Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απόφαση Eurogroup: Σφίγγουν τη θηλιά «επιμηκύνοντας» το σχοινί

Σε μια συμφωνία απόρροια μεγάλων συμβιβασμών και διεργασιών, με μια «αναιμική» παρέμβαση στο χρέος που θα συνοδευτεί από σκληρή εποπτεία..

Σε μια συμφωνία απόρροια μεγάλων συμβιβασμών και διεργασιών, με μια «αναιμική» παρέμβαση στο χρέος που θα συνοδευτεί από σκληρή εποπτεία και την εφαρμογή ενός μνημονίου διαρκείας, κατέληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» και για τη ρύθμιση – διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση πήρε:

— Δεκαετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF (δεύτερου μνημονίου)  και επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα χρόνια. Η δεκαετή επιμήκυνση δανείων και αποπληρωμής επιτοκίων, δεν μειώνει το χρέος, αφού τόσο τα αρχικά κεφάλαια όσο και τα επιτόκια των δανείων παραμένουν αμετάβλητα.  

— Τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια κατά κύριο λόγο θα καλύπτουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας. Εξάλλου πρόκειται για υπερκέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία πληρώθηκαν από την τσέπη του ελληνικού λαού. 

Ενισχυμένη εποπτεία

Επίσης η Ελλάδα θα λάβει μια δόση 15 δισ. ευρώ κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και ελέγχους. Από το συγκεκριμένο ποσό, τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Τα μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα κατευθυνθεί στο «μαξιλάρι ασφαλείας», προκειμένου να αποπληρώνονται τα χρέη των δανειστών, ενώ το συγκεκριμένο ποσό θα προστεθεί με τη σειρά του στο δυσθεώρητο χρέος της χώρας.

Ειδικότερα από το συνολικό ποσό, τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης».

Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους δανειστές, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Επίσης στα πλαίσια της «ενισχυμένης εποπτείας», οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ  θα  πραγματοποιούν τριμηνιαίους έλεγχους μέχρι το 2023 και θα συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης. Εφόσον είναι «θετικές», κάθε χρόνο θα εκταμιεύεται περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο ESM θα παραιτείται από την αύξηση των επιτοκίων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για την υλοποιήσει όλα των μνημονιακών μέτρων και όσων έχουν νομοθετηθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καθώς και να υλοποιήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ειδικότερα:

α) Στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής: Δεσμεύτηκε για ενοποίηση ολοσχερώς των συνταξιοδοτικών ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα (ΕΦΚΑ). Μείωση των συντάξεων. Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Περιστολή των δαπανών υγείας. Μείωση του αφορολόγητου. Περικοπές, στο σύστημα κοινωνικών παροχών (αναπηρία, στέγαση, μεταφορές).

β) Στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας:  Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την εξυγίανση των κόκκινων  δανείων, με ότι αυτό σημαίνει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να γίνονται μαζικοί, ενώ την ίδια στιγμή να διαθέσουν τα μερίδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, προσφέροντας νέα κεφάλαια στους τραπεζίτες. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο κείμενο της απόφασης του Eurogroup γίνεται αναφορά στις περικοπές των συντάξεων που ξεκινούν από 1η Ιανουαρίου 2019. Όπως προκύπτει από τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών από μία έως τρεις συντάξεις θα είναι η απώλεια λόγω προσωπικής διαφοράς μετά την περικοπή του 18%. 

Δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060!

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις(!) οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό.

Στην απόφαση του Eurogroup, ξεκαθαρίζεται ότι θα συνεχιστεί η σκληρή δημοσιονομική πολιτική και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». 

Το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060». 

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους». 

Ουσιαστικά οι δανειστές, ως καλοί τραπεζίτες, έδωσαν στην Ελλάδα μια χρονική επιμήκυνση για την αποπληρωμή των δανείων, διασφαλίζοντας ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο κεφάλαια και τόκοι, χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά ονομαστική μείωση του χρέους. 

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δήλωσε πίστη στη συνέχιση των πολιτικών εξαθλίωσης του ελληνικού λαού μέσω της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεσμεύτηκε για περικοπές των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ταυτόχρονα υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία και ανέλαβε το ξεπούλημα της, προκειμένου τα έσοδα να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των δανείων. 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία μείωση του χρέους. Μια επιμήκυνση των δανεικών δόθηκε. Δεν υπάρχει καμιά ελάφρυνση, παρά τους υποκριτικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Αντίθετα υπάρχουν δεσμεύσεις και μέτρα μέχρι το 2060.  

Με άλλα λόγια έσφιξαν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού «επιμηκύνοντας» το σχοινί… 

Σχετικά θέματα

Απόψεις