Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανοίγουν «παράθυρο» για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό με αναστολές και απολύσεις σε κάθε εργασιακό χώρο!

Τροπολογία δίνει δυνατότητα η «υποχρεωτικότητα» να επεκταθεί παντού με απλή απόφαση του υπουργού Υγείας!

Τις θεωρίες του «κοινωνικού αυτοματισμού» θα συνεχίζει να έχει στην προμετωπίδα της προπαγάνδας της η κυβέρνηση, αποκρύπτοντας πίσω από αυτές..

Τις θεωρίες του «κοινωνικού αυτοματισμού» θα συνεχίζει να έχει στην προμετωπίδα της προπαγάνδας της η κυβέρνηση, αποκρύπτοντας πίσω από αυτές την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19.

Αυτό απέδειξε σήμερα με την τροπολογία που έφερε και ψήφισε στην Βουλή με την σύμφωνη γνώμη του Κινήματος Αλλαγής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Για τον “υποχρεωτικό” εμβολιασμό: Καταναγκασμός ή αναγκαιότητα; Επιστήμη ή βούρδουλας;στις υγειονομικές δομές.

Μάλιστα οι κυβερνώντες πρόσθεσαν με συνοπτικές διαδικασίες την τελευταία στιγμή, ρύθμιση με την οποία η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους με μια απλή απόφαση του υπουργού Υγείας. Ουσιαστικά νομοθέτησαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό με μια απλή υπουργική απόφαση ανά πάσα στιγμή! 

Η τροπολογία κατατέθηκε σε (άσχετο) νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

H τροπολογία πέρασε τελικά με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγή.

Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός. Για την επέκταση θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Παράλληλα είπε ότι «στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν».

Επί της ουσίας, με την ρύθμιση η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για αναστολές και απολύσεις σε κάθε εργασιακό χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και τις μονάδες Υγείας ηλικιωμένων, αλλά αρκεί μια υπουργική απόφαση για να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Ηδη στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας η κυβέρνηση φέρνει ως ποινή για τους ανεμβολίαστους, την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων χωρίς πληρωμή μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική ευχέρεια» του εργοδότη. Τώρα με την συμπληρωματική «νομοτεχνική βελτίωση» γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο συνολικά στην εργοδοσία για απολύσεις, αναστολές, συνολικά την ένταση της επίθεσης σε βάρος των ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας!

Αλλωστε, πριν ακόμα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή και προστεθούν οι νομοτεχνικές … «βελτιώσεις», σε μια σειρά εργασιακούς χώρους χώρους οι εργοδότες, αφού πρώτα μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, έσπευσαν να φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με οικονομική επιβάρυνση.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων 

Εισηγούμενος την ρύθμιση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, ο Δημήτρης Κούβελας επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, της εκστρατείας «Ελευθερία», για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας του covid». Τόνισε πως «οι μονάδες υγείας και φροντίδας πρέπει να είναι ασφαλείς» διευκρινίζοντας ότι «για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπιστευόμαστε τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ρύθμιση έρχεται με την μορφή τροπολογίας. «θεωρώ λανθασμένη, είπε, την επιλογή σας και η οποία δείχνει ότι δεν έχετε ούτε στρατηγική αλλά και μια περίεργη αντίληψη για τον κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο. Ελπίζω, επειδή με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει, στα επόμενα βήματά σας να είστε πιο σκεπτικοί και σοβαροί». Πρόσθεσε ότι «με ενοχλεί που τόσο σοβαρά ζητήματα τα φέρνετε με τροπολογία στερώντας την δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτική επεξεργασία, διάλογος, να ακούσουμε φορείς, όπως την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής».  Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «έλλειψη διαλόγου» και για απόκλιση από τους στόχους της ΕΕ για τον εμβολιασμό, αθωώνοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέταξε το εμβόλιο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και στις ανάγκες κερδοφορίας των φαρμακευτικών κολοσσών.  Άλλωστε, όπως φάνηκε και στη Βουλή,  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε λέξη για το άνοιγμα του τουρισμού σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών.

Θετικά απέναντι στην τροπολογία στάθηκε το ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης «είμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένους χώρους που η παρέμβαση είναι ανάγκη». 

Την αντίθεσή του στην τροπολογία κατέθεσε το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «με την τροπολογία στοχεύει να μετατοπιστεί η συζήτηση από τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκληματική της πολιτική, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές, και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι». Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θαν.Παφίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό ενώ τον άφησε εκτεθειμένο στην πανδημία:

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου, ανέφερε πως με την τροπολογία αυτή θεσπίζεται ένα προνόμιο για τους εργοδότες και μία υποχρέωση για τους εργαζόμενους, αναφορικά με την επίδειξη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Βάζετε είπε «κυριολεκτικά ένα μπουρλότο στην κοινωνία, θεσπίζετε την καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλό και κοινωνικά ολέθριο, πυροδοτώντας έναν κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, φροντίζοντας βέβαια αυτό να συμβεί μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου οι εργοδότες έχουν όλο το θεσμικό οπλοστάσιο υπέρ τους με το νομοσχέδιο και του κ. Βρούτση και του κ. Χατζηδάκη. Οι εργοδότες δηλαδή, από μεθαύριο θα έχουν το προνόμιο να απαιτούν από τους εργαζόμενους να μοιραστούν μαζί τους ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα». 

Σχετικά θέματα

Απόψεις