Ο Δήμαρχος Ωρωπού μαζί με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ύδρευσης συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν την υγεία των υδροδοτούμενων και κατ’ επέκταση τη Δημόσια Υγεία. Η ανάλυση όλου του προβλήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το υδροδοτούμενο νερό είναι γεμάτο «πράσινες» προσμίξεις που δεν πρέπει να έχει.
Η Περιφέρεια Αττικής διακήρυξε ότι δεν θα κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, αλλά μπορεί ο καθένας μας να χαρακτηρίσει το όχι στις δράσεις της, επιλεκτική «αλαλία», γιατί δεν ασχολήθηκε καθόλου με το μείζον πρόβλημα των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημόσια Υγεία και μάλιστα σε μια περιοχή που δίπλα της είναι η βιομηχανική Ζώνη Τανάγρας-Οινοφύτων-Σχηματαρίου που η απορροή των αποβλήτων της γίνεται στον Ασωπό ποταμό.
Ποτέ δεν είδαμε μέχρι σήμερα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Έρευνας αναλύσεις της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Μας ενδιαφέρει άμεσα γιατί τον αέρα τον αναπνέουμε και οι ρύποι κατακρημνίζονται στο έδαφος με τις συνέπειες τους.
Οι εξετάσεις για τον εργαστηριακό έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα παλιότερα, περισσότερο από 15 χρόνια, έδειξαν μεγάλη τοξική επιβάρυνση αυτού. Ουδέποτε έγινε εξυγίανση του κεντρικού πυρήνα της βιομηχανικής περιοχής, αλλά ούτε και της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με τις αποφάσεις-συστάσεις των ανώτατων Δικαστηρίων. Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ουδέποτε νοιάστηκαν για τα προβλήματα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, τόσο τον καθορισμό της σύστασης των ρύπων όσο και της τοξικής τους επίδρασης. Κανένας σχεδιασμός, καμιά επιθεώρηση, καμιά δράση, κανένα συμπέρασμα για τους κατοίκους της κύριας και ευρύτερης περιοχής, αλλά αυξημένη «κινητικότητα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση εγκατάσταση ΧΥΤΒΕΑ στη θέση «Κεραμιδέζα» του Δήμου Τανάγρας.
1.—Ιστορικό
Δυο έγγραφά μου απευθύνθηκαν στο Δήμαρχο Ωρωπού Γ. Γιασημάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο ύδρευσης και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Αρμυριώτη και τον Προϊστάμενο της ύδρευσης. Το δεύτερο κοινοποιήθηκε στο Περιφερειάρχη Αττικής, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Ανατολικής Αττικής που ανήκει στη Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αυτά έγιναν για να τονίσω το βαρύτατο ολίσθημα της σύνδεσης του κεντρικού αγωγού που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Λαύρας με λασπωμένο πλαστικό σωλήνα με στρόφιγγα και τη σύνδεση του με το υπόλειμμα του σκουριασμένου σιδερένιου σωλήνα.
Ο επικαθήμενος επί του οδοστρώματος λασπωμένος πλαστικός σωλήνας συνδέθηκε στο άλλο άκρο με τον σκουριασμένο σιδερένιο σωλήνα που είχε τοποθετηθεί πριν πολλές δεκαετίες σε βάθος ενός μέτρου περίπου, με πάρα πολύ υψηλή πιθανότητα να ήταν χωρίς γαλβάνισμα. Ο σωλήνας αυτός συνδέεται και τροφοδοτεί τη δικιά μου παροχή νερού και πιθανά και άλλων τριών σπιτιών που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά της οδού Πάνου Πανουργιά. Δίπλα στο λασπωμένο σωλήνα βρέθηκε ένα λασπωμένο πράσινο γυάλινο μπουκάλι μπύρας. Το σημάδι αυτό δεν ήταν την ημέρα της προσωρινής αποκατάστασης της βλάβης, αλλά το έβαλαν μετά λίγες μέρες επίτηδες ή τυχαία; Συνήθως τα τυχαία γεγονότα στην πραγματική ζωή είναι λιγότερα σε σχέση με τη στατιστική καταγραφή τους.
Η πλήρης αποκατάσταση της σύνδεσης του αγωγού που υδροδοτεί το σπίτι μου με τον κεντρικό αγωγό που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Λαύρας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Έχουν περάσει 4 μήνες από την προσωρινή σύνδεσή του.
Την 22 Ιούνη 2024, μεσημέρι Σαββάτου έγινε η προσωρινή σύνδεση της υδροδότησης του σπιτιού μου και έτσι παρέμεινε. Το μόνο που έκανε ο Δήμος μετά τρεισήμισι μήνες, ο λασπωμένος πλαστικός σωλήνας-αγωγός που με υδροδοτεί έχει σκεπαστεί με χώμα και σπασμένα κομμάτια ασφάλτου, αλλά παραμένει η στρόφιγγα, όπως λέει στο έγγραφό του ο Εντεταλμένος σύμβουλος Ύδρευσης και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, την άφησαν για να διακρίνεται η παροχή νερού!!!
Δεν με ενημέρωσαν τι προκάλεσε την μικρή διαρροή νερού, ποια είναι η κατάσταση του κεντρικού αγωγού, ποια είναι η σύστασή του, τι σωλήνα έβαλαν και σε τι βάθος έβαλαν το σωλήνα. Το σίγουρο είναι ότι δεν αντικατέστησαν το σκουριασμένο σωλήνα για να υδροδοτηθώ με «κατάλληλο νερό για πόση», όπως αναφέρει ρητά ο Κανονισμός Ύδρευσης του Δήμου Ωρωπού. Οι δυο αγωγοί για να μεταφέρουν κατάλληλο για πόση νερό στην παροχή μου πρέπει η σύστασή του να είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Είναι;
Είναι σαφές, ότι δεν πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση με βάση τις αρχές της Δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των υδροδοτούμενων. Ο στόχος τελικά είναι ένας, η υδροδότηση κατάλληλου για πόση νερού, απαλλαγμένου προσμίξεων είτε από το εξωτερικό περιβάλλον (ρύποι κλπ), είτε από τον υδροφόρο ορίζοντα (αυξημένη ρύπανση κλπ). Αυτά χαρακτηρίζουν την πλήρη αποκατάσταση με βάση τις αρχές της Δημόσιας Υγείας και τους κανόνες ασφάλειας των υδροδοτουμένων που πρέπει να εφαρμόζει και να διασφαλίζει η Δημοτική αρχή.
2.– Οι Συνεχείς Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Από τα προηγούμενα αναφερόμενα είναι πια ξεκάθαρο ότι η Δημοτική αρχή (ο Δήμαρχος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ύδρευσης και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) και ενδεχόμενα ο Προϊστάμενος της Ύδρευσης, υπέπεσαν σε συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σχέση με την υγεία των υδροδοτούμενων και κατ’ επέκταση με τη Δημόσια Υγεία. Η μια κατηγορία παραβιάσεων αφορά τις παραβιάσεις που έχουν σχέση με τον επικαθήμενο του οδοστρώματος, γιομάτο “λασπουριά” πλαστικό σωλήνα που έμεινε, χωρίς καμιά δράση πλήρους αποκατάστασης από το Δήμο, περισσότερο των τρεισήμισι μηνών.
Τελειώνοντας το βασανιστήριο για τους υδροδοτούμενους, αυτός ο λασπωμένος πλαστικός σωλήνας με τη στρόφιγγα σκεπάστηκε με χώμα και υπολείμματα ασφάλτου, “η στρόφιγγα διατηρήθηκε για να διακρίνεται”, όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Ύδρευσης κ. Γ. Αλμυριώτης. Άραγε μόνο η στρόφιγγα υπάρχει σαν διακριτικό στοιχείο. Όχι βέβαια. Ο σωλήνας έπρεπε από τον κεντρικό αγωγό χωρίς διακοπή να φθάνει στο ρολόι μου και να συνδεθεί με αυτό. Η αποκατάσταση είναι ατελής. Αυτό δεν έγινε και αποτελεί παραβίαση των κανόνων της υγείας των υδροδοτούμενων και της Δημόσιας Υγείας.
Παραμένει σε εκκρεμότητα ο σκουριασμένος σιδερένιος σωλήνας, που δεν τον αντικατέστησαν, τον άφησαν έτσι, χωρίς ούτε ο Δήμος, ούτε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, αλλά ούτε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, να κάνουν το προφανές, μια ολοκληρωμένη μελέτη με μετρήσεις που θα οδηγούσαν σε μια συγκεκριμένη πρόταση αντικατάστασής του με κατάλληλο νερό για πόση. Δεν έγινε δειγματοληψία νερού για ανάλυση του εσωτερικού του σκουριασμένου σωλήνα για καθορισμό των οξειδίων σιδήρου που ευθύνονται για τη σκουριά, αλλά επίσης, δεν μπορούν να υπάρχουν επιστημονικά συμπεράσματα συνοδευόμενα με προτάσεις μέτρων της Επιθεώρησης που έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.
3.– Η επικινδυνότητα διαμέσου του σκουριασμένου σιδερένιου σωλήνα του μεταφερόμενου νερού
Ο σιδερένιος σωλήνας δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί, έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από πολλά χρόνια, από τότε που αντικαταστάθηκαν οι αμιαντοσωλήνες που ευθύνονται για τα μεσοθηλιώματα (κακοηθέστατα νεοπλάσματα) κύρια του περιτοναίου και του υπεζωκότος. Αντικαταστάθηκαν όλοι οι αμιαντοσωλήνες; Οι σιδερένιοι σωλήνες αυτοί δεν ήταν γαλβανισμένοι και θα σκούριαζαν με μαθηματική ακρίβεια.
Επίσης ο σιδερένιος σωλήνας πέρα από τη σκουριά (εναπόθεση οξειδίων σιδήρου) που φέρει, όχι μόνο στο εξωτερικό μέρος, όπως αναφέρει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στο εσωτερικό του. Αυτή η σιδηρούχος σκουριά στο εσωτερικό του έρχεται σε άμεση επαφή με το υδροδοτούμενο νερό για πόση και θα έπρεπε είτε η Αυτοδιοίκηση (Δήμος ή Περιφέρεια), είτε η Κεντρική Διοίκηση (Υπουργείο Υγείας) να είχαν πάρει δείγματα νερού για εξέταση.
Ο Δήμος πήρε δείγμα νερού. Από που λέτε; Σύμφωνα με το έγγραφο που μου στάλθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ύδρευσης Γ. Αλμυριώτη πήρε το δείγμα νερού την 31.8.2024, από το κοινοτικό κατάστημα ΚΕΠ. Έκπληξη; Όχι, το κάνουν για να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και για να μην επιβεβαιωθούν τα προφανή.
Η ύπαρξη σκουριάς δηλαδή εναπόθεση οξειδίων σιδήρου στο εσωτερικό του σωλήνα, επειδή η σκουριά έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό, τα οξείδια του σιδήρου μεταφέρονται με το νερό και εναποτίθενται στα όργανα των ανθρώπων και των ζώων, αλλά και στα φυτά. Η μελέτη του σιδερένιου σωλήνα, εσωτερικά, και οι συνέπειες της σκουριάς θα έπρεπε να είχε αποτελέσει μέλημα του Δήμου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Ανατολικής Αττικής που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ή της συνεργασίας τους. Επιπλέον η ύπαρξη σκουριάς δημιουργεί τις προϋποθέσεις “φωλιάς” για ανάπτυξη μικροβίων, που είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο και δημιουργούν λοιμώξεις.
4.– Ο σκουριασμένος σιδερένιος σωλήνας μεταφέρει καθαρό νερό, κατάλληλο για πόση;
Αυτό είναι το πλέον καίριο ερώτημα που αφορά και αναπτύσσει μια σχέση εμπιστοσύνης των υδροδοτούμενων με το Δήμο. Ο σκουριασμένος σιδερένιος σωλήνας εκτός των αναφερομένων πιο πάνω, μπορεί να προσβάλλει άμεσα ή ακόμη και μακροχρόνια όχι μόνο τον ίδιο τον υδροδοτούμενο και την οικογένειά του, αλλά κύρια αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για ολόκληρο τον οικισμό των Άνω Νέων Παλατιών, τον Δήμο Ωρωπού και κατ’ επέκταση, λόγω των ταξιδιών, σε όλη την Ελλάδα.
5.– Η ολοκληρωμένη λύση για κατάλληλο πόσιμο νερό
Η λύση είναι μια και είναι απλή, η αντικατάσταση όλου του σιδερένιου σωλήνα και όλων των σκουριασμένων σιδερένιων σωλήνων. Η λύση αφορά μόνο το δήμαρχο εκείνο που αντιμετωπίζει ορθολογικά τα προβλήματα των δημοτών του, κάνει καλά τη δουλειά του, και τους βλέπει όλους το ίδιο και με τη βαθιά ματιά της πιστής εφαρμογής των μέτρων Δημόσιας Υγείας. Οι καθυστερήσεις εργασιών αποκατάστασης είτε σωλήνων, όπως είναι η αναφερόμενη πιο πάνω, είτε αυτή της συλλογής σκουπιδιών, όπως περιγράφηκε σε προηγούμενο άρθρο μου στη διαδικτυακή εφημερίδα «Ημεροδρόμος» με τίτλο: «Ο Δήμαρχος Ωρωπού ενάντια στους Δημότες του» και άλλα δηλώνει με ακρίβεια ότι ο Δήμαρχος είναι εναντίον στους δημότες του.
Αυτά που περιέγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου και αυτά που αναφέρω εδώ στο παρόν άρθρο, έχουν κοινό τόπο. Και στις δυο περιπτώσεις δεν καθίσαμε με «σταυρωμένα χέρια», κάναμε έγγραφα και άρθρα, κινητοποιηθήκαμε μαζί με τους οικιστές και τους παραθεριστές των Άνω Νέων Παλατιών και καταγγείλαμε την ακραία «αμέλεια» και την εκδικητικότητα του Δημάρχου. Αυτά τα δυο συμβάντα μαρτυρούν ότι ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενδιαφέρονται για τους δημότες, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν κύρια τη Δημόσια Υγεία με αποτέλεσμα σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των δημοτών.
Το ερώτημα θα το απευθύνω στον Πρωθυπουργό της χώρας. Κύριε Μητσοτάκη, λειτουργούν οι υπηρεσίες σας στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Έρευνας που την ευθύνη έχει η κυβέρνηση σας;
Το ερώτημα έχει ουσιαστική και θεμελιακή βάση. Εκτός των αναφερομένων παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν σχέση με τη Δημόσια υγεία και τις προφανείς συνέπειες στην υγεία των υδροδοτούμενων, υπάρχει και η αντικειμενική πραγματικότητα. Η αντικειμενική πραγματικότητα αναδεικνύεται από την απάντηση στην ερώτηση: είναι κατάλληλο το νερό που πίνουμε;
Το νερό της παροχής μας αφού δεν το έλεγξε ο Δήμος, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Ανατολικής Αττικής και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας που απευθυνθήκαμε, είναι κατάλληλο για πόση;
Άρα αφού η Πολιτεία αγνοεί τους απλούς ανθρώπους, πρέπει αυτοί οι απλοί άνθρωποι με βασικό κριτήριο όχι στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, όπως εσείς διακηρύσσεται, αλλά στο κάδρο της κοινωνικής ευθύνης που εσείς δεν αναλαμβάνετε γιατί είναι προφανής ο λόγος, είναι ο ίδιος λόγος που δεν έχετε κάνει καμιά μέτρηση των ρύπων του ατμοσφαιρικού αέρα της περιοχής Τανάγρας-Οινοφύτων-Σχηματαρίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η κοινωνική ευθύνη αυτή εδώ αποδέχεται την επιστημονική άποψη της προσβολής της υγείας πρώιμα ή αργοπορημένα, αλλά και τις συνέπειες δυνητικά της πρόκλησης νόσου στο υπόλοιπο πληθυσμό είτε του Δήμου Ωρωπού ή της Αττικής, ακόμη και όλης της Ελλάδας. Η ίδια κοινωνική ευθύνη, έτσι έπρεπε να λέγεται, η διατυμπανιζόμενη από εσάς «ατομική ευθύνη», στην περίπτωση της πανδημίας από τον κορωνοϊό γιατί η μάσκα δεν προφυλάσσει μόνο το άτομο, αλλά τους διπλανούς μας και όλη την κοινωνία. Όσο λαθεμένη επιστημονικά ήταν τότε η ακραία φιλελεύθερη θέση σας για την «ατομική ευθύνη», Μαλθουσιανής βάσης (μια παλιά θεωρία που μετά 3 δεκαετίες δεν ίσχυε στην πράξη), στην πανδημία τόσο το ίδιο τώρα είναι η ετεροβαρής και αντιεπιστημονική προσέγγισή σας για τη συνέχιση της ρύπανσης, χωρίς εξυγίανση, με χωρίς μετρήσεις ποσοτικής ανάλυσης των ρύπων του αέρα, ακόμη λείπουν οι παροντικές μετρήσεις του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού ποταμού.
Η ερώτηση εάν είναι κατάλληλο το νερό για πόση, αφού δεν απαντήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας. Η χαρακτηριζόμενη “αλαλία” οδήγησε σε μια σκέψη που τελικά βοήθησε στη διαλεύκανση. Η σκέψη αυτή ήταν ένα σύστημα δυο φίλτρων. Το πρώτο φίλτρο κρατά τη λάσπη και τα μεγάλα μέρη του νερού και το δεύτερο κατακρατεί συστατικά του νερού 5 μικρών ή περισσότερο. Τα δυο φίλτρα μετά 1 έτος χρήσης τους τα άλλαξα 14 Σεπτέμβρη 2024. Η εμφάνιση των δυο φίλτρων ήταν, το πρώτο που είναι για τη λάσπη φαίνεται στο πάνω μέρος της φωτογραφίας με μια εναπόθεση στοιβάδας πάχους λίγων χιλιοστών χρώματος ανοικτού μέχρι βαθέως πράσινου και το δεύτερο του ίδιου πάχους καλύπτοντας τα 7/8 επιφάνειας στον επιμήκη άξονα του φίλτρου που βρίσκεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας.
Από την αλλαγή των φίλτρων (14.09.2024) μέχρι σήμερα, όπου στις φωτογραφίες αναδεικνύεται καταφανώς με γυμνό μάτι η “πρασινίλα” και στα δυο φίλτρα.
Με βάση τα προαναφερόμενα, προκύπτει ότι μια διαρροή νερού είναι ικανή να ξετυλίξει όλο το «κουβάρι» της ακολουθίας της υδροδότησης με τελικό ζητούμενο την ποιότητα του νερού. Αυτή οδηγεί στην καίρια ερώτηση. Είναι κατάλληλο το νερό που πίνουμε; Η αλυσίδα υδροδότησης κεντρικός αγωγός-σύνδεση με περιφερικό αγωγό-σύνδεση με το ρολόι υδροδότησης πρέπει να ελέγχεται κατά διαστήματα με μια πολύ εύκολη διαδικασία, βιοχημικός και ειδικός έλεγχος του νερού και μακροσκοπική ανάλυση σε εργαστήριο Πανεπιστημίου που έχει τη δυνατότητα. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται ανάλογα με τους ελέγχους. Είναι μια προφανής διαδικασία για να πίνουμε καθαρό και απαλλαγμένων προσμίξεων νερό.
Πέρα της προφανούς θεωρητικής ακολουθίας υπάρχει η αντικειμενική πραγματικότητα που είναι η μακροσκοπική εικόνα των φίλτρων μετά την παρέλευση 1 χρόνου ή ακόμη και τώρα δυο μήνες περίπου μετά την αλλαγή των φίλτρων, μαζί με την μικροσκοπική εικόνα του νερού (ειδική ανάλυση του νερού) που ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας δεν έκανε. Είναι αδιανόητο γιατί δεν έγινε.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ίδιο νερό πίνουν τα ζώα και τα φυτά, αλλά επίσης και το θαλασσινό νερό για τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά.
Γι’ αυτό χρειάζονται μέριμνα, σπουδή και σχόλη για όλα τα είδη που ζουν στο περιβάλλον, μελέτες προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που βρίσκονται σ’ ένα Δήμο με συμπεράσματα ανά τοποθεσία και τέλος δραστικά μέτρα Δημόσιας Υγείας που οδηγούν στη λύση των προβλημάτων που να είναι ικανά να διακόψουν εργασίες δήθεν αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.
Δρ. Ανδρέας Γ. Καλλιακμάνης
Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής
Ειδικός Παθολόγος