Ιστορία Πολιτική

«Απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων»

Να υπερασπιστεί την απόφασή του για μετονομασία της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου (Φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής Κατοχής) σε Αλβέρτου Ναρ, για την οποία έχει πραγματοποιηθεί αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο  Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα εκδικαστεί στις 11/02/2020, καλεί το Δήμο Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ).

Με αφορμή τη μη έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στην αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου, με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση των εναγόντων για την ακύρωση της απόφασης για τη μετονομασία της οδού, ο ΣΦΕΑ τονίζει «πως με την παραπομπή αυτή στη μελλοντική απόφαση του ΣτΕ, δεν προσφέρεται τίποτα στην ουσιαστική κρίση, εμπλέκοντας τη Δικαιοσύνη σε ζητήματα αποτίμησης των ιστορικών γεγονότων». Αντ’ αυτού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η διερεύνηση ερωτημάτων που αφορούν το ιστορικό παρελθόν είναι δουλειά των ιστορικών».

Ο ΣΦΕΑ χαρακτηρίζει την αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου «μια νέα απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης», η οποία λαμβάνει χώρα «μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, την Αντιφασιστική Νίκη, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, την εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού, την μετατροπή των θυτών σε θύματα, όπως δείχνει και το κατάπτυστο πρόσφατο ψήφισμα της ΕΕ. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να αποκρουστεί αυτή τους η απόπειρα, στην οποία επιδιώκουν την εμπλοκή της Δικαιοσύνης».

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 932 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend