Κοινωνία Πολιτική

Αγρότες: Μπλόκα και πολύμορφη αγωνιστική δράση

Δύο εβδομάδες παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν την επιβίωση τους

Δυο βδομάδες παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα, δίνοντας σκληρή μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που αφορούν την επιβίωσή τους. Με αποφασιστικότητα και «όπλο» την αλληλεγγύη που εκδηλώνεται καθημερινά από σωματεία και φορείς στα μπλόκα εντείνουν την πολύμορφη δράση τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.

Στις σήραγγες των Τεμπών βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας, παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας να τους σταματήσει, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τουςνα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Τα τρακτέρ, που έφτασαν με κομβόι από το Μπλόκο της Νίκαιας, παρατάχθηκαν και απέκλεισαν για δύο ώρες το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Θεσσαλονίκη. Οι αγρότες πέρασαν το διάζωμα και απέκλεισαν και το ρεύμα προς Αθήνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι της Θεσσαλίας που έφτασαν εκεί για να τους συμπαρασταθούν. «Κοινή πάλη εργατών – αγροτών ενάντια στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου», ανάγραφε το πανό του ΕΚ Λάρισας.

Στο μεταξύ με νέα τρακτέρ που έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Φλεβάρη από τη Φαλάνη και τον Αμπελώνα Λάρισας, ενισχύθηκε το ισχυρό Πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας.

Μέχρι τώρα έχουν στηθεί 23 μπλόκα, με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ σε βασικούς οδικούς κόμβους απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουν στηθεί τα εξής μπλόκα:

Κόμβος Νίκαιας, Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης (Λάρισα). Κόμβος Αερινού, ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης (Μαγνησία). Κόμβος «Ελιάς» Κατερίνης(Πιερία). Κόμβος Μαλγάρων, ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, και κόμβος Δερβενίου, ΕΟ Θεσσαλονίκης – Καβάλας (Θεσσαλονίκη). Κόμβος Κουλούρας, ΕΟ Θεσσαλονίκης – Βέροιας, και διασταύρωση Νάουσας, ΕΟ Βέροιας – Σκύδρας (Ημαθία). Κόμβος Γυψοχωρίου (Πέλλα). Διασταύρωση Σιδηροκάστρου(Σέρρες). Κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου (Φλώρινα). Κόμβος Πελασγίας, ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης (Φθιώτιδα). Κόμβος Χαλικίου, Ιόνια Οδός (Αιτωλοακαρνανία). Κόμβος Λούρου, ΕΟ Πρέβεζας – Ιωαννίνων (Πρέβεζα). «Βενζινάδικα» Αιγίου, Σταυροδρόμι και Δαφνούλα Ερυμάνθου (Αχαΐα). Διασταύρωση Ανυφί και Πλατανίτη (Αργολίδα). Κόμβος Μεγαλόπολης (Αρκαδία). Κόμβος Αγίου Γεωργίου (Ηλεία). Κόμβος Μεσσήνης, ΕΟ Καλαμάτας – Αθήνας, και Χανδρινού Πυλίας (Μεσσηνία). Μεγάλα Χωράφια, ΕΟ Χανίων – Ηρακλείου (Χανιά). Κόμβος Πραιτωρίων, νότιος οδικός άξονας Κρήτης (Ηράκλειο).

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με ορμητήριο τα μπλόκα οργανώνονται σε καθημερινή βάση πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις – συντονισμένοι αποκλεισμοί εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια στα μπλόκα, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις κ.ά. – εντείνοντας διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς τη κυβέρνηση.

Πολύπλευρη και μαζική είναι η εργατική – λαϊκή συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, αλλά και στις προχωρημένες μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας.

Εκατοντάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα εκδίδουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα, ενώ στα μπλόκα φτάνουν καθημερινά αντιπροσωπείες τους, δηλώνοντας έμπρακτη στήριξη.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μεγάλης και διαρκώς διευρυνόμενης εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης αποτέλεσε η συγκέντρωση εκπροσώπων από 100 και πλέον μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας το Σάββατο 2/2.

Αυτή η πλατιά συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο ενός μπλόκου ισχυρού, με εκατοντάδες τρακτέρ, που αποτελεί κεντρικό μετερίζι και σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύει την αναγνώριση του δίκαιου αγώνα και της απήχησης που έχει ευρύτερα στους εργαζόμενους και στο λαό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει εχθρικά αισθήματα έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών,ώστε να υποκινηθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός» και να σπάσουν τα μπλόκα.

Και είναι απάντηση όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ, η οποία δυο βδομάδες τώρα που η αγροτιά είναι στα μπλόκα – όπως και πριν, που υπήρχαν πολλές κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις – δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το δίκιο του αγώνα της, που αφορά την επιβίωσή της, ούτε καν να καταδικάσει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Και φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή, αφού η ΝΔ πολλές φόρες έχει ταχθεί ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις με τη μορφή των μπλόκων και έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την ικανοποίηση των ζωτικών αγροτικών αιτημάτων.

Συνεχίζουν στην υπόλοιπη χώρα

– Στον κόμβο Δερβενίου, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Φλεβάρη, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη.

– Στην Κατερίνηοι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, απέκλεισαν το μεσημέρι του Σαββάτου την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στο ύψος της εξόδου της Κατερίνης.

– Στο Άργος Ορεστικού, σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της αερογέφυρας του Άργους Ορεστικού από τις 12.00 έως τις 14:00 προχώρησαν το Σάββατο 9 Φλεβάρη οι αγρότες της Καστοριάς στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα τους σε συντονισμό με τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων. Όπως δήλωσαν παραμένουν στις θέσεις τους και θα δοθεί συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους σε σύμπλευση με τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής.

– Στην Ημαθία, στον κόμβο της Κουλούρας, το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Φλεβάρη, έγινε συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων  με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στη συνέχεια συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού.  Την κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μπλόκο της Κουλούρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας, ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα»ο Αγροτικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Η Ελπίδα»ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Καθημερινά, το απόγευμα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής θα συνεδριάζουν για τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στα εξής σημεία:

  • Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας.
  • Στο Νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας.
  • Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας.
  • Στο Νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου.
  • Στο Νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης.
  • Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης.
  • Στις Σέρρες, στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

– Στην Μεσσήνη, στον χώρο του μπλόκου που έχει στηθεί στον σταθμό, έγινε το πρωί του Σαββάτου 9 Φλεβάρη συγκέντρωση αλληλεγγύης με τη μαζική συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθησε μέχρι αργά το απόγευμα λαϊκό γλέντι στο χώρο του μπλόκου. Το απόγευμα της Κυριακής 10 Φλεβάρη στο μπλόκο στο σταθμό της Μεσσήνης θα γίνει νέα συνάντηση των δύο μπλόκων της περιοχής (σταθμός Μεσσήνης – Χανδρινό Πυλείας) προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών.

– Στα Χανιά, το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Φλεβάρη σωματεία και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν επίσκεψη αλληλεγγύης στο χώρου μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Ακολούθησε αποκλεισμός της Ε.Ο. Χανίων – Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου κατά διαστήματα από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ στη συνέχεια έγινε γλέντι. Σημειώνεται ότι, το κλείσιμο της Ε.Ο. Χανίων – Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, θα γίνεται καθημερινά από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., με τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να παραμένουν ανυποχώρητοι στο δρόμο του αγώνα.

– Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των Πραιτωρίων έχει αποφασίσει καθημερινά από τις 4 μ.μ. ως τις 6 μ.μ. να προχωρά σε συντονισμένες δράσεις κλιμάκωσης στο μπλόκο. Σε αυτά τα πλαίσια στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 9 Φλεβάρη προχώρησαν για μια ώρα σε αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας του Νότιου Οδικού Άξονα της Κρήτης, στο ύψος του μπλόκου. Εξάλλου το μεσημέρι της Κυριακής 10 Φλεβάρηφορείς της περιοχής θα επισκεφτούν το μπλόκο των Πραιτωρίων εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο αγώνα των αγροτών, ενώ το απόγευμα θα επαναληφθεί ο αποκλεισμός του δρόμου στο ύψος του μπλόκου.

– Στο Ρέθυμνο, στις Μάντρες, το πρωί του Σαββάτου 9 Φλεβάρη έγινε νέα συγκέντρωση από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, που κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου, Αμαρίου Ρεθύμνης. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης μοιράστηκε στους διερχόμενους οδηγούς ανακοίνωση με το πλαίσιο αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.

– Στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας, σε νέο αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της Ιόνιας Οδού, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Φλεβάρη, για μιάμιση ώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής που έχουν στήσει το μπλόκο στο Χαλίκι. Θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση στο χώρο του Μπλόκου στις 7.00 μ.μ. της Κυριακής 10 Φλεβάρη, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

– Στην Πελασγία Φθιώτιδας, στα πλαίσια κλιμάκωση της αγωνιστική δράσης του μπλόκου της Πελασγίας  το απόγευμα του Σαββάτου και για 2 ώρες έγινε νέος αποκλεισμός της Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα ανόδου, στο ύψος του μπλόκου. Ο αποκλεισμός της Ε.Ο Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος του μπλόκου θα επαναληφθεί και την Κυριακή 10 Φλεβάρη, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

– Στον Ερύμανθο Αχαΐας, από τις 6 Φλεβάρη ξεκίνησε η συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων στο Σταυροδρόμι καθώς και στον Κόμβο Λαδά, με στόχο τις αμέσως επόμενες ημέρες να ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία με κατεύθυνση τον κόμβο της ΒΙΠΕ, στην Πάτρα. Εκεί, θα καταφθάσουν και θα ενωθούν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Ωλενίας, παρατάσσοντας στο σημείο τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

– Στην Αργολίδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ) θα προχωρήσει σε αποκλεισμό της Νέας Εθνικής Οδού Άργους – Μυκηνών, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή 10 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι

– Στην Ζίτσα Ιωαννίνων, σε έναρξη των κινητοποιήσεων με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Ζίτσας την  Κυριακή 10 Φλεβάρη στις 12.30 το μεσημέρι με τα αγροτικά οχήματα, καλεί ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας, σε συντονισμό με τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

– Στον Βόλο, κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Δευτέρας 11 Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας. Καλούν οι τρεις Αγροτικοί Σύλλογοι της Ζαγοράς, ο Αγροτικός Σύλλογος Νοτίου Πηλίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης και το Μπλόκο του Αερινού Μαγνησίας.

– Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε νέα συγκέντρωση στις 4 μ.μ. της Δευτέρας 11 Φλεβάρη στα Βενζινάδικα προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 599 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend