Αθώοι είναι οι δύο φοιτητές που δικάστηκαν σήμερα για τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων στις 16 Απρίλη 2018, στο άγαλμα του μακελάρη Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Τρούμαν.

Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους αφού οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν μπορούσαν να σταθούν. 

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης διοργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από τους φοιτητικούς συλλόγους:  ΣET, ΣEΠT, Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Νομικής, Πολιτικού, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ.

Τόνισαν πως «ο αυταρχισμός και οι άδικες διώξεις δεν μας φοβίζουν! Αλλωστε, αυτό αποδεικνύουν οι εκατοντάδες αποφάσεις καταδίκης της σύλληψης των δύο αγωνιστών από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων καθώς και οι μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την αθώωσή τους! Η νέα γενιά δεν κάνει βήμα πίσω από τις ανάγκες της, από το δικαίωμά της να ζει ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη για όλους τους λαούς».

Θυμίζουμε ότι στη μαζική εκείνη κινητοποίηση, με αφορμή την επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Συρία και τη συμμετοχή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιστρατευτεί για την «προστασία» του αγάλματος, το οποίο οι διαδηλωτές επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν. Μια επιχείρηση καταστολής που, εκτός από ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών, περιελάμβανε και την παραπομπή σε δίκη των δύο αγωνιστών, φορτώνοντάς τους τον μισό ποινικό κώδικα, σαν εγκληματίες.