Οικονομία

«Αίμα» ζητά η ΕΚΤ και απαιτεί ακόμα περισσότερους πλειστηριασμούς

Περισσότερους πλειστηριασμούς, μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων και «βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος», ώστε να βγαίνουν ταχύτερα στο «σφυρί» τα ακίνητα υπερχρεωμένων νοικοκυριών, είναι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως τις διατύπωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπή της, Μπενουά Κερέ.

Ο τραπεζίτης, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», αφού έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «για το αξιοσημείωτο έργο της τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία γενικά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα», στη συνέχεια απαίτησε περισσότερο …αίμα. 

Ανήμερα της έναρξης των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μετά τη διακοπή του καλοκαιριού, το στέλεχος της ΕΚΤ  στην συνέντευξή του, ζητά την αύξηση τους! «Τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε σαφή βελτίωση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος ως προς την αύξηση του αριθμού πλειστηριασμών, ιδιαίτερα για ακίνητα εκτός Αττικής».

Ο ίδιος εκφράζοντας τα συμφέροντα των τραπεζιτών, έθεσε ταυτόχρονα ως πρωταρχικό στόχο για την «εξυγίανση» των τραπεζών τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Δηλαδή την επιβολή αυστηρότερων όρων και εκβιασμών από την πλευρά των τραπεζών. «Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι σίγουρα η υψηλότερη προτεραιότητα από τη σκοπιά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

 «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο στηρίζει πολύ καλύτερα τη μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν λίγα χρόνια», πρόσθεσε και παροτρύνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες να εφορμήσουν εναντίον των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανέφερε ότι χρειάζεται: «Καθορισμός φιλόδοξων στόχων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο δείκτης των ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2019».

Σύμφωνα με τους τραπεζικούς κύκλους, με την είσοδο του 2019 οι τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν πογκρόμ εναντίον των οφειλετών «κόκκινων δανείων», αφού έχουν θέσει ως στόχο στο τέλος του 2021 να περιορίσουν στο 20% τη μάζα τους, από περίπου 49% που είναι σήμερα.

Στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, με τον Μπενουά Κερέ να δηλώνει πως «θα είναι ευκολότερο να μειωθούν τα ΜΕΔ αν μειωθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (τον αποκαλούμενο νόμο Κατσέλη)».

Δεν είναι  εξάλλου τυχαίο, ότι ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, έσπευσε να σημειώσει ότι «η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος είναι επίσης απαραίτητη για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα»… 

(Επισκέψεις: 80 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend