Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ατιμωρησία Χρυσής Αυγής για βία σε λαϊκές αγορές Ραφήνας – Μεσολογγίου

Στις 9 Ιανουαρίου 2019, δικάστηκαν στο Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής (και ένα άλλο στέλεχος της ΧΑ) για την για..

Στις 9 Ιανουαρίου 2019, δικάστηκαν στο Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής (και ένα άλλο στέλεχος της ΧΑ) για την για την επίθεση στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Οι δύο μετανάστες, θύματα εκείνης της επίθεσης, δεν ήταν στη δίκη. Το δικαστήριο βεβαίωσε πως είχαν κληθεί νομότυπα (με θυροκόλληση) για αυτό και δεν διάβασε στις καταθέσεις τους. Το δικαστήριο γνώριζε βέβαια (από αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι) πως ο ένας μάρτυρας έχει επιστρέψει στη χώρα του και άρα η διαβεβαίωση πως κλητεύθηκε νόμιμα ήταν ψευδής, επέλεξε όμως να αγνοήσει αυτή την άθλια σκευωρία που είχε ένα στόχο, τη μη αναγνώριση των δραστών για το μοναδικό αδίκημα που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν και άρα την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών, όπως και έγινε. Το βίντεο με την επίθεση δεν προβλήθηκε, προφανώς πάλι με τον ίδιο στόχο. Η ανακοίνωση της ΧΑ τότε που υπερηφανευόταν για την επίθεση και κατονόμαζε τη δράση των βουλευτών της δεν διαβάστηκε ώστε να αντιπαρατεθεί στα παραμύθια που κατέθεσαν οι αστυνομικοί (ψευδο)μάρτυρες.

Έτσι λοιπόν το δικαστήριο πολύ βολικά μετέτρεψε την κατηγορία της υποκίνησης και εκτέλεσης βιαιοπραγιών σε απλή συμμετοχή σε ομάδα που διέπραξε βιαιοπραγίες (λες και οι βουλευτές επικεφαλής της ομάδας που κατονομάζει η ίδια η ΧΑδεν ήταν τουλάχιστον  οι υποκινητές των βιαιοπραγιών) ώστε να παύσει υφ’ όρων την ποινική δίωξη (με το νόμο – “αμνηστία” 4411/2016), διαπίστωσε πως η αντιποίηση αρχής (έλεγχος εγγράφων των μικροπωλητών από τους ΧΑγίτες) είχε ήδη παραγραφεί υφ’ όρων με τον προηγούμενο νόμο – “αμνηστία” 4198/2013 και αθώωσε λόγω αμφιβολιών τους δύο βουλευτές και το άλλο μέλος της ΧΑ για απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας αφού, όπως είπε ο εισαγγελέας, δεν ήταν τα θύματα παρόντες για να τους αναγνωρίσουν, ούτε προέκυψε με βεβαιότητα από τις καταθέσεις των αστυνομικών. Αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχε κατηγορία για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου ή για ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Ανάλογο σκηνικό είχε υπάρξει στις 14 Νοεμβρίου 2014 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, στη δίκη του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση και άλλων στελεχών της ΧΑ για την επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά την επίθεση στη Ραφήνα. Τα αλλοδαπά θύματα και εκείνης της επίθεσης δεν ήταν στο δικαστήριο να καταθέσουν, το ενοχοποιητικό βίντεο ούτε σε εκείνη τη δίκη παίχθηκε και οι (ψευδο)μάρτυρες αστυνομικοί και εκεί δεν ήξεραν – δεν είδαν κτλ. Το δικαστήριο και τότε έπαυσε τη ποινική δίωξη λόγω υφ’ όρων παραγραφής του αδικήματος της αντιποίησης αρχής και αθώωσε τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα παράνομης βίας, απρόκλητης φθοράς και παράβασης του αντιρατσιστικού νόμου.

Αίτημα ανάσυρσης δικογραφίας για ρατσιστικό μίσος κατά βουλευτών Χρυσής Αυγής  (των Κώστα Μπαρμπαρούση, Γιάννη Λαγού και Ηλία Παναγιώταρουαλλά και των πρώην βουλευτών, Αρτέμη Ματθαιόπουλου και Φώτη Γραικού) που υποβλήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017 αλλά δεν έγινε δεκτό και ας είχε αρθεί η ασυλία τους.

Πηγή: racistcrimeswatch.wordpress.com

Σχετικά θέματα

Απόψεις