Διεθνή

Αργεντινή: Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία

Η Αργεντινή «παρέλυσε» τη Δευτέρα λόγω της εικοσιτετράωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων. Εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και όλος ο δημόσιος τομέας συμμετείχε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση. 

Βασικά αιτήματα των απεργών ήταν να σταματήσουν οι περικοπές στις οποίες προχωράει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι, να σταματήσουν οι καθυστερήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το 25% του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους με την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, που θα σηματοδοτήσει νέα σκληρότερα μέτρα εναντίον του λαού της Αργεντινής. 

Η γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT) απηύθυνε το κάλεσμα για την απεργία, ωστόσο άλλες οργανώσεις διοργάνωσαν διαδηλώσεις με στόχο να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Μπουένος Άιρες, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο οι διαδηλωτές έκλεισαν τους κεντρικούς οδικούς άξονες στην πρωτεύουσα.

Τρένα, λεωφορεία και ταξί συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες να είναι σχεδόν άδειοι.

Επίσης, τα δημόσια σχολεία παρέμειναν κλειστά και η πλειονότητα των πολιτών δεν πήγε στη δουλειά. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CGT, Χουάν Κάρλος Σμιντ, πρόκειται για τη «σημαντικότερη απεργία των τελευταίων 8 ετών».

«Μια γενική απεργία δεν επαρκεί. Χρειάζεται να εκπονήσουμε ένα σχέδιο μάχης, για να οδηγήσουμε στην αποτυχία το σχέδιο πολέμου εναντίον των εργαζομένων» είπε από ένα οδόφραγμα ο Μαρσέλο Ραμάλ, ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος.

 

(Επισκέψεις: 30 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend