Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αργολίδα: Τραγικός θάνατος εργάτη εργολαβικού συνεργείου που δουλεύει για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ένα ακόμα θανάσιμο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο που αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ζωή δεν λογαριάζεται..

Ένα ακόμα θανάσιμο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο που αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ζωή δεν λογαριάζεται πάνω στο «να βγει η δουλειά». Άλλο ένα ατύχημα που έρχεται να φανερώσει ότι η εργοδοσία βλέπει σαν κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Χθες Δευτέρα 29/1/2024 το πρωί, στον δρόμο προς Άγιο Αδριανό στην περιοχή του Ναυπλίου, αλλοδαπός εργάτης εργολαβικού συνεργείου που δουλεύει για τον ΔΕΔΔΗΕ βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ ξεφόρτωνε κολόνες της ΔΕΗ καθώς μια κολόνα τον καταπλάκωσε!

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ αναφέρει πως «η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελεί πλέον κανόνα στους χώρους δουλειάς. Οι εξελίξεις στον χώρο της Ενέργειας τα τελευταία χρόνια με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγούν στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας.

Χαρακτηριστικά ο ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει πιο “ανταγωνιστικός” προχώρησε στην περικοπή του “εργασιακού κόστους”, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι μόνιμοι εργαζόμενοι την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πολύ. Η κάλυψη των κενών της έλλειψης προσωπικού γίνεται κυρίως μέσω εργολαβιών, οι οποίες πλέον αποτελούν τη βασική μορφή για οποιοδήποτε εργασία στο δίκτυο, με τους εργολάβους να “κόβουν τα περιττά” για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή ο λαός χρυσοπληρώνει μέσω των λογαριασμών τη ΔΕΗ και η ενεργειακή φτώχεια αγγίζει συνεχώς όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά με τις συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες, η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα, αφού επί της ουσίας το κράτος μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα αντεργατικών νόμων παρέχει μια έμμεση “ασυλία” στην εργοδοσία.

Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται, η υγιεινή και η ασφάλεια “κοστίζουν” για την εργοδοσία, ειδικά όταν πρόκειται για συγκροτημένα μέτρα, όταν περιλαμβάνουν την τακτική συντήρηση μηχανημάτων, την ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού, την πρόληψη κάθε επαγγελματικού κινδύνου. Ταυτόχρονα, οι όροι δουλειάς και η εντατικοποίηση φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξάντληση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους. Ενώ, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, αφού μεθοδικά εδώ και χρόνια “ξεδοντιάζονται” οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται.

Το ΚΚΕ απαιτεί: 

-Άμεσα να διερευνηθεί το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν ευθύνες.

-Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλες τις εργασίες. Να στελεχωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας.

-Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εργασιών στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι εργαζόμενοι έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να φεύγουν για δουλειά και να ξέρουν ότι θα επιστρέψουν σπίτι τους σώοι και αβλαβείς. Καμία ανοχή στο έγκλημα. Καμία ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στον βωμό του κέρδους.

Η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του άτυχου εργάτη και καλεί όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας να μη δείξουν καμία ανοχή, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν μια ζωή με δικαιώματα». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις