Διεθνή

Εξέγερση κατά της αστυνομικής βίας και στη Βαλτιμόρη

Νέα εξέγερση κατά της αστυνομικής βίας σημειώθηκε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ μετά το θάνατο του 25χρονου αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψη του από αστυνομικούς . Η εξέγερση άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας μετά την κηδεία του Γκρέι. Πυρπολήσεις οχημάτων και καταστημάτων, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία έκαναν την Βαλτιμόρη να μοιάζει με το Φέργκιουσον.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας κατέφυγε στο έσχατο μέτρο της κινητοποίησης της Εθνοφρουράς και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα για μία εβδομάδα.

Ο Γκρέι είχε πέσει για μία εβδομάδα σε κώμα μετά τη σύλληψή του. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε έρθει να προστεθεί στις υποθέσεις αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών τους τελευταίους μήνες.

Η αστυνομία έχει περιοριστεί να ανακοινώσει ότι έχει θέσει σε διαθεσιμότητα μετ’ αποδοχών τους έξι αστυνομικούς που εμπλέκονταν στη σύλληψή του. Δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία τους ούτε τη φυλετική τους καταγωγή.

Στην κηδεία του Γκρέι τη Δευτέρα, το κλίμα ήταν εμφανώς ηλεκτρισμένο. Παρούσα, μετά την έκταση που είχε πάρει η υπόθεση, ήταν και η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ (αφροαμερικανή και η ίδια).

«Στέκομαι δίπλα στην αδελφή του Φρέντι Γκρέι και καλώ οι διαδηλώσεις να μείνουν ειρηνικές» είχε πει η δήμαρχος. Η Βαλτιμόρη, είπε, «έχει παράδοση στις ειρηνικές διαμαρτυρίες για τα πολιτικά δικαιώματα, την οποία πρέπει να τιμήσουμε».

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ δεν έλειψαν οι λεηλασίες μικρών καταστημάτων και η πυρπόληση ενός φαρμακείου. Στη συνέχεια, νεαροί κυρίως διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί σε διάφορα σημεία, πυρπολώντας και οχήματα της αστυνομίας.

Μέχρι τη νύχτα, η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου και είχαν κληθεί αστυνομικές ενισχύσεις από κοντινές περιοχές.

Επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο σημείο που η αστυνομία είχε αρχικά προσπαθήσει να σταματήσει τον Γκρέι, στη συμβολή της λεωφόρου West North και της οδού North Mount. Στη συνέχεια, καταστήματα λεηλατήθηκαν σε κοντινή περιοχή στα βορειοδυτικά.

Φωτιά ξέσπασε και σε υπό κατασκευή γηροκομείο ανατολικά του κέντρου, αν και δεν είναι σαφές εάν η πυρκαγιά σχετίζεται με τα επεισόδια.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε την κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας για μία εβδομάδα.

«Η κλήση της Εθνοφρουράς είναι έσχατο μέτρο και ήταν απόφαση που δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία» είπε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί. Τα πρώτα μέλη της Εθνοφρουράς είχαν αρχίσει να παίρνουν θέση στους δρόμους κοντά στα μεσάνυχτα.

(Επισκέψεις: 27 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend