Το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι προσπαθούσε να μπει μέσα στο καράβι. Εκείνος ο άνδρας, αντί να τον αφήσει να μπει, συνέχιζε να τον σπρώχνει και να του φωνάζει. Πραγματικά, δεν ξέρω τι είχαν πάθει», φέρεται να έχει καταθέσει.

Ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης και πριν από μερικούς μήνες έχασε τη μητέρα του. Ανθρωπος της βιοπάλης, παρά τα προβλήματα αναπηρίας που αντιμετώπιζε, εργαζόταν σκληρά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Οπως λένε αυτοί που τον γνώριζαν, «ανέβαινε στο ποδήλατό του και δεν έχανε μεροκάματο». Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν σε ένα οπωροπωλείο, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί στην υπηρεσία καθαριότητας στον δήμο. Συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Αντώνη απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται και κάνουν λόγο για άγριο έγκλημα.

Ο Νίκος Καργιώτης, αδελφός του θύματος, ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που έχει συμβεί. «Ο αδελφός μου ήταν καλό, αθώο και συνετό παιδί. Ηταν απάνθρωπο αυτό που του έκαναν. Ολοι έχουμε δει το βίντεο και ξέρουμε τι έχει συμβεί. Είμαι χάλια. Δεν μπορώ να το πιστέψω… Δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει εισιτήριο, αυτός έκανε το κουμάντο του, πήγε και έκανε τη βόλτα του και γυρνούσε. Απλά δεν ήθελαν αυτοί να τον βάλουν, γιατί είχαν λύσει τα σχοινιά», έχει δηλώσει ο αδελφός του Αντώνη. Για έναν άνθρωπο ευγενικό και ευαίσθητο κάνει λόγο ένας οικογενειακός φίλος του Αντώνη, ο οποίος τον γνώριζε από την πρώτη ημέρα που γεννήθηκε. «Εχω παγώσει. Ακόμα δεν το έχω πιστέψει. Εφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Δεν του άξιζε αυτό το τέλος. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Δεν θα ξαναδώ το χαμογελαστό παιδί», λέει στην «R» ο κάτοικος του Αγίου Νικολάου και τονίζει ότι ο 36χρονος, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. «Δεν έχανε την ελπίδα του. Αγωνιζόταν για να μπορέσει να επιβιώσει. Εργαζόταν όπου του έδιναν δουλειά, χωρίς να λέει ποτέ όχι, γιατί χρειαζόταν τα χρήματα. Τους τελευταίους μήνες είχε χάσει τη μητέρα του και αυτό του είχε στοιχίσει πολύ. Ολοι οι κάτοικοι τον βοηθούσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε για να ανταπεξέλθουν αυτός και τα αδέλφια του στις ανάγκες που είχαν. Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Αντώνης συχνά έπαιρνε το καράβι για να κάνει διάφορες δουλειές στην Αθήνα», προσθέτει ο φίλος της οικογένειας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός μιλά για τη βιαιότητα των μελών του πληρώματος του «Blue Horizon» και σημειώνει ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να γίνεται αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών. «Δεν το χωράει ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη. Εχω δει το βίντεο δεκάδες φορές και δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτός ο άνδρας βρήκε τέτοιο τραγικό τέλος. Κανείς δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Μιλάμε για εικόνες φρίκης. Ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες συμπεριφορές, όχι οι άνθρωποι. Ο Αντώνης ήταν ένα καλό παιδί, που πάλευε για το μεροκάματό του. Δεν έλεγε ποτέ όχι σε δουλειά. Είναι φανερό ότι ήταν ένας άνθρωπος με ιδιαιτερότητες και δεν θα έπρεπε να του συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο. Αλήθεια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε όλο αυτό», λέει στην «R» ο δήμαρχος.

«Μου κάνει εντύπωση ότι δεν ασχολήθηκε κανένας, έστω για να επιστρέψει το πλοίο πίσω», δηλώνει στην «R» o δικηγόρος της οικογένειας του Αντώνη Καργιώτη

Την εκτίμησή του ότι θα ανοίξει το κατηγορητήριο, αλλά και ο κύκλος των κατηγορούμενων στην υπόθεση του άτυχου Αντώνη, εκφράζει στη Realnews ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, που εκπροσωπεί την οικογένεια του άτυχου 36χρονου.

«Περιμένουμε από πλευράς της οικογένειας να δούμε τι θα πουν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι και τη Δευτέρα θα δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Είναι πολύ σημαντικό το πόρισμα που αναμένεται για το Λιμενικό, για να δούμε εάν στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε λιμενικός, το οποίο θεωρώ ότι και αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Πιστεύω ότι θα ανοίξει το κατηγορητήριο και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι κατηγορούμενοι», δηλώνει ο δικηγόρος, που αναφέρεται και στις ενέργειες των υπόλοιπων μελών του πληρώματος του «Blue Horizon».

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς είναι δυνατόν και από τα άλλα άτομα τα οποία εργάζονταν στο πλοίο και είναι σίγουρο ότι θα είχαν άμεση ενημέρωση μέσα στα επόμενα 5 λεπτά ότι δεν ασχολήθηκε κανένας, έστω για να επιστρέψει το πλοίο πίσω, να δουν τι έχει συμβεί με τον Αντώνη. Αντιθέτως, το άφησαν και προχώρησε μέχρι να επέμβει ο εισαγγελέας και να επιστρέψει μετά από σχεδόν 50 λεπτά. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση σε αυτή τη συμπεριφορά, είναι μια γροθιά στο στομάχι για κάθε Ελληνα που βλέπει αυτές τις σκηνές, όπως και για κάθε Ελληνα ναυτικό, που νιώθει προσβεβλημένος από τις συγκεκριμένες αποτρόπαιες εικόνες και από αυτό το εν ψυχρώ έγκλημα. Είμαι περίεργος να δω αν υπάρχει στη δικογραφία, όταν θα την έχουμε στα χέρια μας, το VTR, το λεγόμενο και “μαύρο κουτί” του πλοίου, που καταγράφει τα πάντα, ήχο και εικόνα, αλλά μετά από κάποια ώρα αυτό σβήνει. Θα έχει κατασχεθεί από το Λιμενικό; Και αν έχει κατασχεθεί, υπάρχουν τα στοιχεία ή έχουν προλάβει και τα έχουν αλλοιώσει ή και διαγράψει;», καταλήγει ο Απ. Λύτρας.

Πηγή: real.gr