Οικονομία

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία

Η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση. Η μείωση τη παραγωγής και κυρίως των εξαγωγών δημιουργούν αρνητικό κλίμα στη Γερμανική οικονομία. 

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, κατέγραψε για τέταρτο διαδοχικό μήνα πτωτικές τάσεις, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,7%.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο του 2018, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε τριμηνιαία ύφεση της οικονομίας.

Μία ακόμη ανησυχητική ένδειξη για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συνίσταται στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 4%.

Το αρμόδιο υπουργείο απέδωσε τις αρνητικές επιδόσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος πλήττεται από τις μειωμένες πωλήσεις, λόγω των αυστηρότερων περιβαλλοντικών ορίων.

Συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζεται ότι η μεταποίηση, οι κατασκευές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας συρρικνώθηκαν 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο. Οι τομείς αυτοί είχαν ήδη συρρικνωθεί κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από την περίοδο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 2007 – 2008. 

«Η αύξηση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2018 μοιάζει πλέον απίθανη» σχολιάζει ο Τόμας Γκίτζελ, αναλυτής της VP Bank Group, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.

(Επισκέψεις: 363 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend