Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Aγρότες Καρδίτσας: Ακλόνητοι στο μπλόκο – Απέκλεισαν ξανά τον αυτοκινητόδρομο Ε65

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν το δίκαιο αγώνα επιβίωσης δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων που παραμένουν ακλόνητοι στο μπλόκο..

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν το δίκαιο αγώνα επιβίωσης δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων που παραμένουν ακλόνητοι στο μπλόκο που έχει στηθεί από την Τετάρτη κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας.

Σήμερα Κυριακή, απέκλεισαν ξανά με τα πόδια τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνέλευση. Εκεί επιβεβαιώθηκε η θέληση συνέχισης του αγώνα και παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού του μπλόκου με τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές. Τονίστηκε ακόμα ότι η επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα τους από την κυβέρνηση δεν περνά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που στήνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ τη στήριξή της στον αγώνα των αγροτών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας καταδικάζοντας τη μεθοδευμένη καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης και σημειώνοντας ότι ο αγώνας τους είναι κοινός στα μπλόκα των αγροτών και στις πύλες του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση).

 

Οι αγρότες τόνισαν ότι θα βρίσκονται στους δρόμους μέχρις ότου αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, που είναι μεταξύ άλλων τα εξής: 

–Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα, τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μη χαρατσώνει.

–Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες έως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

 

Διεκδικούν επίσης:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6.600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2.000 και 4.000 ευρώ). Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακά τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας. Από 902.gr 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις