Ένα δεκαπενθήμερο μετά τις ευρωεκλογές και λίγα 24ώρα ή ακόμα και ώρες πριν το ανασχηματισμό (μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και αύριο), στο κυβερνητικό στρατόπεδο πυκνώνουν οι διεργασίες και παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Κόσμος «πάει και έρχεται»…

 Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με τους «επιφανέστερους» εκπροσώπων των μεγάλων γαλάζιων «τζακιών», παζαρεύοντας και μοιράζοντας κυβερνητικά αξιώματα, προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές «ισορροπίες». Στη «μυστική» σύσκεψη με την Ντ. Μπακογιάννη – προφανώς ενημερώθηκε η οικογένεια Μητσοτάκη – για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού. Στη «τυχαία» συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο Σαμαράς εισέπραξε τις «διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα υπάρξουν «αντιδράσεις» από την πολυπληθή κοινοβουλευτική ομάδα των «Καραμαλικών» βουλευτών, ενόψει του ανασχηματισμού. Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού, προετοιμάζουν το έδαφος για τον προσεταιρισμό στελεχών και ψηφοφόρων που βρίσκονται «δεξιά» και «ακροδεξιότερα» της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης και της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», ώστε να μην πάει χαμένο και το «έργο»Μπαλτάκου.

Στην αντίπερα όχθη του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Ευαγ. Βενιζέλος …ανακαλύπτει την ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» εντός του ΠΑΣΟΚ, λες και ίδιος να μην γνωρίζει πως λειτουργούν οι «φάλαγγες», ειδικά μετά από εκλογικές ήττες, εκτός αν το ποσοστό της «Ελιάς», για τον ίδιο, θεωρείται «νίκη». Ο Ευαγ. Βενιζέλος, λοιπόν κατακεραυνώνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανήκουν στο λεγόμενο «παπανδρεϊκό» μπλοκ και έθεσαν θέμα ηγεσίας (Θ. Μωραϊτης, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Κασσής κ.α). Προφανώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει κοντή μνήμη και ξέχασε τις «ανακοινώσεις του Ζαππείου», αμέσως μετά την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007, όταν και αμφισβητούσε ευθέως τον Γ. Παπανδρέου.

Ολο το σκηνικό θυμίζει κάτι από Βυζαντινή «αυλή», διανθισμένο από τις παρεμβάσεις των τηλεοπτικών σταθμών και των συγκροτημάτων του Τύπου, είτε για να στηρίξουν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είτε για να επιβάλλουν τα «δικά» τους παιδιά και επαναλαμβάνεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Πέρα όμως από την ενίσχυση των κυβερνητικών και εσωκομματικών ισορροπιών των δυο εταίρων, ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός έρχεται για να υπηρετήσει και τη «φιλόδοξη» στρατηγική των Σαμαρά και Βενιζέλου  για τη δημιουργία «κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 180 εδρών». Στη βάση αυτή, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με πάνω από 50 υπουργού και υφυπουργούς, ώστε να «χωρέσουν» όλοι από την «ακροδεξιά» της Δεξιάς – που ήδη βρίσκεται εντός της κυβέρνησης – μέχρι την …«υπεύθυνη Αριστερά».

Όλα όσα θα παρακολουθήσουμε προσεχώς θα είναι η επιβεβαίωση πως στην χώρα, το πολιτικό προσωπικό, απλά ανακυκλώνεται. Ο ανασχηματισμός δεν θα σηματοδοτήσει αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης, γιατί αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, απλά δε θα γινόταν! Οι «μετατροπές» στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα πραγματοποιηθούν για να αλλάξουν οι θέσεις των κυβερνώντων, ούτε για να αμφισβητηθεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Η επόμενη μέρα, μετά το «ανακάτεμα» της «σημαδεμένης τράπουλας» – όποτε και αν γίνει – θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της βάρβαρης επέλασης και της εφαρμογής των προαπαιτούμενων του μνημονίου. Ακόμα και αν απομακρυνθεί ο Γ. Στουρνάρας, είναι σίγουρο ότι η τρόικα θα μείνει. Στην περίπτωση δε, που μετακινηθεί στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, θα μας μείνει και ο Στουρνάρας και η τρόικα!

Πριν «στεγνώσει» το μελάνι από τις αναλύσεις για τα «νέα» πρόσωπα που θα καταλάβουν τους υπουργικούς θώκους και τις «ικανότητες» τους, θα έρθουν τα αντιλαϊκά μαντάτα. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, στην οποία θα περιγράφονται τα νέα σκληρά συμφωνημένα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει το «ανανεωμένο» κυβερνητικό σχήμα.

Η επικοινωνιακή παράσταση που θα δώσει η κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα αποδειχτεί ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει προς όφελος του λαού, όσο το σύστημα εξουσίας της άρχουσας τάξης, είναι απόλυτα σίγουρο για την «ανεκτικότητα» από την πλευρά της κοινωνίας…

 

(Επισκέψεις: 60 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend