Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αμβρόσιος:«Την ξέρω εγώ την αγάπη καλύτερα από εσένα»

«Την ξέρω εγώ την αγάπη καλύτερα από εσένα. Έδωσα τη ζωή μου στον Χριστό και τα νιάτα μου για την..

«Την ξέρω εγώ την αγάπη καλύτερα από εσένα. Έδωσα τη ζωή μου στον Χριστό και τα νιάτα μου για την αγάπη προς τον Χριστό» (5.50 -6.05 στο βίντεο). Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος σε μια γυναίκα που αντέδρασε στα …άγια λόγια του, χθες, στο Αίγιο. Η γυναίκα το μόνο που είπε ήταν:«Αυτό δεν είναι αγάπη».

«Να σαπίσει το χέρι (…) να τρυπήσει το στομάχι»

Ο Αμβρόσιος στο κήρυγμα του είπε (4.10-6.04 στο βίντεο): «Οι προκλήσεις που έχω είναι: Ο λεγόμενος υπουργός Παιδείας, κύριος Φϊλης, δεν είναι κύριος. Ο υπουργός Φίλης ήδη υπέγραψε κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών κατά μια ώρα από τις δύο, στα δημοτικά σχολεία. Ετοιμάζεται να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών και να το κάνει μάθημα Θρησκειολογίας(…) Έχουν μια ομάδα φτιάξει, ένα σωματείο και καλούν τους Έλληνες απόψε, μεγάλη Παρασκευή, να μετάσχουν στο φανερό δείπνο, σε αντικατάσταση, σε αντίθεση, προς τον μυστικό δείπνο, και θα παραθέσουν κρέατα στους συνδαιτυμόνες τους, για να προσβάλλουν την ορθόδοξη πίστη μας (…). 

Πώς θα αντισταθούμε στην αθεΐαΠρέπει να πάρουμε τα όπλα μας. Το δικό μου το όπλο λοιπόν είναι σκληρό. Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν έχει υπογράψει τέτοια διατάγματα (…).

Κι επίσης αυτοί που απόψε θα φάνε κρέατα, το κρέας να μείνει δηλητήριο μέσα τους, πέτρα που να μην το χωνέψουν, να τρυπήσει το στομάχι τους».  

Εκείνη τη στιγμή αντέδρασε μια γυναίκα και του είπε: «Αυτό δεν είναι αγάπη». Ο Αμβρόσιος ανέβασε τον τόνο της φωνής του περισσότερο και της απάντησε:«Την ξέρω εγώ την αγάπη καλύτερα από εσένα. Έδωσα τη ζωή μου στον Χριστό και τα νιάτα μου για την αγάπη προς τον Χριστό».

O Αμβρόσιος συνέχισε (6.44-7.25 στο βίντεο):«Να σαπίσει το χέρι του υπουργού Παιδείας αν υπογράψει διάταγμα για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και να γίνει πέτρα, που θα τρυπήσει το στομάχι αυτών που θα φάνε κρέας.  Να φάτε ότι θέλετε. Να μην προκαλείτε. Να κάνει ό,τι θέλει, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, να λατρεύει το Θεό που θέλει, αλλά μην προκαλεί το αίσθημα του θρησκευτικού κόσμου». 

Είναι κι αυτός ένας τρόπος να ζεις…

Τα …άγια λόγια που ξεστόμισε ο Αμβρόσιος κυκλοφορούν, από χθες, σε πολλά δημοσιεύματα. Παρουσιάσαμε δύο εκτενή αποσπάσματα, διότι – τελικά – το θέμα δεν είναι μόνο οι …ευχές που έδωσε, αλλά και το σκεπτικό του, από την αρχή ως το τέλος. Είναι κι αυτή η φράση που απάντησε στη γυναίκα, που διαμαρτυρήθηκε. 

Ο Αμβρόσιος (και ο κάθε Αμβρόσιος) μπορεί να έδωσε και να δώσει τη ζωή του όπου ήθελε και θέλει. Δικαίωμα του. Είναι, βέβαια, ένα θέμα όταν λες «έδωσα τη ζωή μου» κάπου. Κανείς δεν στη ζήτησε τη ζωή σου, για να τη δώσεις. Επέλεξες, για κάποιους λόγους, εάν το έκανες. Επέλεξες κι επιλέγεις ένα δρόμο, κάθε φορά στη ζωή. Το «δίνω τη ζωή μου», όπως το λέει ο Αμβρόσιος, είναι σαν να του χρωστάνε! Σαν να του χρωστάνε που «έδωσε τη ζωή του» και «τα νιάτα του»!

Με αυτό τον τρόπο ο Αμβρόσιος (επειδή του χρωστάνε!) δίνει το δικαίωμα στον εαυτό του να έχει το δικό του μονοπώλιο. Έτσι, θεωρεί πως «την ξέρει την αγάπη καλύτερα» από τους πιστούς που τον ακούνε! Σίγουρα, δε, την ξέρει καλύτερα από τους αλλόθρησκους και τους άθεους…

Και κάτι ακόμα: Το μονοπώλιο στην «κατάρα» και στην «αγάπη», που θεωρεί πως έχει, ας το κρατήσει. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να ζεις, αν δεν μπορείς αλλιώς… 

«Αγάπη», «κατάρες» και «γλυκιά ελπίδα» στο ναζισμό

Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν ξεχνιέται. Ο Αμβρόσιος έχει δηλώσει, με πολλούς τρόπους, τη στήριξη του στη Χρυσή Αυγή. Ας θυμηθούμε μια δήλωση – ευχή προς τους ναζιστές: «...δεν είσθε βέβαια μια «Μαύρη Νύχτα!». Εάν, όμως, βελτιωθείτε, εάν αποφύγετε κάποιες ανωφελείς ακρότητες του νεοφώτιστου, αν τροποποιήσετε το στυλ που εφαρμόζετε, αν ωριμάσετε δηλαδή, μπορείτε να καταστείτε μια γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο, πια, πολίτη και μια ήρεμη δύναμη…».

Πρόκειται για τη γραπτή δήλωση που είχε στείλει ο Αμβρόσιος, για τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στο Αίγιο, τον Οκτώβριο του 2012. Όπως θα δείτε στο βίντεο ο εκπρόσωπος του ναζιστικού κόμματος δεν κρύβει τη χαρά του για τις ευχές του Μητροπολίτη. 

Ας συνοψίσουμε. Ο Αμβρόσιος θέλει να έχει το μονοπώλιο στην «κατάρα», στην «αγάπη» και στις ευχές προς τους ναζιστές. Υπό προϋποθέσεις τους έχει χαρακτηρίσει «γλυκιά ελπίδα». Ας το πούμε πιο σύντομα: «Αγάπη», «κατάρες» και «γλυκιά ελπίδα» στο ναζισμό. Μήπως δεν ξέρει ο Αμβρόσιος πως οι Χρυσαυγίτες είναι ναζιστές;..

χρυση Αυγή

Ίσως να θεωρεί πως έχουν «ωριμάσει», όπως τους συμβούλευε. Είναι κάτι σαν εκείνο που έλεγε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ, για τη «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή». Η ελπίδα που έχει ο Αμβρόσιος είναι η «ώριμη» Χρυσή Αυγή! 

Σχετικά θέματα