Βιβλίο

«Αρνητικοί συσχετισμοί»

«Σκίτσα εφημερίδας, εφήμερα, φτιαγμένα απ’ τα μολύβια και τα πενάκια του γελοιογράφου Πάνου Ζάχαρη, καταδικασμένα να ζήσουν όσο κρατά μια γρήγορη ματιά: μισό λεπτό… Μισό λεπτό τότε, τι θέλουν σ’ ένα βιβλίο;» γράφεται στο σημείωμα των εκδόσεων Τόπος, απ’ όπου κυκλοφορεί το λεύκωμα. 

Η απάντηση είναι για «να γλιτώσουν από τον χρόνο, να μαζέψουν σκόνη βιβλιοθήκης, να καλογεράσουν, να θυμίσουν. Να διασώσουν όσο μπορούν μνήμες, από γεγονότα χτεσινά που όμως θολώνουν και μοιάζουν ήδη μακρινά εξαιτίας του συμπυκνωμένου πολιτικού χρόνου. Σκίτσα που γεννήθηκαν από την επικαιρότητα και παλεύουν μήπως και καταφέρουν να την ξεπεράσουν, όμορφα τακτοποιημένα σε ένα βιβλίο».

Οι γελοιογραφίες του Πάνου Ζάχαρη μας αρέσουν πολύ, γι’ αυτό και συχνά τις αναδημοσιεύουμε στον «Ημεροδρόμο».

Είναι και γι’ αυτό που είπε ο ίδιος (στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο Polis Art Cafe), παρομοιάζοντας,  τη γελοιογραφία με προκήρυξη,  ένα άμεσο και μάχιμο ιπτάμενο χαρτάκι, το οποίο είναι ελαφρύ, στιγμιαίο και επίκαιρο (από το ρεπορτάζ του allovergreece.gr).

Το λεύκωμα περιέχει σκίτσα του Πάνου Ζάχαρη από το 2013 έως το 2016 που φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό  «Ατέχνως»

(Επισκέψεις: 23 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend