Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αφρικανική μετάλλαξη: Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ -Η ΕΕ συζητά να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ν.Αφρική

Το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη την ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που φαίνεται να εξαπλώνεται..

Το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη την ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που φαίνεται να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε περιοχές της χώρας.

Μάλιστα σήμερα, Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν κα επισήμως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, ο οποίος έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση». 

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορονοϊού, έγινε στις αρχές της εβδομάδας από έναν Βρετανό επιστήμονα, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου είπε χθες ότι η παραλλαγή, η οποία ονομάζεται B.1.1.529, έχει μια πρωτεΐνη-ακίδα που είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του αρχικού κορονοϊού στην οποία βασίζονται τα εμβόλια για τον COVID-19.

Ο επιδημιολόγος του Imperial College του Λονδίνου, Νιλ Φέργκιουσον, δήλωσε ότι το B.1.1.529 είχε έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα και αυτό οδηγεί σε μια πρόσφατη ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστες εκτιμήσεις για το βαθμό στον οποίο το B.1.1.529 μπορεί να είναι είτε πιο μεταδοτικό είτε πιο ανθεκτικό στα εμβόλια, «επομένως είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να παράσχουμε μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση του κινδύνου που ενέχει».

Πάντως, προληπτικά, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) από τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 2 μ.μ. ώρα ελλάδας) την Παρασκευή και ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Η ΕΕ συζητά να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

«Σύντομα η νέα μετάλλαξη  θα ονομασθεί  παραλλαγή υπό διερεύνηση»

Με ανάρτηση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει πως είναι ακόμα «νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που έχει λάβει την κωδική ονομασία B.1.1.529.

Τονίζει ωστόσο ότι «το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα».

«Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών», καταλήγει ο Γκ. Μαγιορκίνης.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις