Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ακόμη περιμένουν οι πλημμυροπαθείς δύο μήνες μετά την καταστροφή – Νέα «θα» μοίρασε η κυβέρνηση

«Στόχος να μειώσουμε χρόνους, να αυξήσουμε πληρωμές και να βοηθήσουμε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε» είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ομολογώντας ότι οι πλημμυροπαθείς είναι στο περίμενε!

Νέα «θα» μοίρασε στους πλημμυροπαθείς η κυβέρνηση καθώς έχουν περάσει δύο μήνες από την καταστροφή στη Θεσσαλία και ακόμα δεν έχουν λάβει όλοι οι πληγέντες τα χρήματα για την οικοσκευή, δεν έχουν βρεθεί ακόμα κατάλληλοι χώροι στέγασης όσων έχασαν τα σπίτια τους και εργαζόμενοι που έχασαν την δουλειά του ακόμα περιμένουν το επίδομα που τους ανακοινώθηκε! Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι το αστικό κράτος έχει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες του λαού… 

Τις σοβαρές καθυστερήσεις παραδέχθηκε σήμερα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος. «Στόχος να μειώσουμε χρόνους, να αυξήσουμε πληρωμές και να βοηθήσουμε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε» είπε ομολογώντας ότι οι πλημμυροπαθείς είναι στο περίμενε!

Ανακοινώθηκε από τον Χρήστο Τριαντόπουλο πως:

Τον Νοέμβριο, τρεις μήνες μετά, φιλοδοξεί το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει η αύξηση των επιτροπών κρατικής αρωγής με στελεχικό δυναμικό, γραφείο διοικητικής υποστήριξης και μηχανισμό διοικητικής αρωγής!

Τον Νοέμβριο, θα δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας το επίδομα ενίσχυσης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής εργασίας.

Τον Νοέμβριο, θα παραχωρηθούν οικίσκοι για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας! 

 

Οι πλημμυροπαθείς ωστόσο δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα όπως έδειξαν και με την κινητοποίηση που έγινε στο δημαρχείο της Λάρισας από τις Επιτροπές Αγώνα Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Φαλάνης, Ν. Σμύρνης, Αγίου Θωμά, Κουλουρίου

Σημείωσαν πως «κοντεύουν δύο μήνες και οι κρατικοί, οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί μηχανισμοί είναι απόντες εκκωφαντικά. Ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν όπως οι αποζημιώσεις καθυστερούν βασανιστικά, δεν τις έχει πάρει καμία οικογένεια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Αλλά και απλά ζητήματα όπως η καθαριότητα, η απομάκρυνση των μπάζων, οι ψεκασμοί δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά». 

Οι βασικές διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών είναι:

– Να ενοικιαστούν με πλήρη κάλυψη από το κράτος σπίτια, για να μείνουν όσοι καταστράφηκε το σπίτι και η οικοσκευή τους.

– Να δοθεί 100% αποζημίωση από την κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια ύψους 1.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί.

– Να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να εργαστούν, με τη χορήγηση ποσού μηνιαίως ίσο με τον βασικό μισθό.

– Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με τον βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.

– Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

– Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

– Να καθαριστούν όλα τα ρέματα, ποτάμια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν όλα τα αναχώματα, να αποκατασταθούν όλες οι δημόσιες υποδομές που έχουν πληγεί.

– Να ελεγχθεί η στατική επάρκεια όλων των κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων που επλήγησαν από την πλημμύρα.

– Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις