Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Aγωγή της ΕΑΑΣ κατά του Ν. Μπογιόπουλου: Με στοιχεία – καταπέλτη έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες

Από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου

Με στοιχεία – καταπέλτη για τον χυδαίο αντικομμουνισμό και τις εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ),..

Με στοιχεία – καταπέλτη για τον χυδαίο αντικομμουνισμό και τις εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες της σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, κατά την εκδίκαση της αγωγής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η κατάπτυστη αγωγή είχε κατατεθεί με αφορμή τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος στη ραδιοφωνική του εκπομπή στον «Real FM» και περιγράφονταν σε άρθρο του, σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ στον Γράμμο και στο Βίτσι. Εκδηλώσεις που από την ίδια την ΕΑΑΣ μετατρέπονται σε βήμα μετεμφυλιακής προπαγάνδας, με κηρύγματα μίσους κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις της.

Η Ενωση, μάλιστα, αξιώνει από τον δημοσιογράφο 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες, «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί». Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, γεγονός που δείχνει τις ευθύνες και της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη αγωγή, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει πάρει θέση, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ενώ έχει γίνει και σχετική παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αναδείχθηκε το γεγονός ότι η δίωξη δεν αφορά απλά τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο, αλλά στοχεύει κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης, που στηλιτεύει τις πρακτικές και τη φρασεολογία της μετεμφυλιακής εποχής.

Τόσο οι δικηγόροι της υπεράσπισης όσο και οι μάρτυρες εστίασαν στον βαθιά αντικομμουνιστικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων της ΕΑΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στη δύναμη των αδιάσειστων ντοκουμέντων, η πλευρά των μηνυτών δεν μίλησε καν για συκοφαντική δυσφήμηση στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά περιορίστηκε, με αντιφατικά μάλιστα επιχειρήματα, μόνο στους σχολιασμούς και χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην αγωγή σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ισχυρίζονται πως διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες μέλη, δεν βρήκαν ούτε ένα διαθέσιμο για να αντιπαρατεθεί διά ζώσης στην ακροαματική διαδικασία με τα ατράνταχτα στοιχεία της υπεράσπισης και να υποστηρίξει το περιεχόμενο της αγωγής.

Μάταια οι νομικοί που εκπροσωπούσαν την Ενωση επιχειρούσαν μέχρι και να αποσυνδέσουν τη διοίκησή της από τα παραρτήματα που εκδίδουν τις αντικομμουνιστικές ανακοινώσεις με τις προκλητικές αναφορές περί «κομμουνιστοσυμμοριτών».

Οπως ανέδειξαν όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης, την ίδια απαράδεκτη φρασεολογία χρησιμοποιούν τα κεντρικά στελέχη της ΕΑΑΣ σε ομιλίες και αρθρογραφία στα επίσημα έντυπά της. Και βέβαια ουδέποτε η διοίκηση της Ενωσης αποδοκίμασε τις εμετικές αντικομμουνιστικές ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις με αυτό το περιεχόμενο στον Γράμμο και στο Βίτσι, όπου συμμετέχουν μέλη της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, φιλοβασιλικά και φιλοχουντικά στοιχεία κ.ο.κ.

Αλλη μια απόδειξη των αίολων κατηγοριών ήταν και η προσπάθεια της ΕΑΑΣ να περιορίσει τη συζήτηση στη δράση της τους τελευταίους μήνες, με τον ισχυρισμό ότι το 2020 και το 2021 δεν μεταχειρίζεται επισήμως αντικομμουνιστικές αναφορές και μετεμφυλιακή φρασεολογία, αν και στο δικαστήριο αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Μαζικές αντιδράσεις και αλληλεγγύη

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαράδεκτη δίωξη σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου, εκδηλώθηκε μαζικά η συμπαράσταση, αλλά και ένα κύμα καταδίκης του αντικομμουνισμού και των μεθοδεύσεων ποινικοποίησης της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας. Τη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκαν στο δικαστήριο βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης, ο Αγγελος Βρεττός, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Γιώργος Πέρρος από το ΠΑΜΕ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κ.ά.

Συνήγορος του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου ήταν ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον σταθμό «Real FM», ενάντια στον οποίο έχει επίσης κατατεθεί αγωγή, εκπροσώπησε o Θέμης Σοφός, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού, Στ. Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Σοφιανός.

Ανακοινώσεις απαίτησης να πάψει η απαράδεκτη δίωξη είχαν εκδώσει το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, ενώ δηλώσεις έχουν κάνει μια σειρά απόστρατοι, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ΕΑΑΣ.

Πηγή: rizospastis.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις