Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΑΣΓΜΕ: Σχολεία με πρωταγωνιστές μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς όμως να χρειάζεται να είναι πίσω από κάμερες…

Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία και η υπουργική απόφαση για τις κάμερες απαιτεί η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)..

Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία και η υπουργική απόφαση για τις κάμερες απαιτεί η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τονίζοντας ότι το σχολικό μάθημα δεν είναι ριάλιτι.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: 

«Η μαζική κατακραυγή, από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο νομοθέτημα που μετατρέπει το μάθημα στην τάξη σε τηλε-ριάλιτι δεν ήταν αρκετή. Η υπουργός Παιδείας προχώρησε, στις 15 Μάη, στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τις “λεπτομέρειες” των ζωντανών αναμεταδόσεων από τις σχολικές αίθουσες. Η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση σε ρόλο σκηνοθετών, ανάγουν τις κάμερες και τα μικρόφωνα στους πρωταγωνιστές της τάξης ενώ τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στους κομπάρσους.

Η βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης στην τεκμηριωμένη ομόθυμη απόρριψη του μέτρου από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές υποδηλώνει ότι αυτά τα μέτρα έρχονται για να μείνουν και να γενικευτούν. Οι μόνοι που μπορεί να επιχαίρουν είναι οι σχολάρχες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων καθώς σε τέτοια μέτρα βλέπουν την διαφύλαξη των εσόδων τους και της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους αλλά και ένα ακόμη βήμα στη διαχρονική απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στην τάξη είναι μονόδρομος για την εξ-αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών/τριών που αδυνατούν, για λόγους υγείας, να προσέλθουν στο σχολείο, είναι έωλο και ψευδές. Πρώτον γιατί εσκεμμένα επιχειρεί να ταυτίσει την εξ-αποστάσεως εκπαίδευση με τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ενώ είναι γνωστό πως αποτελούν δύο διακριτές διαδικασίες με τους δικούς τους παιδαγωγικούς κανόνες και ισορροπίες. Και δεύτερον γιατί υπάρχει η δυνατότητα, να αξιοποιήσει σχεδιασμένα και συστηματικά, το τεράστιο δυναμικό των εκπαιδευτικών που διαθέτει η ελληνική κοινωνία και συστηματικά όλες οι κυβερνήσεις το κρατούν εκτός εκπαίδευσης παρά τις τεράστιες ανάγκες.

Όλες οι χρόνιες ανεπάρκειες της εκπαίδευσης που ανέδειξε με οξύ τρόπο η επιδημία Covid-19, καθώς και όσα ζούμε με την τυπική ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς θα τα έχουμε, ακόμη πιο οξυμένα, εμπρός μας με την έναρξη της νέας χρονιάς από το Σεπτέμβρη. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΑΣΓΜΕ καλεί το γονεϊκό κίνημα σε εγρήγορση.

Οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων να προχωρήσουν στην απόρριψη του σχεδίου νόμου για την εκπαίδευση που σαν τον κλέφτη έφερε η κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας και να μην κάνουν αποδεκτή τη μετατροπή της τάξης σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό στούντιο. Όπου δεν υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συγκρότησή τους και την ενεργοποίησή τους.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Διεκδικούμε ενιαία εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Αναβαθμισμένη και σύγχρονη, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, που να αξιοποιεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην παιδαγωγική για ολόπλευρη μόρφωση σε σχολεία με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς χωρίς όμως να χρειάζεται να είναι πίσω από κάμερες…

Απαιτούμε να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, να καταργηθεί η τροπολογία και η υπουργική απόφαση για τις κάμερες. ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΙΑΛΙΤΙ».

Σχετικά θέματα

Απόψεις