Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ασπρόπυργος: Συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ για την προστασία της ζωής και της υγείας

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ασπροπύργου και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα οι Τομεακές Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αττικής και Βιομηχανίας του ΚΚΕ με αφορμή την πρόσφατη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή.

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ασπροπύργου και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα οι Τομεακές Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αττικής και Βιομηχανίας του ΚΚΕ με αφορμή την πρόσφατη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή.

Απαιτούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων και για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που ξέσπασε η πυρκαγιά. 

«Δεν μπορούμε  να ζούμε άλλο με τον φόβο και τον κίνδυνο! Απαιτούμε τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα στη Δυτική Αττική» γράφει το πανό των Κομματικών Οργανώσεων.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

 • Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής και για την προστασία της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
 • Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ανοίγοντας την συγκέντρωση ο Αλέξης Τσοκάνης, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ασπρόπυργου επεσήμανε ότι «η πόλη του Ασπροπύργου αποτελεί μπαρουτοδαποθήκη που είναι έτοιμη να ανατιναχτεί, με ανύπαρκτα μέτρα προστασία όπως ελάχιστες απαραίτητες υποδομές».

 

Κ. Κώνστας: Είναι ώρα να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, για το μέλλον των παιδιών μας!

 

Στην συγκέντρωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟΑ του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο μίλησε ο Κώστας Κώνστας, γραμματέας της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Κώστας Κώνστας ανάμεσα στα άλλα επισήμανε:

«Η πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα στο εργοστάσιο πλαστικών σωλήνων στον Ασπρόπυργο χτύπησε “συναγερμό” για πολλοστή φορά ότι η περιοχή αποτελεί “μπαρουταποθήκη” έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Το “τοξικό νέφος” που δημιουργήθηκε, η αποπνικτική ατμόσφαιρα έδειξε για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του Ασπροπύργου, της Δυτικής Αττικής εκτός από το να αναπνέουν τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής και των άλλων δεκάδων παράνομων χωματερών, είναι αναγκασμένοι κάθε τόσο να εισπνέουν τοξικά αέρια και επικίνδυνες ουσίες.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει και διαμορφώσει ενιαίο σχέδιο για να συνεχίσει η Δυτική Αττική να είναι η πίσω αυλή της Αττικής και να συγκεντρώνει το σύνολο των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Μαζί σήκωσαν τα χεράκια τους τον Οκτώβρη του 2019 για δημιουργία νέου 3ου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική. Αυτά προέβλεπαν τα αναπτυξιακά συνέδρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν πάνω στις λάσπες της Μάνδρας, τα ίδια προβλέπουν σήμερα τα αναπτυξιακά σχέδια της ΝΔ που γράφονται με το μαύρο του καρκίνου που καταδικάζουν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Το τελευταίο περιστατικό την περασμένη Δευτέρα μόνο μεμονωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό που οι κάτοικοι του Ασπροπύργου και της ευρύτερης περιοχής “είδαν τον χάρο με τα μάτια τους” είναι πολλές. Τι να πρωτοθυμηθούμε:

 • Τη φωτιά πριν λίγες ημέρες κοντά στις εγκαταστάσεις της “ΝΟΥΝΟΥ”;
 • Τη φωτιά που σημειώθηκε σε αντιδραστήρα τον Ιανουάριο φέτος στα διυλιστήρια της Ελευσίνας;
 • Την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο τομ Φλεβάρη του ’21 που προκάλεσε μπλακ άουτ μέχρι και στο 70% των νομών της Πελοποννήσου;
 • Τη φωτιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε αποθήκη με μπουκάλες υγραερίου και προπανίου λίγους μήνες μετά, που είχε και τραυματίες, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων;
 • Τη φωτιά τον περσινό Αύγουστο στη βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου;
 • Ένα μήνα μετά τη φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στην οδό Μεγαρίδος;
 • Τη φωτιά πάλι που ξέσπασε πρόπερσι σε εργοστάσιο πλαστικών – λιπαντικών στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και οι καπνοί φαίνονταν μέχρι το κέντρο της Αθήνας;
 • Ή τέλος να θυμηθούμε τη μεγάλη φωτιά στο ΚΔΑΥ του Ασπροπύργου το 2015 που προκάλεσε τοξικό νέφος σε όλη την Αττική και έκαιγε για μήνες;

Ο κατάλογος των ατυχημάτων στην “πίσω αυλή” της Αττικής δεν έχει σταματημό. Και αν κάτι δείχνουν όλες αυτές οι περιπτώσεις και άλλες τόσες που δεν χωράνε σε μια ομιλία, είναι ότι μόνο από τύχη δεν έχει γίνει ακόμα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης στην περιοχή.

Η “καύσιμη ύλη” άλλωστε υπάρχει και με το παραπάνω:

 • Άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών.
 • “Εκρηκτική” γειτνίαση βιομηχανικών και κατοικημένων περιοχών.
 • Μηδενικοί έλεγχοι για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στις μεγάλες μονάδες.
 • Ανυπαρξία οδών διαφυγής, απουσία οποιουδήποτε σχεδίου εκκένωσης για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής.
 • Ανυπαρξία στελεχωμένων υπηρεσιών πυρόσβεσης ή αντιμετώπισης άλλων έκτακτων καταστάσεων.
 • Υποστελεχωμένες δομές Υγείας.

Και όλα αυτά στο Θριάσιο Πεδίο που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα περιοχή, στην οποία θα μπορούσε να συμβεί ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Στην περιοχή που λειτουργούν πάνω από 20 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ.

Τόνοι πετρελαιοειδών αποθηκευμένοι, τεράστιες βιομηχανίες χημικών, πλαστικών, τσιμέντου, τροφίμων, ναυπηγεία, εταιρείες ανακύκλωσης, αποθήκες όλων των ειδών… Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από ένα αεροδρόμιο, αλλά και τις αυλές σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Μια “βραδυφλεγή βόμβα” δηλαδή για τη δημόσια υγεία, τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων του λαού της Δυτικής Αττικής και συνολικά του Λεκανοπεδίου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε:

«Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι το κράτος είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ απουσιάζει παντελώς όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Δεν πρόκειται βέβαια για τυχαία κενά και ελλείμματα! Σχετίζονται με τα συμφέροντα που υπηρετεί το σημερινό αστικό κράτος, τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η αιτία βρίσκεται στην καρδιά της λειτουργίας του σημερινού συστήματος. Ενός συστήματος όπου το τι θα παραχθεί, πώς θα παραχθεί, ποιες εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν και πού θα λειτουργήσουν χωροταξικά σε μια περιοχή, σε τι αποστάσεις μεταξύ τους και σε τι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και άλλες δραστηριότητες, με τι όρους θα λειτουργήσουν, σήμερα, στον καπιταλισμό, γίνεται άναρχα και με κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις λοιπόν μετά από μια πυρκαγιά, ένα “ατύχημα”, μια διαρροή τοξικών αερίων, θα βρεις από κάτω το κυνήγι του κέρδους και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων που το προστατεύουν. Αλλά και την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού, προπάντων με μέτρα πρόληψης, αλλά και όταν προκύψει μια έκτακτη και επικίνδυνη κατάσταση. Όπως στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, έτσι και εδώ “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”, παλεύοντας μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Πρέπει να πούμε “δεν πάει άλλο”! Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια την επόμενη καταστροφή.

Είναι ώρα να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, για το μέλλον των παιδιών μας».

Ολόκληρη η ομιλία του γραμματέα της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ εδώ.

 

Πορεία του ΚΚΕ για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας

 

«Η ανάπτυξη τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντηση μας» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στην πορεία που ακολούθησε μετά τη συγκέντρωση των οργανώσεων της ΤΟ Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟΑ του ΚΚΕ στη πλατεία του Ασπρόπυργου.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα