Απόψεις

Πυρ …κατά βούληση

Για άλλη μια φορά, κατά την ομιλία του για τα 40 χρόνια της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έπαιξε το χαρτί «του εγγυητή της σταθερότητας».

Μα τι λες τώρα, άνθρωπέ μου; Όταν είσαι άνεργος, εξαθλιωμένος και πεινάς, τι να την κάνεις την σταθερότητα; Μήπως τρώγεται και δεν το ξέραμε;

Προφανώς, όμως, ο πρωθυπουργός δεν απευθυνόταν στα 6,3 εκατομμύρια Ελλήνων που αγγίζουν ή βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στο μυαλό του είχε τα 559 τζάκια που κατέχουν το 45% του πλούτου της χώρας και είδαν τα πορτοφόλια τους να φουσκώνουν και στο διάστημα της κρίσης, αλλά και τους ξένους τοκογλύφους δανειστές μας. Αυτών τα συμφέροντα μια χαρά και …σταθερότατα εξυπηρετεί η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς μαζί με το συνεταίρο του κ. Βενιζέλο.

Και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν να εξαντλήσουν τη θητεία τους, ώσπου να μας …εξαντλήσουν!

**********

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του («ΤΟ ΒΗΜΑ») εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν νέο δάνειο, νέο Μνημόνιο και νέα τρόικα.

Αλήθεια, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να βρίσκεται σε πρόγραμμα μνημονίων, τον άκουσε ή μήπως νομίζει πως δεν τον ακούσαμε εμείς;

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε μάλιστα πως αν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, τον Μάρτιο η χώρα θα αλλάξει σελίδα.

Λάθος πάλι κατάλαβε. Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η χώρα σελίδα, αλλά να αλλάξει βιβλίο. Γιατί αυτό που διαβάζει τώρα ο ίδιος μας έχει (παρα)μορφώσει τη ζωή!

************

Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν είναι το τελευταίο «χαρτί» της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. «Έχουν να δουν πολλά χαρτιά ακόμα», πρόσθεσε – ή μάλλον μας απείλησε – ο υπουργός.

Είναι άλλωστε πασίγνωστο: Το πληγωμένο θηρίο γίνεται χίλιες φορές πιο επικίνδυνο όταν βρίσκεται στα τελευταία του. Όπως και ο χαμένος χαρτοπαίκτης, που σπρώχνει στο τραπέζι τα ρέστα του, μήπως και ρεφάρει. Τις περισσότερες φορές βέβαια επί ματαίω…

Θα θυμίσουμε, πάντως, στον κύριο υπουργό, ότι παρά την ενδεχόμενη χαρτοπαικτική του δεινότητα, υπάρχει και ο παράγοντας λαός στο παιχνίδι. Ένας λαός που έχει βαρεθεί να παίζουν κάποιοι σαν αυτόν πόκερ και μπιλιάρδο στην πλάτη του…

*************

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και αυτό, στην σύγχρονη Ελλάδα μεταφράζεται ως εξής:

  • Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία φθάνει τα 69,239 δισ. ευρώ. 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι μόνο τη διετία 2013-2014 προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών. Τα χρέη τους στη διετία είναι 15,8 δισ. ευρώ.

  • Στα 10,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

  • Στο 1,7 δισ. ευρώ έφτασαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ τον Ιούλιο, από 1,3 δισ. στις αρχές του χρόνου.

Χαράτσια, ανεργία, ανέχεια, αναδουλειά. Τι να κάνει ο κόσμος; Πού να βρει λεφτά να πληρώσει, με τόσο πρωτογενές πλεόνασμα …φτώχειας;

**************

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011, απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες περικοπές και ούτε παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση και την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Στην απόφασή της, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση (Ν. 4024/2011) επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας.

Ωραίοι οι δικαστές! Και στη δική τους περίπτωση γιατί να μην ισχύει το ίδιο; Στη δική τους περίπτωση γιατί παραβιάζονται όλες αυτές οι συνταγματικές διατάξεις; Διαφορετικά στομάχια έχουν ή μήπως δεν είναι κι αυτοί λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης;

Θυμίζουμε ότι με μια τουλάχιστον προκλητική απόφαση του – δικού τους – μισθοδικείου, ακυρώθηκαν οι περικοπές των μισθών των δικαστών που έγιναν το 2012. Η δαπάνη που προκαλείται κάθε χρόνο και που θα πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι από τη στυγνή φορολεηλασία που μας έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση και την ξενόφερτη τρόικα, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι 69.560.000 ευρώ (49.400.000 για τους εν ενεργεία και 20.160.000 για τους συνταξιούχους δικαστές) λόγω της αναπροσαρμογής (αύξησης) των μισθών, των παροχών και των συντάξεων. Επίσης θα υπάρξει εφάπαξ δαπάνη 99.760.000 από την αναδρομική καταβολή μισθών, παροχών και συντάξεων από την 1η Αυγούστου 2012.

Η Δικαιοσύνη, δυστυχώς, στις μέρες μας έχασε την περιβόητη ζυγαριά της, δηλαδή την τσίπα της και την αμεροληψία της. Αλλά μήπως την είχε και ποτέ; Για να μην πούμε τίποτα χειρότερο…

**************

Και τι να πουν και οι εκπαιδευτικοί μας;

Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα το 2013/ 2014 σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα. Την ίδια περίοδο οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβακία, Φιλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Σκόπια, Τουρκία). Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται ουσιαστικά σε μισθολογικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στο κόστος διαβίωσης.

Άντε τώρα να απαιτήσεις να μάθουν γράμματα στα παιδιά σου εξαθλιωμένοι δάσκαλοι. Έρμη παιδεία…

(Visited 3 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend