Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αβίωτες συνθήκες για τους εργαζόμενους με αναπηρία – Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ

 Μόλις το 32,6% των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) εργάζονται στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, με την Ελλάδα της “αριστείας” να..

 Μόλις το 32,6% των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) εργάζονται στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, με την Ελλάδα της “αριστείας” να φιγουράρει στην τελευταία θέση,  ενώ τη λίστα της ντροπής συμπληρώνουν η Κροατία με μόλις 37% και η Ισπανία με 39%, σύμφωνα με την έκθεση “Δικαίωμα στην Εργασία” για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EDF), του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, όπως αναφέρει το news247.gr

Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δανία με 60,1%, η Λετονία με 60,8% και πρώτη είναι η Εσθονία με ποσοστό απασχόλησης ατόμων με αναπηρία 64,9%.

«H εικόνα της Ελλάδας είναι ντροπιαστική, καθώς είμαστε στην τελευταία θέση με το μικρότερο ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Ε.Σ.Α.μεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση, στην ΕΕ απασχολείται κατά μέσο όρο με μισθωτή εργασία το 51,3% των ενεργών ατόμων με αναπηρία ( το 1 στα 2 άτομα) σε ηλικία εργασίας.

Σχετικά με τις γυναίκες με αναπηρία τα πράγματα στην απασχόληση είναι ακόμα χειρότερα αφού, όπως προκύπτει από την Εκθεση σε 11 χώρες, λιγότερο από το 20% των γυναικών με αναπηρία απασχολούνται με πλήρη απασχόληση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία είναι, κατά μέσο όρο, πιο μορφωμένες από τους άνδρες με αναπηρία.

Το εργασιακό καθεστώς το οποίο βιώνουν οι εργαζόμενοι με αναπηρίες, από τους μισθούς έως τις εργασιακές συνθήκες χαρακτηρίζεται από μικρότερες αμοιβές, κακές συνθήκες εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης. Εξακολουθούν να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από την εργασίας τους, παρόλο που χρειάζονται υψηλότερο εισόδημα για να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος ζωής σε μια κοινωνία που εισάγει διακρίσεις και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι προσβάσιμη. 

Η έκθεση διατυπώνει μια σειρά συστάσεων προς τις δημόσιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των χωρών-μελών της.

  • Να επιτρέπεται στα άτομα να διατηρούν τα αναπηρικά επιδόματα αναπηρίας όταν εργάζονται
  • Απαγόρευση της πρακτικής πληρωμής ατόμων με αναπηρία κάτω από τον κατώτατο μισθό και προώθηση μοντέλων απασχόλησης που διευκολύνουν τη μετάβαση προς την ένταξη στην ανοιχτή αγορά εργασίας.
  • Προώθηση αποτελεσματικών πρακτικών για πρόσβαση σε εύλογες προσαρμογές και απασχόληση ατόμων με αναπηρία που επηρεάζονται από άλλες μορφές περιθωριοποίησης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις