Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αγρίνιο: Εργάτες δούλευαν σε οικοδομές και σε έργα κατασκευής φυσικού αερίου στους 40 βαθμούς

Σταμάτησαν μόνο μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σταματώντας και έργα, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των εργαζομένων από τις συνθήκες καύσωνα, πραγματοποίησε η Ένωση Οικοδόμων και Εργαζομένων Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, κλιμάκια του συνδικαλιστικού φορέα, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μιχάλη Κατσιγιάννη, πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση στις εργασίες κατασκευής φυσικού αερίου και σε οικοδομές στο Αγρίνιο, «μπλοκάροντας» τις εργασίες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική παρέμβαση τα έργα αντλιοσιοταμίευσης στην Αλευράδα, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Από την Υπηρεσία, ζητήθηκαν άμεση έλεγχοι και επισημάνθηκαν και οι ευθύνες που έχει για τη μη πραγματοποίησή τους, απαιτώντας οι συνδικαλιστές και την άμεση στελέχωσή της με το απαραίτητο προσωπικό.

«Οι συνθήκες δουλειάς είναι επίσης γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι μονάχα δυσμενείς λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ενάντια στη θερμική καταπόνηση αλλά και λόγω των πολύωρων ωρών εργασίας (10ωρα και 13ωρα) που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ μεγάλος», σημειώνει το συνδικάτο, υπογραμμίζοντας πως «η τελευταία εγκύκλιος για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα του υπουργείου Εργασίας (15/7/2024),όπως και οι προηγούμενες είναι ανεπαρκής και προσωρινή. Δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι. Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν “πιαστούν” οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38ΟC και 40οC)». 

Επισημαίνοντας, ότι με τα έως και σήμερα «μέτρα» δεν διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η Ένωση, απαιτεί:

«Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38ΟC με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.

Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).

Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42ο C, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού.

Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους, σε ύψος, και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας, κ.λ.π), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.

Όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, αποδυτήρια, δροσερό νερό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρούν από τον χώρο δουλειάς.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σε συνθήκες καύσωνα καμιά εργασία δεν μπορεί να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και πέραν του πενθήμερου.

Σε εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, σε ξυλουργεία άμεσα πρέπει να ελεγχθεί αν είναι επαρκές το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. 

Σε μεγάλους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα (γιατρός εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλο μέσο μεταφοράς στο νοσοκομείο κ.α) για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας καθόλη την διάρκεια του ωραρίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξης τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή».

Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν το συνδικάτο τους και να καταγγέλλουν σ’ αυτό κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας της εργοδοσίας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις