Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αγρότες – κτηνοτρόφοι: Με τα τρακτέρ στους δρόμους για την υπεράσπιση του μόχθου τους

Οι πλατείες δεκάδων χωριών και πόλεων στην ύπαιθρο, γέμισαν σήμερα, Κυριακή, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, αγροτοκτηνοτρόφους

Κόντρα στο κλίμα αναμονής αλλά και τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες μέρες  από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στις  νέες πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις,  οι πλατείες δεκάδων χωριών και πόλεων στην ύπαιθρο, γέμισαν σήμερα, Κυριακή, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα,  αγροτοκτηνοτρόφους. 

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινού αγώνα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Με την πανελλαδικά συντονισμένη κινητοποίησή τους , οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι,  παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους που υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω της μεγάλης κατρακύλας των τιμών όπου διαθέτουν τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα τους, της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας των συχνών ζημιών στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα.

Απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους.  Συγκεκριμένα διεκδικούν:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Στον Τύρναβο

 

«Πλημμύρισαν» με τρακτέρ οι πλατείες σε Τύρναβο και Αγιά

 

Εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που έγιναν σε Τύρναβο και Αγιά του νομού Λάρισας.  Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στα χωριά τους και κατευθύνθηκαν οργανωμένα στις πλατείες όπου είχαν οριστεί οι συγκεντρώσεις.

Στον Τύρναβο, έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων, του οινοποιείου, του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Χαιρέτισε ακόμα ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: « ο συντονισμένος αγώνας που δίνουμε σε όλη τη χώρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα μας.  Οι  πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα μας  από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

Αφού ευχαρίστησε τους μαζικούς φορείς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο , σημείωσε ότι υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και όλος ο εργαζόμενος λαός,  είναι η πολιτική που διαχρονικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις.

Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου για μια σειρά από προϊόντα όπου οι  χαμηλές τιμές που επέβαλλαν οι εμποροβιομήχανοι, οι δυσκολίες στη διάθεση τους αλλά και η καταστροφή μέρους της παραγωγής, έχει οδηγήσει σε κατρακύλα το εισόδημα τους.  Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι διεκδικούν ικανοποιητικό πόσα που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, αχλαδιών, κερασιών, αμυγδάλων.

Κλείνοντας τόνισε ότι, «το σημερινό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή.  Δεν θα σταματήσουμε να  διεκδικούμε τα αιτήματα μας.  Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα, συνεχίζουμε!»

Μαχητικό ήταν και το συλλαλητήριο στην Αγιά. Εκεί οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική αποζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλων , από τα μέτρα αναπλήρωσης εισοδήματος που είχαν ανακοινωθεί πριν 20 μέρες. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλες τις ποικιλίες.   Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τα ποσά  που ανακοινώθηκαν για προϊόντα όπως τα κάστανα και ζήτησαν να υπάρξει  επαρκής αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα προϊόντα τους .

Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν και σε άλλα χωριά του νομού Λάρισας, στην επαρχία Φαρσάλων, στο δήμο Κιλελέρ αλλά και στο δήμο Ελασσόνας. Ειδικά οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, έβγαλαν τρακτέρ στο κόμβο Δολίχης (παλιόχανο), στο χάνι Χατζηγώγου, στην Καλλιθέα, στην  Τσαριτσάνη. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα, απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Ακόμα, έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων για τις χαλαζόπληκτες περιοχές του περσινού καλοκαιριού στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ολύμπου πριν την ολοκλήρωση του Γενάρη.

 

 

Εκατοντάδες τρακτέρ σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας

 

Εντυπωσιακή ήταν η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Καρδίτσας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και εμπορικών συλλόγων.

 Οι αγρότες της Καρδίτσας, προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, για το βαμβάκι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν. 

Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα  σε δεκάδες χωριά, βγήκαν σήμερα και οι αγρότες των Τρικάλων και της Μαγνησίας, στη Θεσσαλία. Στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μαγνησία βγάζουν από το πρωί τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες. Ήδη πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις σε χωριά του Πηλίου στη Ζαγορά και στη Δράκεια. Τη σκυτάλη πήραν το μεσημέρι και τα χωριά του Ριζομύλου και του Αϊδινίου ενώ για το βράδυ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτών στα Κανάλια

Καρδίτσα

 

Αναβρασμός σε όλη την Ύπαιθρο

 

Αντίστοιχα μαζική έξοδος τρακτέρ και κινητοποιήσεις έγιναν σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας. Συγκεκριμένα στην Ηλεία, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους στο νομό, αλλά και στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μετά τη σύσκεψη στις 8 Ιανουαρίου. Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν στον κόμβο Καράτουλα της Ηλείας, μετά από κάλεσμα της ΟΑΣΗ και του ΑΣ Χειμαδιού – Σοπίου, αλλά και στην Αμαλιάδα, μετά από κάλεσμα Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου στο ύψος του χωριού Καστρί του δήμου Μακρακώμης, παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Φθιώτιδας. Συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους σε ολόκληρη τη χώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, δήλωσαν «παρών» στο αγωνιστικό κάλεσμα που αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Νίκαιας, συγκεντρώνοντας αγροτικά μηχανήματα και σχεδιάζοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.  Επίσης, στο μπλόκο που έστησαν στην είσοδο της Αταλάντης, το πρωί της Παρασκευής, παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, με τη δύναμη των αγροτικών μηχανημάτων να ενισχύεται.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Εορδαία, την Αμφίκλεια και στους νομούς Πέλλας, Πρέβεζας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Καβάλας.

 

Στην Πέλλα

 

Οι αγρότες της Πέλλας πέρασαν πέρσι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αφού  υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματός τους,  εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, των ζημιών λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων (πχ παγετοί, χαλάζια, βροχοπτώσεις κλπ), κάποιες από τις οποίες μάλιστα, όπως ο προανθικός παγετός και οι «άκαιρες» βροχοπτώσεις, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, των μεθοδεύσεων της βιομηχανίας όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινων, των προβλημάτων στην διάθεση όλων των προϊόντων τους (κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, ακτινίδια κλπ)   Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι  ήταν η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκδόθηκε προχθές για τις ενισχύσεις σε συγκεκριμένες ποικιλίες μόνο των επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων, βερίκοκων, μήλων και κάστανων,  αφήνοντας απ’ έξω κεράσια, δαμάσκηνα κ.α. καλλιέργειες.

Οι αγρότες ζητούν: 

Να συμπεριληφθούν στις ενισχύσεις τα κεράσια και τα δαμάσκηνα καθώς και όλες οι ποικιλίες συμπύρηνων και επιτραπέζιων ροδακίνων που υπέστησαν ζημίες και όχι μόνο ο περιορισμένος αριθμός ποικιλιών που συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα που «ατύπως» διακινείται από ορισμένους «κύκλους». 

Ζητούν επίσης να μάθουν πως έγινε ο διαχωρισμός των ζημιών στα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα σε ζημιές από 40% έως 50% , οι οποίες θα ενισχυθούν με 135 ευρώ το στρέμμα  και σε ζημιές από 50% και πάνω οι οποίες θα ενισχυθούν με 150 ευρώ το στρέμμα και το κυριότερο 

Ζητούν να αυξηθούν τα ποσοστά της στρεμματικής ενίσχυσης στις καλλιέργειες αυτές, τα οποία χαρακτηρίζουν «ψίχουλα». Τις επόμενες ώρες θα συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του νομού, με στόχο τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα